anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Grupul ”Zoiosu”, lăsat liber de judecători. În schimb, au parte de 60 de zile de control judiciar

GALERIE
audieri
 • audieri
- +

Procurorii DIICOT au cerut ieri arestarea pentru patronul cotidianului "Bună Ziua Iaşi", Claudiu Asimionesei, un inspector din cadrul serviciului GIS-Cadastru al Primăriei, Victor Gavriluţă, fostul arhitect-şef al municipiului, Alexandru Mustiaţă şi notarul Răzvan Ionuţ Costin. Judecătorii au considerat că primii trei pot fi cercetaţi sub control judiciar, iar ultimul în libertate

Curtea de Apel a luat ieri primele decizii în dosarul "Zoiosu". Procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au propus ieri arestarea preventivă a patru inculpaţi din dosar, respectiv patronul cotidianului "Bună Ziua Iaşi", Claudiu Asimionesei, un inspector din cadrul serviciului GIS-Cadastru al Primăriei, Victor Gavriluţă, fostul arhitect-şef al municipiului, Alexandru Mustiaţă şi notarul Răzvan Ionuţ Costin.

Începute în jurul orei 17.00, audierile s-au prelungit până după ora 21.00, sentinţa fiind pronunţată mult după ora 22.00. Niciunul dintre inculpaţi nu s-a declarat vinovat. Dezbaterile din cursul audierilor au vizat cu precădere aspectele juridice ale asocierii dintre Primărie şi Global Impex Distribution, firma care editează cotidianul "Bună Ziua Iaşi". Prin asocierea în participaţiune, Primăria ceda firmei, în folosinţă gratuită, 1.350 mp de teren pe Sărărie, fosta terasă "Zoiosu". Pe acest teren urmau să se construiască acolo un sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune. Din profitul rezultat, municipalităţii urmau să-i revină 10%, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual. În loc de pensiune însă, a fost construit un bloc de 5 etaje şi 29 de apartamente, care au şi fost puse în vânzare. Întrebarea în jurul căreia s-au concentrat discuţiile a fost dacă şi în ce măsură construcţiei edificate pe Sărărie i se poate aplica definiţia legală a termenului "pensiune", respectiv dacă şi în ce măsură un apartament cu o cameră poate fi considerat ca fiind o unitate locativă dintr-o pensiune. Dacă avocaţii inculpaţilor i-ar fi putut convinge pe judecători că blocul de pe Sărărie este, legal, o pensiune cu 5 etaje care respectă normele legale specifice, dosarul întocmit de procurori ar fi fost construit pe nisipuri mişcătoare.

În final, magistraţii Curţii de Apel au respins toate cele patru propuneri de arestare. Ei au considerat suficientă luarea măsurii de control judiciar faţă de Asimionesei, Gavriluţă şi Mustiaţă, pe o durată de 60 de zile. Cei trei vor trebui să se prezinte la organul de urmărire penală, la poliţie sau la instanţă atunci când sunt chemaţi şi să anunţe schimbarea domiciliului. În plus, în cazul lui Asimionesei, acesta nu are voie să părăsească judeţul, iar lui Gavriluţă şi Mustiaţă li se interzice părăsirea ţării. În cazul notarului Răzvan Ionuţ Costin, judecătorii au apreciat că nu este necesară luarea niciunei măsuri, el fiind lăsat ieri în libertate deplină. "Apreciez că soluţia de respingere a propunerii de arestare preventivă formulată de DIICOT este corectă. Ancheta penală se află într-o stare incipientă şi mai sunt multe lucruri de lămurit. Urmărirea penală ar trebui să ofere suficiente garanţii procesuale cu privire la respectarea drepturilor celui pus sub acuzare, dând efecte concrete, inclusiv prezumţiei de nevinovăţie. Apreciez că acuzaţiile formulate împotriva clientului meu sunt exagerate, fapt confirmat în această seară de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Realitatea speţei impune, în principal, aplicarea legii civile, şi nicidecum a legii penale. Oricum, acest dosar va da naştere unor controverse de natură juridică foarte serioase. La acest moment este prematur să facem prea multe comentarii. Avem încredere deplină în actul de justiţie înfăptuit la nivel local", a comentat avocatul lui Claudiu Asimionesei, Cătălin Boacnă.

Cititi si:Afacerea "Zoiosu" din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?

Cititi si: Primarul Chirica, inculpat oficial în dosarul "Zoiosul"

Cititi si: Patronul BZI, printre cei patru reținuți în urma audierilor de la DIICOT

Cititi si: Asimionesei a zis ca face pensiune, dar s-a apucat de vândut apartamente. Cum a fost posibil

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.