Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Gripă sau răceală? Care sunt diferențele și cum se tratează corect

GALERIE
raceala-gripa
  • raceala-gripa
- +

Gripa debutează în plină sănătate, brusc, cu febră înaltă şi stare generală foarte proastă care te obligă să îţi opreşti activitatea. Efectiv te doboară la pat. Răceala apare treptat, simptomele crescând în intensitate pe parcursul mai multor zile. Apare strănutul, începe să-ţi curgă nasul, te doare gâtul, apare febra, tusea întâi seacă apoi plină, durerea de cap, o stare de disconfort. Dar, spre deosebire de gripă, nu este starea aceea de epuizare, lipsă de putere şi energie. În răceală te simţi rău, îţi curge nasul, strănuţi, te doare gâtul, tuşeşti, faci febră, dar dacă e necesar te poţi ridica din pat ca să-ţi faci treburile urgente în casă.

În perioada rece a anului există în fiecare an o creştere a numărului de afecţiuni respiratorii. În general sunt viroze respiratorii pentru că există rinovirusurile, adenovirusurile a căror circulaţie este exacerbată în perioada rece din cauza scăderii temperaturilor. Iar în ultimul timp există şi se transmite în populaţie şi virus gripal, iar oamenii se pot sepria crezând că au gripă. Dar, atenţie: nu orice răceală, nu orice stare de subfebrilitate asociată cu dureri de gât înseamnă gripă. După o incubaţie de până la maxim 3 zile, gripa debutează în plină sănătate, brusc, cu febră înaltă şi stare generală  foarte proastă care te obligă să îţi opreşti  activitatea. Efectiv te doboară la pat. Dintr-o dată ai senzaţia că nu mai poţi face nimic. Apare o oboseală extremă, pacientul se simte total lipsit de energie. Îi este dificil să meargă şi până la baie.

Cum se tratează corect gripa şi când sunt necesare antibioticele

„În caz de viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, trebuie ca persoana infectată să stea izolată, dacă este o infecţie mai gravă, şi să nu se ia antibiotice decât la recomandarea medicului”, a subliniat Alexandru Rafila,  Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Medicii atenţionează că gripa nu se tratează la spital decât atunci când apar complicaţii. Gripa necomplicată se vindecă în şapte zile, acasă, fără antibiotice, fără antivirale, cu ceaiuri, paracetamol, fructe, legume, sucuri de fructe, vitamina C şi multă odihnă.

În rest, gripa se tratează acasă: ceai – peste 2 litri pe zi, repaus la pat, alimentaţie în funcţie de toleranţă - nu trebuie forţat bolnavul să mănânce carne sau alte preparate dacă nu poate. Se recomandă fructe, legume, sucuri de fructe. De asemenea, foarte importantă este menţinerea unei umidităţi şi temperaturi constante în încăperea în care se odihneşte bolnavul. Asta înseamnă că  nu se intră şi  se iese foarte des din acea încăpere. Ceaiurile trebuie să fie cât se poate de calde - atât cât  le suportă pacientul. Pentru febră se recomandă Paracetamol, nu aspirină. Se poate adăuga  vitamina C. O gripă necomplicată  dacă e tratată aşa cum se  arătat mai sus durează 7 zile. Antibioticele nu ajută deloc decât atunci când apar complicaţii şi trebuie administrate doar cu avizul medicului.

Vaccinarea antigripală: mai este indicată acum?

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că că recomandă vaccinarea antigripală chiar şi în această perioadă.

„Cred că în acest an sezonul (de gripă - n.r.) a debutat puţin mai devreme decât anul trecut, dar nu înseamnă neapărat că va fi un sezon mai lung sau mai greu. Important este că înregistrăm un număr mare de cazuri de gripă în această perioadă şi, din nefericire, s-au înregistrat deja patru decese. Ce este îngrijorător - decesele au apărut şi la persoane care nu aveau afecţiuni preexistente, la bărbaţi tineri fără alte afecţiuni, ceea ce ne face să recomandăm vaccinarea pentru că este universală. Practic, orice persoană, după vârsta de şase luni, inclusiv copiii, beneficiază de vaccinare“, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a adăugat că “şi în luna ianuarie este utilă vaccinarea, putem continua, depinde şi de evoluţia sezonului, pentru că între momentul administrării şi momentul apariţiei unităţii protectoare trec circa 15 zile. Trebuie să ne vaccinăm înainte de a fi expuşi la risc pentru vaccinare“.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai adăugat că sunt câteva sute de cazuri de gripă înregistrate în ultima săptămână: „Ceea ce ne face să ne gândim că sezonul este în plină evoluţie şi altă soluţie în afară de vaccinare sunt măsurile generale de igienă şi, dacă avem o viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, să nu mergem în colectivitate, să izolăm persoana infectată la domiciliu sau la spital dacă este o infecţie mai gravă şi să nu luăm antibiotice - este o altă recomandare de care trebuie ţinut cont. (...) Problema legată de gripă este a complicaţiilor pe care le produce şi a mortalităţii pe care o produce în primul rând la persoane cu comorbidităţi, dar nimeni nu este scutit de complicaţii şi, din nefericire, şi decesul se poate înregistra chiar la persoane tinere fără afecţiuni cronice“.

Potrivit medicului, există două tipuri de vaccinuri disponibile - vaccinul trivalent şi tetravalent.

„Eficienţa este bună şi la vaccinul trivalent, ceva mai bună la vaccinul tetravalent. Îmbolnăvirile înregistrate în acest an sunt cu virusuri A. Ambele virusuri A - AH1N1, AH3N2 - sunt conţinute atât în vaccinul trivalent cât şi în cel tetravalent“, a subliniat Rafila.

Gripa debutează brusc

Răceala apare treptat, simptomele crescând ţn intensitate pe parcursul mai multor zile. Apare strănutul, începe să-ţi curgă nasul, te doare gâtul, apare febra, tusea întâi seacă apoi plină, durerea de cap, o stare de disconfort. Dar, spre deosebire de gripă nu este starea aceea de oboseală şi lipsă de putere, energie. În răceală te simţi rău, îţi curge nasul, strănuţi, te doare gâtul, tuşeşti, faci febră dar te poţi duce la serviciu sau te poţi ridica din pat ca să-ţi faci treburile urgente în casă. Dar, gripa te doboară efectiv la pat. Brusc, apare febra, durerea de cap, starea de oboseală şi epuizare extremă, cu dureri musculare foarte puternice. Şi pur şi simplu nu te mai poţi ridica din pat, eşti epuizat, iar atunci când te ridici abia poţi ajunge până la baie, îţi poţi pierde echilibrul şi ai senzaţia că ai să cazi din picioare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri