Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Greșelile fatale care au dus la dezastrul de la Spitalul Județean Suceava. 9 oameni au murit

GALERIE
spital
  • spital
- +

Directorul Spitalului de Urgență din Suceava și cel al Direcției de Sănătate Publică din localitate au fost demiși din funcție. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății după ce zeci de cadre medicale din spital au fost infectate cu Covid-19.

Tot acolo erau internați și o parte dintre pacienții aflați acum pe lista celor 14 români uciși de noul virus.

Suceava este, acum, cel mai mare focar de coronavirus din România.

În spitalul județean greșelile s-au ținut lanț, iar procurorii, care au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, vorbesc de o contaminare în masă.

Focar de boală, unde se moare

Un lung șir de erori a transformat Spitalul Urgență din Suceava într-un focar de boală, unde se moare. Șase dintre pacienții internați aici au fost răpuși de noul virus.

O decizie contestabilă a directorului medical, investigată acum de procurori, a declanșat dezastrul.

Medicul Mircea Macovei le-a cerut cadrelor medicale să vină la spital fără să țină cont că unele erau confirmate cu Covid-19 ori se aflau în izolare.

În discuția purtată prin intermediul unei aplicații de mesagerie, directorul a invocat un ordin de ministru care, în realitate, nu există.

Iată și mesajul trimis de medic pe grupul de WhatsApp al spaitalului:
”- Director medical: La ora 7.30, toate cadrele medicale care sunt confirmați pozitiv, suspecți sau negativi sunt așteptați la spital! Ordin de ministru.
- Angajat spital: Și cei izolați la domiciliu? Și cei pozitivi?
- Director medical: Toți. Tot personalul: medici, asistente, infirmiere”.

A urmat o contaminare în masă.

Medicii din spital acuză incompetența

Acum, în spitalul din Suceava, 34 de medici sunt infectati cu Covid-19. Același diagnostic l-au primit și 49 de asistenți medicali și infirmieri.

”Prima infectată a fost o colegă din UPU, iar pe locul doi sunt colegii de la Infecțioase care au fost luni la acea ședință cu ordin de ministru care nu există și s-au adunat în aceeași sală foarte mulți oameni… și infectati și neinfectați”, a spus Anatol Burlacioc, medic la Spitalul Județean Suceava.

”Toată această situație este ca urmare a unor nereguli crase, atât manageriale, cât si din punct de vedere medical al anchetelor epidemiologice.

N-au respectat niciun pas al anchetei epidemiologice, nicio măsură de prevenție, DSP-ul și Epidemiologia nu au adaptat fiecare moment al anchetei la fiecare caz nou apărut. 

Tratamentul la pacienții depistați pozitiv s-a făcut după o lungă perioadă în spitalizare, unii fiind și în afara spitalului”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru.

Anatol Burlacioc este chirurg plastician în Spitalul de Urgență din Suceava. Spune că în unitatea medicală în care lucrează s-au făcut și alte greșeli și vorbește de incompetență.

”Nu ni s-a impus un anumit echipament de protecție de niciun fel până s-a închis spitalul. Ni s-a dat o mască fără instrucțiuni clare pentru când, cum și de ce să o purtăm.

Nu ni s-au dat echipamente suplimentare de protecție în afară de mască. Nu s-au creat circuite obligatorii pentru contacte. Felul cum a fost gestionată această situație trădează incompetența”, susține Burlacioc.

Încercare disperată de a opri dezastrul
 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a trimis o comisie la Spitalul din Suceava, într-o încercare aproape disperată de a stăvili dezastrul.

Unitatea Medicală a fost închisă, iar cei peste 120 de pacienți din spital au început să fie mutați în alte clinici.

Cei confirmați cu Covid-19 sunt transferați la Boli Infecțioase, într-o clădire separată, iar ceilalți își vor continua tratamentul acasă, unde vor fi izolați.

Cazurile grave au fost duse la Iași. Toate urgențele din Suceava vor fi preluate de spitalul din Rădăuți.

”Vom trimite medici specialiști, rezidenți, asistenți din UPU și SMURD Iași. Sperăm să reușim să redeschidem în cel mai scurt timp structura principală de urgență de acolo”, spune Diana Cimpoeșu, medic coordinator UPU-SMURD Iași.

În același timp, continuă testarea personalului medical care lucrează în spitalul din Suceava. În total, sunt 1.300 de oameni.

Sursa: stirileprotv

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri