Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Greierii din capul „furnicuţei”

GALERIE
gin
  • gin
- +

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

Generaţia de aur. Apărută pe firmament în anii '90, construită (ce paradox!) în cei mai negri ani ai ceauşismului, dar însuşită de cel mai longeviv preşedinte de federaţie din Europa. Mircea Sandu, naşul regretat de mulţi fini şi afini, uitând că implozia fotbalului din era Burleanu are fundamentele tot în epoca anterioară. Generaţia de aur, fără aur, chiar fără argint sau bronz, este recunoscută ca atare şi este neîndoielnic cea cu cele mai valoroase prestaţii din istoria naţionalei tricolore. Se întinde pe un deceniu întreg (anii 1990-2000), dar are ca epicentru anul 1994, cu a sa Cupă Mondială din USA, când Hagi, Petrescu, Popescu, Lupescu &Co. au scos oamenii în stradă. (Nu însă şi Mircea Sandu-paradoxul naibii!-fiindcă anii aceea au fost şi apogeul blaturilor, reciprocităţilor, şi „cooperativelor” într-un cuvânt – al corupţiei generalizate din fotbalul intern). Numai cei patru numiţi în afară de &Co? Merită menţionat şi Dorinel Munteanu, fie măcar că în 16 ani de „aleasă” cum se spune în Banatul său, a adunat cele mai multe tricouri tricolore: 134. Dorinel n-a avut nici harul celor doi Gică, al lui Ionuţ sau Dan, dar a muncit toată viaţa pe teren înainte-şi-napoi pe banda stângă. Meme Stoica l-ar fi numit „cărător de piane”, dar atunci i se spunea „furnicuţa”, o combinaţie între statura lui minionă şi hărnicia imensă. Opt ani petrecuţi în Germania (la Köln şi Wolfsburg) i-au adus şi apelativul „neamţul”, tot legat de seriozitate, fiindcă un fotbalist neserios n-ar fi rezistat atâta vreme în Bundesliga. Apoi, când a venit vremea ghetelor în cui, Munteanu s-a angajat cu aceeaşi sârguinţă pe calea antrenoratului, atingând apogeul cu titlul adus la Galaţi în 2011. La scurt timp, s-a lăsat, însă, noaptea ceţoasă cu aburi etilici, care a durat aproape jumătate de deceniu şi a frânt o carieră promiţătoare. Trezit cu ajutorul soţiei şi – probabil- al medicilor, Dorinel Munteanu a luat-o de la capăt tot de la apogeul frânt: Oţelul Galaţi.

Şi acum, gata cu portretistica, fiindcă ne punem în cap galeria ieşeană, şi aşa înfierbântată de colegii săi ultras de la Dunăre. Martori oculari susţin că la Galaţi, suporterii Politehnicii (şi chiar familiile lor) au fost mângâiaţi de cei ai gazdelor cu nişte scandări îngrozitoare, pe lângă care pălesc şi cele ale profesorilor bucureşteni întru mârlănie de la care ei copiază cu râvnă. Lăsăm la o parte promisiunile de revanşă cruntă în returul de la Iaşi (ca să ştie tot mapamondul că ieşenii sunt mai inteligenți decât gălăţenii), fiindcă nu ne coborâm la răfuielile dintre ultraşi.

Şi ne întoarcem la Dorinel. După înfrângerea Oţelului de către Politehnica, antrenorul gălăţean s-a lansat în nişte acuze neverificate asupra adversarilor (care i-au lăudat activitatea), acuze bazate pe radio Şanţ sau Erevan, nu ştim exact, legate de coruperea arbitrilor şi alte refrene obsedante în fotbalul nostru. Imediat în spaţiul virtual ieşean au apărut reacţii furibunde la trecutul bahic al lui Dorinel. N-ar fi de mirare, fiindcă sunt indivizi care îi mai spun acum şi lui Mutu „drogatul”, deşi de la acele rătăciri au trecut două decenii. Nici izbucnirea lui Dorinel nu este neobişnuită. Dacă facem comparaţii cu recentele diatribe ale „legendei” Petrescu sau „tăticului” Hagi, nu ştim cum s-ar zgâlţâi balanţa. Problema este în curtea lui Dorinel Munteanu, care pare a nu şti că trecutul său bahic şi chiar penal ar trebui să-l îndemne la prudenţă. Şi în contextul războiului fratricid între moldovenii bahluvieni şi dunăreni, o fostă glorie ca fosta „furnicuţa” ar trebui să fie un factor de echilibru. Cum s-a dovedit a fi tocmai antrenorul ieşean Leo Grozavu, cunoscut şi el ca posesorul unui temperament vulcanic. Munteanu a fost pedepsit de FRF, la reclamaţia ieşeană şi războiul va continua, chiar dacă la ora returului din Copou, s-ar întâmpla ca problema promovării să fie deja rezolvată, la Iaşi şi la Galaţi. Va continua, cu sau fără Dorinel pe bancă

Cât despre generaţia pomenită la început, poate că găsim o explicaţie a lipsei aurului, argintului sau bronzului. Câtă vreme „monştrii sacri” s-au format în ţări dezvoltate şi civilizate, treaba a mers chiar şi când la noi mirosea a putreziciune. Întoarcerea fiilor risipitori pare că a avut un efect contagios asupra lor înşişi, deşi ar fi trebuit să fie invers. Climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice devine girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă. Ceea ce întristează mai mult decât măscările proferate din peluze de către o serie de suporteri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri