anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Gropile de pe "Drumul groazei", Iaşi-Vaslui: proiect făcut cu picioarele. S-au cheltuit deja 70 milioane

GALERIE
Iasi Vaslui
 • Iasi Vaslui
- +

DJ 248 Iaşi-Vaslui a primit o serie de plombe, campanie care se va încheia săptămâna aceasta. Cifrele de trafic sunt duble faţă de previziunile făcute cu zece ani în urmă, când a fost modernizat drumul, iar mare parte din traficul greu s-a mutat de pe DN 24 pe ruta prin Scânteia. Drumul spre Vaslui este propus pentru lucrări de anvergură în Strategia de modernizare a drumurilor judeţene, dar nimeni nu ştie când vor fi făcute acestea.

 

La "aniversarea" a zece ani de când a fost modernizat pe bani europeni, Drumul Judeţean 248 Iaşi-Vaslui arată azi de parcă ar fi făcut războiul. De altfel, de ceva vreme, şoseaua respectivă a fost numită "drumul groazei" sau "drumul blestemat" din cauza gropilor apărute în carosabil.

Drumul nu s-a stricat în întregime. Însă gropile care apar după porţiuni lungi de câţiva kilometri de asfalt bun reprezintă veritabile capcane pentru maşinile care au prins viteză.

Finalizat în toamna anului 2011, drumul a devenit repede preferatul celor care fac ruta Iaşi-Vaslui. Mai scurt cu 6 km şi fără pante serioase cu multe curbe, precum DN 24 în Bucium, noua cale a atras şi camioanele de tonaj. Or, DJ 248 nu se compară ca fundaţie cu DN 24. Consecinţa imediată a fost că se impun lucrări de întreţinere.

Directorul de la Drumuri Judeţene ne-a spus că săptămâna trecută au fost aplicate o parte din plombele necesare, dar că vremea nu a fost prielnică reparării drumului în totalitate. "Săptămâna asta ar trebui să încheiem prima etapă de reparaţii", a precizat Ciprian Ciucan. El nu a exclus revenirea pe traseu a echipelor de întreţinere pentru remedierea altor deficienţe care cu siguranţă vor apărea în suprafaţa carosabilă în sezonul rece.

Amintim că DJ 248 este inclus în Strategia de dezvoltare şi modernizare a drumurilor judeţene, aprobată în plenul Consiliului Judeţean la şedinţa ordinară din iunie. Documentul menţionează 26 de segmente de drum propuse pentru modernizare, în total 333 km, şi două pentru reabilitare. Acestea din urmă sunt DJ 248, de la intersecţia cu Centura Iaşi până la limita cu judeţul Vaslui (prin Dumbrava, Grajduri şi Scânteia), şi DJ 208, prin Mirceşti-Hălăuceşti-Luncaşi-Cozmeşti-Stolniceni Prăjescu-Valea Seacă-Heci-Lespezi-Buda.

Însă până la reabilitarea propusă mai avem de aşteptat. Şeful Direcţiei drumurilor judeţene ne-a spus că vizează în schimb intervenţii mai consistente, respectiv aşternerea de covoare asfaltice pe segmentele mai deteriorate. Ciprian Ciucan a invocat şi cifrele de trafic care au depăşit previziunile de la proiectarea modernizării DJ 248, în 2009-2010. Acestea sunt mai mari acum decât cele de pe DN 24, nemaivorbind de traficul greu. "Din judeţul Iaşi, este cel mai circulat drum pe care îl avem în administrare", a adăugat directorul DJADP.

Ciprian Ciucan ne-a mai spus că vânătoarea autovehiculelor care depăşesc limita de tonaj a dat puţine rezultate. "Din acest motiv, în strategie, cele mai multe drumuri care urmează să fie modernizate se vor face din beton. Măcar acolo vor putea să transporte şi nu vor fi probleme", a conchis directorul de la Drumuri judeţene.

Cititi si: Strategia pentru drumuri începe cu lărgirea şoselei Iaşi-Lunca Cetăţuii

Modernizarea DJ 248, în anii 2010-2011, a costat puţin peste 70 de milioane de lei, valoarea eligibilă fiind de 59 de milioane. Lucrările au acoperit tot segmentul din judeţul Iaşi, 28,9 km, şi 8,5 km din judeţul Vaslui. Platforma drumului a fost adusă la 8 metri (3 metri, o bandă, cu 0,25 m banda de încadrare şi 0,75 m acostament). Problemele au apărut însă la doar câţiva ani de la finalizarea lucrărilor. Mass-media consemna deja în 2015 necesitatea unor lucrări de reparaţii la carosabil, intervenţii care se fac de atunci în fiecare an.

Pe de altă parte, strategia adoptată în iunie de CJ Iaşi menţionează că modernizarea acestui drum va începe cu dublarea numărului de benzi între limita municipiului Iaşi şi intersecţia cu Şoseaua de centură, la ieşirea din Lunca Cetăţuii. Un orizont de timp pentru refacerea drumului mai departe, spre judeţul Vaslui, încă nu a fost fixat.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.