Gropile de pe drumul spre Dancu, umplute cu 17 milioane euro. Primăria aşteaptă fondurile UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Gropile de pe drumul spre Dancu, umplute cu 17 milioane euro. Primăria aşteaptă fondurile UE

GALERIE
dancu
  • dancu
- +

Municipalitatea, prin vocea primarului, a anunţat intenţia de a va vota mâine o hotărâre privind un consistent împrumut de la BERD. Banii ar urma să fie folosiţi pentru demararea reabilitării liniei de tramvai Doi Băieţi - Dancu, un proiect depus pentru finanţare UE, dar care nu s-a încadrat în sumele alocate. Există totuşi posibilitatea ca, în final, banii să fie recuperaţi de la UE. Alte două proiecte ar putea urma aceeaşi cale: staţii de închiriat biciclete şi sistem e-ticketing în mijloacele CTP. Povara indirectă a acestui împrumut per ieşean, fie el bebeluş, angajat sau pensionar, este de 50 euro/persoană, fără dobânzi. Cât de îndatorat va fi în final Iaşul? Când va fi „vârful de sarcină“?

UPDATE: Consilierii locali au fost informaţi despre o dispoziţie a primarului prin care proiectul privind împrumutul a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei de mâine. La dispoziţie este ataşată o adresă a ADRNE prin care organismul intermediar informează municipalitatea că se continuă „procesul de evaluare, selecţie şi contractare pentru toate proiectele aflate în lista de rezervă”. Adresa ADRNE confirmă declaraţiile acordate ieri de directorul ADRNE care a oferit garanţii că proiectul Iaşi – Dancu va fi finanţat cu fonduri UE. Cel mai probabil, renunţarea la credit vine în contextul în care semnarea contractului de finanţare europeană pentru Iaşi – Dancu se va produce rapid.

TEXT INITIAL: Municipalitatea vrea să contracteze un credit de 17 milioane euro pentru a debloca proiectul reabilitării infrastructurii liniei de tramvai pe ruta Iaşi - Dancu. Acest proiect a fost aprobat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), dar, iniţial, nu a mai prins finanţare. Primele două proiecte ale municipalităţii (alte 4 tronsoane de linii de tramvai) au epuizat fondurile alocate Iaşului pe linia de finanţare de resort. Totuşi, într-o declaraţie acordată ieri „Ziarului de Iaşi“, directorul ADRNE, Vasile Asandei, a susţinut că toate proiectele depuse de Primăria Iaşi vor fi contractate, după ce guvernul s-a angajat, zilele trecute, că vor fi făcute suplimentări de fonduri faţă de alocările iniţiale. Este vorba despre trei axe prioritare din cadrul Programului Operaţional Regional (POR).

Alte două proiecte: staţii de biciclete şi sistem e-ticketing

„A apărut o instrucţiune a autorităţii de management conform căreia se supracontractează în întregime axa 4 (axă unde a fost depus proiectul Iaşi - Dancu, n.r.), pe axa 10 şi pe axa 13. Prin această supracontractare pe axa 4, pentru că s-a acceptat să se supracontracteze toate proiectele din listă, se depăşeşte limita iniţială şi inclusiv proiectul Dancu de care ziceţi dvs. va fi finanţat cu suma totală, conform regulii, Primăria va trebui să cofinanţeze cu 2%“, a dat asigurări directorul Vasile Asandei.

Anunţul şefului ADRNE este o veste bună pentru Primărie, având în vedere că municipalitatea ieşeană mai avea câteva proiecte „în aşteptare“: staţii automate de închiriere a bicicletelor şi sistem de e-ticketing în transportul public local. Până acum, prin intermediul POR, Primăria a încheiat, în cadrul a trei axe prioritare, 8 contracte în valoare totală de peste 70 milioane euro. Supracontractarea anunţată de către şeful ADRNE va duce la o creştere semnificativă a acestei sume, care, probabil, va trece de 100 milioane euro.

Creditul va fi returnat în 15 ani

Până la confirmarea accesării de fonduri europene şi pentru reabilitarea Iaşi - Dancu, plenul Consiliului Local (CL) Iaşi va dezbate mâine aprobarea creditului, instituţia finanţatoare urmând a fi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Împrumutul va fi returnat în 15 ani, primii trei ani reprezentând o perioadă de graţie. Rata dobânzii este cuprinsă între 1,25% - 1,50% peste Euribor la şase luni, iar comisionul iniţial poate ajunge la 1% din valoarea principală a creditului.

„Marja finală (a dobânzii, n.r.) va fi negociată, luându-se în considerare rezultatele analizei, utlerior, şi va depinde de garanţiile furnizate, condiţiile financiare impuse de bancă şi condiţiile de piaţă“, se arată într-un pre-acord de finanţare trimis de BERD la Primăria Iaşi.

Suma împrumutată - 17 milioane de euro - înseamnă, fără a aduna şi dobânzile, practic o îndatorare indirectă a fiecărui ieşean cu aproape 50 de euro, incluzând aici absolut toţi ieşenii, de la copii la adulţi şi pensionari.

Iaşul se mai poate împrumuta

La sfârşitul anului trecut, Iaşul a înregistrat un grad de îndatorare de 8,35%, în condiţiile în care legislaţia actuală permite un prag maxim de îndatorare de 30%. În cazul în care va fi contractat creditul BERD acum negociat, cel mai mare grad de îndatorare pe care îl va înregistra Iaşul este 8,70% în anul 2024, conform esti­mărilor specialiştilor muni­cipa­lităţii. În context, de menţionat că o autoritate locală poate accesa credite doar cu avizul Ministerul de Finanţe, condiţie impusă de guvern pentru a nu fi depăşit deficitul anual prognozat al bugetului de stat. Astfel, o autoritate locală poate împrumuta anual maximum 100 milioane lei, dar acest plafon nu cuprinde şi finanţările rambursabile utilizate pentru implementarea de proiecte europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.