anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Gripa aviară, adusă la Iași de o lebădă. Ce a hotărât Centrul Local de Combatere a Bolilor

GALERIE
lebada iarna
 • lebada iarna
- +

Evoluția influenței aviare de înaltă patogenitate H5N8 la sfârșitul anului 2016, a cunoscut o explozie  a cazurilor diagnosticate pozitiv atât la păsările sălbatice cât și în populația de păsări domestice . În România, până în prezent influența aviară de înaltă patogenitate a fost diagnosticată la pasările domestice în județul Tulcea și păsările sălbatice, în județele Constanța, Teleorman, Tulcea și Iași, informează Direcția Sanitară-Veterinară.

 

În județul Iași, a fost confirmat un caz de influență aviară un exemplar de lebada de iarnă ( cygnus cygnus ) găsită în albia râului Prut, în zona localitații Zaboloteni, comuna Trifești, județul Iași. 

Ca urmare a celor de mai sus Centrul Local de Combatere a Bolilor Iași, din cadrul Instituției Prefectului județului Iași, s-a întrunit astăzi  12.01.2017, în ședință de lucru în vederea elaborării și aprobarii planului de măsuri pentru prevenirea transmiterii bolii de la păsărle sălbatice la păsările domestice. Pentru limitarea răspândirii bolii se impun măsuri specifice și suplimentare de biosecuritatela nivelul exploatațiilor non-profesionale: 

- prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice, în special rațele și gâștele;

- se interzice accesul păsărilor domestice, în special al rațelor și gâștelor, la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; 

- se interzice adăparea păsăriloe domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accsesibile păsărilor sălbatice.

- toate păsările din localitate se vor tinute inchise in perimetrul exploataţiei,

- păsările se menţin în adăposturi închise sau, cel puţin, sub soproane îngradite, pentru a impiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice;

- toate cazurile de imbolnavire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anuntate, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit;

- toate cazurile de îmbolnăvire la om, cu manifestări respiratorii se anunţă medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om;

- toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite in locuri publice, se anunţă, fara intarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Iași, telefon 0232267501; fax 0232277305; e-maill office-iasi@ansvsa.ro

- se interzice organizarea pe teritoriul localitătţi de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale,până la clarificarea situaţiei epidemiologice din zona de supraveghere,

-  se interzice mişcarea păsărilor domestice, păsărilor ouătoare, puilor de o zi,  a ouălor  și produselor avicole în cadrul zonei de supraveghere, în afara cazului în care este eliberată o autorizaţie de către autoritatea competentă, care garantează că măsurile de biosecuritate corespunzătoare se aplică pentru a preveni răspândirea gripei aviare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.