Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Greva profesorilor continuă Propunerea lui Klaus Iohannis, refuzată: ”Este vorba de lipsa de încredere”

GALERIE
greva, educatie, iohannis, lideri
  • greva, educatie, iohannis, lideri
- +

Greva profesorilor continuă pe o perioadă nedeterminată. Cadrele didactice refuză ofertele Guvernului chiar și după discuțiile avute azi cu președintele Klaus Iohannis.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a anunțat, în direct la Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, că profesorii vor continua greva, chiar și după discuțiile purtate astăzi cu președintele României.

”După întâlnirea cu președintele României, după discuțiile pe care le-am avut cu colegii din țară și colegii din București, greva continuă, pentru că au mai fost într-o situație limită. Este vorba de lipsa de încredere. Lipsa de încredere în ceea ce înseamnă factor decizional politic în România.

Pe de o parte, se avansează ideea unui acord politic care să fie girat de președintele României, pe de altă parte, vrem o ordonanță de urgență care ne-ar oferi garanția că pe proiectul viitoarei legi de salarizare se va ține cont de acea grilă negociată la nivelul Ministerului Educației, grilă care există la Ministerul Muncii.

Liderii de sindicate au avut un comportament neașteptat după întâlnirea cu președintele Iohannis. Aceștia nu au mai respins oferta președintelui, deși aceasta este aceeași cu ceea ce a propus Guvernul. Singurul lucru propus în plus de către Klaus Iohannis este încheierea unui acord politic, fără valoare juridică, pentru ca noua lege a salarizării să cuprindă revendicările pentru creșterea salariilor profesorilor. Marius Nistor a susținut, într-o intervenție la Antena 3, că o ordonanță de urgență nu ar oferi nicio garanție că va fi și aplicată, pentru că au mai existat astfel de cazuri. Nistor a susținut însă că dacă un acord politic nu este respectat înseamnă „sinucidere politică” pentru semnatari.

„I-am prezentat domnului preşedinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale şi anume acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare şi evident cea mai importantă: garantarea aplicării acelui principiu în grila salarizării, ca profesorul debutant să aibă salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ – ordonanţă – nu se poate, dar că se angajeaza ca în cazul în care se va accepta un acord îl va gira şi domnia sa”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.

Președintele ne-a transmis să transmitem un mesaj pozitiv și mesajul meu nu poate să fie negativ. Mai departe este treaba președintelui și a președinților partidelor coaliției să respecte promisiunile și ca membrii de sindicat care au semnat pentru grevă să fie de acord, a mai declarat Marius Nistor.
Eu pot să am încredere în ceea ce a promis președintele țării, dar mai departe și colegii mei trebuie să aibă același sentimente, a afirmat liderul de sindicat. El a spus că are mai multă încredere în discuțiile de la Palatul Cotroceni pentru că președintele țării poate oferi garanția de care este nevoie.

 La ieșirea de la negocierile cu președintele Klaus Iohannis, liderii sindicali au prezentat oferta în fața mulțimii de profesori protestatari de la Palatul Cotroceni: ”Președintele a promis că își va pune semnătura, că îl va gira un acord și că va urmari ca în noua grilă de salarizare să respecte măririle pe care le-am cerut. Au spus clar că nu vor da ordonanță pentru măririle pe care le-am cerut. Singura oferta în picioare este cea pe care o șiti, 4000 de lei prime”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI. Mulțimea a huiduit și refuză să plece. Se strigă: ”Nu cedăm!” 

Sursa: antena3, g4media

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri