Grupul ”Zoiosu”, lăsat liber de judecători. În schimb, au parte de 60 de zile de control judiciar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Grupul ”Zoiosu”, lăsat liber de judecători. În schimb, au parte de 60 de zile de control judiciar

GALERIE
audieri
  • audieri
- +

Procurorii DIICOT au cerut ieri arestarea pentru patronul cotidianului "Bună Ziua Iaşi", Claudiu Asimionesei, un inspector din cadrul serviciului GIS-Cadastru al Primăriei, Victor Gavriluţă, fostul arhitect-şef al municipiului, Alexandru Mustiaţă şi notarul Răzvan Ionuţ Costin. Judecătorii au considerat că primii trei pot fi cercetaţi sub control judiciar, iar ultimul în libertate

Curtea de Apel a luat ieri primele decizii în dosarul "Zoiosu". Procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au propus ieri arestarea preventivă a patru inculpaţi din dosar, respectiv patronul cotidianului "Bună Ziua Iaşi", Claudiu Asimionesei, un inspector din cadrul serviciului GIS-Cadastru al Primăriei, Victor Gavriluţă, fostul arhitect-şef al municipiului, Alexandru Mustiaţă şi notarul Răzvan Ionuţ Costin.

Începute în jurul orei 17.00, audierile s-au prelungit până după ora 21.00, sentinţa fiind pronunţată mult după ora 22.00. Niciunul dintre inculpaţi nu s-a declarat vinovat. Dezbaterile din cursul audierilor au vizat cu precădere aspectele juridice ale asocierii dintre Primărie şi Global Impex Distribution, firma care editează cotidianul "Bună Ziua Iaşi". Prin asocierea în participaţiune, Primăria ceda firmei, în folosinţă gratuită, 1.350 mp de teren pe Sărărie, fosta terasă "Zoiosu". Pe acest teren urmau să se construiască acolo un sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune. Din profitul rezultat, municipalităţii urmau să-i revină 10%, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual. În loc de pensiune însă, a fost construit un bloc de 5 etaje şi 29 de apartamente, care au şi fost puse în vânzare. Întrebarea în jurul căreia s-au concentrat discuţiile a fost dacă şi în ce măsură construcţiei edificate pe Sărărie i se poate aplica definiţia legală a termenului "pensiune", respectiv dacă şi în ce măsură un apartament cu o cameră poate fi considerat ca fiind o unitate locativă dintr-o pensiune. Dacă avocaţii inculpaţilor i-ar fi putut convinge pe judecători că blocul de pe Sărărie este, legal, o pensiune cu 5 etaje care respectă normele legale specifice, dosarul întocmit de procurori ar fi fost construit pe nisipuri mişcătoare.

În final, magistraţii Curţii de Apel au respins toate cele patru propuneri de arestare. Ei au considerat suficientă luarea măsurii de control judiciar faţă de Asimionesei, Gavriluţă şi Mustiaţă, pe o durată de 60 de zile. Cei trei vor trebui să se prezinte la organul de urmărire penală, la poliţie sau la instanţă atunci când sunt chemaţi şi să anunţe schimbarea domiciliului. În plus, în cazul lui Asimionesei, acesta nu are voie să părăsească judeţul, iar lui Gavriluţă şi Mustiaţă li se interzice părăsirea ţării. În cazul notarului Răzvan Ionuţ Costin, judecătorii au apreciat că nu este necesară luarea niciunei măsuri, el fiind lăsat ieri în libertate deplină. "Apreciez că soluţia de respingere a propunerii de arestare preventivă formulată de DIICOT este corectă. Ancheta penală se află într-o stare incipientă şi mai sunt multe lucruri de lămurit. Urmărirea penală ar trebui să ofere suficiente garanţii procesuale cu privire la respectarea drepturilor celui pus sub acuzare, dând efecte concrete, inclusiv prezumţiei de nevinovăţie. Apreciez că acuzaţiile formulate împotriva clientului meu sunt exagerate, fapt confirmat în această seară de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Realitatea speţei impune, în principal, aplicarea legii civile, şi nicidecum a legii penale. Oricum, acest dosar va da naştere unor controverse de natură juridică foarte serioase. La acest moment este prematur să facem prea multe comentarii. Avem încredere deplină în actul de justiţie înfăptuit la nivel local", a comentat avocatul lui Claudiu Asimionesei, Cătălin Boacnă.

Cititi si:Afacerea "Zoiosu" din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?

Cititi si: Primarul Chirica, inculpat oficial în dosarul "Zoiosul"

Cititi si: Patronul BZI, printre cei patru reținuți în urma audierilor de la DIICOT

Cititi si: Asimionesei a zis ca face pensiune, dar s-a apucat de vândut apartamente. Cum a fost posibil

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.