Greu mai vin noile tramvaie în Iași. S-au schimbat iar condițiile la licitație: termene prelungite, lungimi micşorate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Greu mai vin noile tramvaie în Iași. S-au schimbat iar condițiile la licitație: termene prelungite, lungimi micşorate

GALERIE
tramvai pesa
  • tramvai pesa
- +

Este vorba de licitaţia Primăriei, desfăşurată în paralel cu cea a Ministerului Dezvoltării, tot pentru 16 tramvaie noi. Municipalitatea ieşeană a adus ajustări cerinţelor, la cererea unor producători interesaţi

Primăria a adus mai multe modificări la cerinţele pentru livrarea a 16 tramvaie noi în parcul CTP. Licitaţia are termen de ofertare pe 19 august. Amintim că în desfăşurare există şi o altă procedură, a Ministerului Dezvoltării, tot pentru achiziţia a 16 tramvaie, unde a fost depusă o singură ofertă, respectiv a producătorului polonez PESA. În ceea ce priveşte licitaţia Primăriei Iaşi, oficialii instituţiei au acceptat o prelungire a termenelor de livrare a tramvaielor: primul tramvai să ajungă în 18 luni de la semnarea contractului, iar celelalte maxim în a 34-a lună de derulare a contractului. Prelungirea a fost făcută în urma unei solicitări venite din partea unui ofertant interesat să participe la licitaţie, care a justificat că, în perioada 2020 - 2022, sunt implementate mai multe proiecte europene pentru achiziţia de tramvaie, în mai multe ţări din Uniunea Europeană, şi există deja un grad mare de ocupare „la furnizori cheie şi recunoscuţi de componente de tramvaie comuni pentru majoritatea producătorilor de vehicule din Europa, ce afectează în mare măsură punerea în aplicare a proiectului în timp util“. Iniţial, Primăria dorea primul tramvai în 15 luni şi pe celelalte în maxim 24 luni.
 
O altă modificare adusă documentaţiei de atribuire vizează lungimea tramvaielor. Un producător a contestat lungimea maximă de 28,5 metri prevăzută în caietul de sarcini în condiţiile în care dorinţa companiei este de a oferta tramvaie cu o lungime de până la 31 metri. „Dintr-o regretabilă eroare de redac­tare, s-a menţionat (...) valoarea de 28.500 mm. (...) Drept pentru care operatorii economici pot depune ofertă de tramvaie cu o lungime mai mare de 26.000 mm“, a răspuns Primăria. În cadrul licitaţiei organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), au fost ofertate tramvaie cu o lungime de minimum 30 metri. Primăria a mai oferit o serie de clarificări tehnice privind tramvaiele, semn că la actuala procedură ar putea fi înregistraţi ofertanţi, după ce, la cea precedentă, municipalitatea nu a primit niciuna
 
. Producătorul PESA, unic-ofertant la licitaţia MDRAP, a anunţat în presa poloneză că este interesat şi de licitaţia organizată de Primăria Iaşi. În acelaşi timp, primarul Mihai Chirica a declarat recent că sunt şi alţi producători din Europa care ar putea depune oferte după ce municipalitatea le-a trimis invitaţia de a participa la procedură. „Am trimis scrisori la toate companiile şi a început să vină feedback. Ne-a răspuns PESA, Skoda, fabrica din Turcia, am trimis scrisoare şi la Bombardier în Germania“, a declarat Mihai Chirica. Edilul şef al Iaşului a vorbit şi despre producătorul român Astra Arad şi a menţionat că şi această companie s-a arătat interesată, dar este „supraaglomerată“, în sensul că are încheiate deja alte patru contracte cu oraşe din România pentru livrarea de tramvaie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.