Gropi comune staliniste la Moscova, descoperite cu ajutorul Luftwaffe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Gropi comune staliniste la Moscova, descoperite cu ajutorul Luftwaffe

GALERIE
stalin
  • stalin
- +

O echipă de istorici şi arheologi a folosit o fotografie aeriană a armetei germane, din al Doilea Război Mondial, pentru a identifica locul de înhumare a mii de persoane executate la Moscova în timpul represaliilor staliniste, relatează AFP.

Existanţa unor gropi comune în cartierul Komunarka, în sud-vestul Moscovei, era cunoscută deja, de la deschiderea temporară a arhivelor KGB, în ultimele zile ale URSS, însă nu existau informaţii precise despre locul unde se aflau corpurile.

Locul este unul dintre cele trei de acest fel folosite de către NKVD - serviciile secrete sovietice - , la Moscova, pentru a face să dispară cadavre, în timpul terorii staliniste din anii '30.

Potrivit istoricilor, 6.609 persoane au fost executate şi înhumate în gropi comune la Komunarka din 1937 în 1941. Ele se află într-o zonă forestieră închisă care i-a aparţinut o vreme lui Ghenrih Iagoda, şeful NKVD, care deţinea acolo o casă de odihnă. Iagoda a fost destituit în 1936, iar apoi a fost executat în 1938. Ironia Istoriei face ca corpul să i se odihnească la Komunarka.

”Înainte nu era nimic aici (la Komunarka), oamenii veneau aici să culeagă ciuperci”, afirmă Roman Romanov, directorul Muzeului de Istorie al Gulagului de la Moscova. Potrivit lui Romanov, care a fost unul dintre conducătorii căutărilor, zona Komunarka a fost mai puţin studiată decât gropile comune cele mai mari situate în cartierul moscovit Butovo.

”ÎNTREGUL GUVERN MONGOL ESTE AICI”

Inaugurarea programată a unui memorial la Komunarka i-a determinat însă pe istorici să vrea să identifice mai precis amplasamentul mormintelor.

”Voluntari au degajat zona, iar un radar geologic ne însoţeşte în detectarea unor anomalii în sol”, a precizat Romanov.

Însă o fotografie aeriană făcută de un pilot din Germania nazistă, care survola zona în 1942, când mormintele erau ”proaspete”, s-a dovedit hotărâtoare în succesul căutărilor.

Examinând mărimea copacilor vizibili în forografie, istoricii au ajuns la concluzia că unii dintre ei au fost plantaţi deasupra gropilor comune - o tactică folosită adesea de NKVD pentru a-şi ascunde crimele.

Viitoarea etapă a anchetei, potrivit lui Romanov, este identificarea victimelor prezente în fiecare groapă. ”Într-o groapă mică se pot afla aproximativb 30 de persoane, înt-alta 100. Noi vrem să ştim unde este înmormântată fiecare persoană”, afirmă istoricul.

Potrivit lui Racinski, un vechi membru al ONG-ului Memorial, care adună informaţii despre crime staliniste, aproximativ 30.000 de au fost executate la Moscova în perioada 1937-1938.

În timpul Perestroikăi, la sfârşitul anilor '80, KGB a acceptat să trimită temporar informaţii despre aceste crime jurnaliştilor de la Memorial. Fişele individuale ale NKVD precizau uneori locul execuţiei victimelor, în districtul Butovo sau la cimitirul Donskoi de la Moscova. Altele nu dădeau alte informaţii în afară de ”într-o groapă comună”.

”Credem că persoanele al căror loc de execuţie nu este precizat se află la Komunarka”, afirmă Racinski.

”Practic, întreg Guvernul mongol este aici”, continuă el. La vremea resectivă, Mongolia, care era un satelit al Uniunii Sovietice, a fost de asemenea victima represiunii oarbe a lui Stalin.

Mulţi oficiali de rang înalt care proveneau din ţările baltice au fost de asemenea executaţi acolo, după anexarea Lituaniei, Estoniei şi Letoniei de către URSS, în 1940.

ACCES LA ARHIVE

Potrivit lui Racinski, peste 1.000 de persoane care ar fi fost îngropate la Komunarka nu au fost identificate încă, pentru că serviciile secrete ruse au suspendat accesul la arhivele lor.

”Ei au încetat brusc să ne mai trimită documente”, deplânge Racinski, care acuză autorităţile că nu se interesează de crime crimele staliniste.

”Statul este responsabil de ceea ce s-a petrecut aici”, afirmă la rândul său istoricul Serghei Bondarenko, al cărui străbunic a fost împuşcat la Komunarka. În opinia sa, doar un responsabil de ”rang mediu” va particpa la inaugurarea noului memorial, în octombrie.

”Cred că preşedintele ar trebui să vină, pentru că este una dintre cele mai mari gropi comune din Moscova”, a apreciat el.

În opinia directorului Muzeului Gulagului, Romanov, ”tabloul” este mai puţin sumbru. El subliniază că preşedintele Vladimir Putin s-a dus anul trecut la memorialul victimelor represiunii staliniste, în centrul Moscovei.

Potrivit istoricului, în alte regiuni din Rusia este necesar să continue ”precedentul pozitiv” de la Komunarka şi să se definească ”frontierele exacte” ale gripilor comune staliniste.

Obiectivul este identificarea, într-o bună zi, a mormintelor tuturor victimelor.

”Poate părea utopic, dar este necesar”.

Ocuparea cu victimele stalinismului nu este tocmai lipsită de riscuri, mai ales în provincie.

Istoricul Iuri Dmitriev, care a dedicat ani de zile scoaterii la lumină a gropilor comune ale victimelor represiunii staliniste în Carelia (nord), este acuzat de agresiuni sexuale - un caz fabricat piesă cu piesă, potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului şi multor personalităţi ruse.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.