Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Greșelile care au dus la moartea polițistului din Timiș

GALERIE
ancheta crima
  • ancheta crima
- +

Tâlharul care a împuşcat mortal un poliţist şi a rănit un altul, în timp ce oamenii legii încercau să-l captureze, a fost găsit după 48 de ore. Suspectul a fost găsit într-o casă din localitatea Remetea Mare, la 7 kilometri de locul crimei. În momentul de faţă este internat la Spitalul Judeţean din Timişoara. A fost la rândul său împuşcat în timpul urmăririi. Procurorii aşteaptă să îşi revină, pentru a-l putea audia.

Deşi considerat extrem de periculos, Ionel Lepa nu a opus deloc rezistenţă în faţa poliţiştilor, în această dimineaţă, când au descins în locuinţa în care se ascundea.

Georgian Drăgan - purtător de cuvânt Poliția Română: La momentul localizării și prinderii acestuia, polițiștii nu au făcut uz de armamentul din dotare.

Carmen Dan - ministrul de Interne: Îl aștept pe inspectorul general de la Timișoara pentru a vorbi cu el față în față și a avea mai multe detalii și mai multe informații.

Pentru că era deja rănit în urma încăierării de duminică cu poliţiştii, bărbatul a fost transportat la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Ovidiu Burlacu - șeful secției Chirurgie toracică: Rănile provocate de cele 2 proiectile care au fost în corpul pacientului nu au afectat vase, nervi, sau i-au periclitat viața. Ambele proiectile au penetrat unul mâna, unul toracele.

Ancheta procurorilor este în plină desfăşurare.

Diana Gîtan - purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş: Sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj în forma omorului calificat comis asupra unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept.

Pentru faptele comise, bărbatul acuzat de crimă riscă să-şi petreacă următorii 25 de ani după gratii.

În paralel, au loc şi anchete interne în Poliţia Română. Despre ele a vorbit conducerea Poliţiei Române, care, a atras atenţia că dacă sunt identificate nereguli, vor cădea şi capete. Încă niciun anunţ în acest sens. A fost deschis din nou subiectul dotării precare a poliţiştilor. 

Șeful Poliției Române spune că acțiunea de prindere a suspectului nu a fost organizată corespunzător și arată cu degetul către Inspectoratul Județean de Poliție Timiș. Șefului IPJ Timiș îi cere explicații și ministrul de Interne Carmen Dan.

Chestor Ioan Buda - șeful Poliției Române: Aciunea a fost organizată defectuos. Discutăm de organizarea întregii acțiunii de către cei de la inspectoratul județean care aveau informații să intervină și care trebuiau să organizeze în mod corespunzător această acțiune. Polițistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras mai bine de 36 de focuri.

Imediat după producerea incidentului, adjunctul Poliţiei Române anunţa că vor cădea capete la IPJ Timiş dacă se descoperă nereguli. De critici nu a scăpat nici ministrul de Interne, Carmen Dan, căreia i se cere insistent demisia.

Bogdan Bănică - vicepreşedinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor DECUS: S-au promis modificări legislative de întărire a autorităţii Poliţiei, de înăsprire a pedepselor, s-au promis dotări materiale, autoturisme de serviciu, echipament de protecţie, etc. Încă un motiv pentru care cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.

Potrivit declarațiilor făcute de șeful Poliției, nimeni nu știa că suspectul este înarmat când s-a încercat capturarea lui. Apare astfel întrebarea de ce niciunul dintre superiorii polițiștilor nu a prevăzut acest lucru având în vedere cazierul individului în care apar sute de tâlhării, de lipsiri de libertate și tentative de omor. De obicei, la astfel de operațiuni sunt trimiți și polițiștii de la Forțele Speciale, aceștia fiind antrenați pentru a acționa în situații de criză și mai bine dotați.

În acest caz au fost trimiși 4 polițiști, doi de la postul de poliție din Recaș, unul dintre ei este și polițistul ucis, și doi de la Investigații Criminale de la IPJ Timiș. 

În prezent, se desfășoară mai multe anchete interne, iar dacă vor fi găsiți vinovați, sancțiunile pot fi unele administrative și pot ajunge până la desfacerea contractelor de muncă. Dacă se va ajunge la concluzia ca unul dintre superiorii polițiștilor, cei care au supervizat acțiunea, a încălcat legea, se poate ajunge și la dosare penale.

Sursa: digi24.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri