anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Gropile de pe drumul spre Dancu, umplute cu 17 milioane euro. Primăria aşteaptă fondurile UE

GALERIE
dancu
  • dancu
- +

Municipalitatea, prin vocea primarului, a anunţat intenţia de a va vota mâine o hotărâre privind un consistent împrumut de la BERD. Banii ar urma să fie folosiţi pentru demararea reabilitării liniei de tramvai Doi Băieţi - Dancu, un proiect depus pentru finanţare UE, dar care nu s-a încadrat în sumele alocate. Există totuşi posibilitatea ca, în final, banii să fie recuperaţi de la UE. Alte două proiecte ar putea urma aceeaşi cale: staţii de închiriat biciclete şi sistem e-ticketing în mijloacele CTP. Povara indirectă a acestui împrumut per ieşean, fie el bebeluş, angajat sau pensionar, este de 50 euro/persoană, fără dobânzi. Cât de îndatorat va fi în final Iaşul? Când va fi „vârful de sarcină“?

UPDATE: Consilierii locali au fost informaţi despre o dispoziţie a primarului prin care proiectul privind împrumutul a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei de mâine. La dispoziţie este ataşată o adresă a ADRNE prin care organismul intermediar informează municipalitatea că se continuă „procesul de evaluare, selecţie şi contractare pentru toate proiectele aflate în lista de rezervă”. Adresa ADRNE confirmă declaraţiile acordate ieri de directorul ADRNE care a oferit garanţii că proiectul Iaşi – Dancu va fi finanţat cu fonduri UE. Cel mai probabil, renunţarea la credit vine în contextul în care semnarea contractului de finanţare europeană pentru Iaşi – Dancu se va produce rapid.

TEXT INITIAL: Municipalitatea vrea să contracteze un credit de 17 milioane euro pentru a debloca proiectul reabilitării infrastructurii liniei de tramvai pe ruta Iaşi - Dancu. Acest proiect a fost aprobat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), dar, iniţial, nu a mai prins finanţare. Primele două proiecte ale municipalităţii (alte 4 tronsoane de linii de tramvai) au epuizat fondurile alocate Iaşului pe linia de finanţare de resort. Totuşi, într-o declaraţie acordată ieri „Ziarului de Iaşi“, directorul ADRNE, Vasile Asandei, a susţinut că toate proiectele depuse de Primăria Iaşi vor fi contractate, după ce guvernul s-a angajat, zilele trecute, că vor fi făcute suplimentări de fonduri faţă de alocările iniţiale. Este vorba despre trei axe prioritare din cadrul Programului Operaţional Regional (POR).

Alte două proiecte: staţii de biciclete şi sistem e-ticketing

„A apărut o instrucţiune a autorităţii de management conform căreia se supracontractează în întregime axa 4 (axă unde a fost depus proiectul Iaşi - Dancu, n.r.), pe axa 10 şi pe axa 13. Prin această supracontractare pe axa 4, pentru că s-a acceptat să se supracontracteze toate proiectele din listă, se depăşeşte limita iniţială şi inclusiv proiectul Dancu de care ziceţi dvs. va fi finanţat cu suma totală, conform regulii, Primăria va trebui să cofinanţeze cu 2%“, a dat asigurări directorul Vasile Asandei.

Anunţul şefului ADRNE este o veste bună pentru Primărie, având în vedere că municipalitatea ieşeană mai avea câteva proiecte „în aşteptare“: staţii automate de închiriere a bicicletelor şi sistem de e-ticketing în transportul public local. Până acum, prin intermediul POR, Primăria a încheiat, în cadrul a trei axe prioritare, 8 contracte în valoare totală de peste 70 milioane euro. Supracontractarea anunţată de către şeful ADRNE va duce la o creştere semnificativă a acestei sume, care, probabil, va trece de 100 milioane euro.

Creditul va fi returnat în 15 ani

Până la confirmarea accesării de fonduri europene şi pentru reabilitarea Iaşi - Dancu, plenul Consiliului Local (CL) Iaşi va dezbate mâine aprobarea creditului, instituţia finanţatoare urmând a fi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Împrumutul va fi returnat în 15 ani, primii trei ani reprezentând o perioadă de graţie. Rata dobânzii este cuprinsă între 1,25% - 1,50% peste Euribor la şase luni, iar comisionul iniţial poate ajunge la 1% din valoarea principală a creditului.

„Marja finală (a dobânzii, n.r.) va fi negociată, luându-se în considerare rezultatele analizei, utlerior, şi va depinde de garanţiile furnizate, condiţiile financiare impuse de bancă şi condiţiile de piaţă“, se arată într-un pre-acord de finanţare trimis de BERD la Primăria Iaşi.

Suma împrumutată - 17 milioane de euro - înseamnă, fără a aduna şi dobânzile, practic o îndatorare indirectă a fiecărui ieşean cu aproape 50 de euro, incluzând aici absolut toţi ieşenii, de la copii la adulţi şi pensionari.

Iaşul se mai poate împrumuta

La sfârşitul anului trecut, Iaşul a înregistrat un grad de îndatorare de 8,35%, în condiţiile în care legislaţia actuală permite un prag maxim de îndatorare de 30%. În cazul în care va fi contractat creditul BERD acum negociat, cel mai mare grad de îndatorare pe care îl va înregistra Iaşul este 8,70% în anul 2024, conform esti­mărilor specialiştilor muni­cipa­lităţii. În context, de menţionat că o autoritate locală poate accesa credite doar cu avizul Ministerul de Finanţe, condiţie impusă de guvern pentru a nu fi depăşit deficitul anual prognozat al bugetului de stat. Astfel, o autoritate locală poate împrumuta anual maximum 100 milioane lei, dar acest plafon nu cuprinde şi finanţările rambursabile utilizate pentru implementarea de proiecte europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.