anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

Grupul IULIUS organizează un concurs internațional de arhitectură pentru o nouă dezvoltare urbană în zona centrală a Iașului

GALERIE
Iași
 • Iași
- +

IULIUS continuă să investească acasă, în Iași, și organizează un concurs internațional de arhitectură cu invitați pentru proiectarea unui nou ansamblu în zona centrală a orașului. Concursul reprezintă o promisiune asumată de compania ieșeană în 2019, în urma consultărilor publice anterioare pentru dezvoltarea aceleiași zone. Este un demers de bune practici la nivel național de intervenție arhitectural-urbanistică, realizat în colaborare cu o echipă de specialiști în arhitectură, urbanism, istorie și patrimoniu. Ca parte a acestui nou proiect, IULIUS lansează platforma Iași pentru Viitor, care pune în oglindă orașul de azi și cel de mâine și unde comunitatea locală este invitată să își exprime propria viziune despre cum ar trebui să se dezvolte Iașul.

O promisiune respectată a grupului IULIUS

Compania IULIUS dorește să ofere Iașului un ansamblu urbanistic reprezentativ, prin organizarea unui concurs internațional de arhitectură cu invitați. Este pentru prima dată în regiune când se realizează un astfel de demers pentru o nouă dezvoltare, ca proces transparent inițiat de o entitate privată, un model de bune practici la nivel național de intervenție arhitectural-urbanistică. Inițiativa propune un tip de proces în care există dialog între public și privat, un progres în felul în care se realizează investițiile, care, în același timp, să redea încrederea în arhitectura contemporană.

Prin intermediul concursului, IULIUS invită birouri de arhitectură de prestigiu să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona în plină dezvoltare Sf. Andrei – Piața Palatului, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare arhitecturală contemporană. Demersul este coordonat de o echipă de specialiști, formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.

„Orice proiect ar trebui să reprezinte perioada, epoca, momentul în care a fost construit, dar unele proiecte ar trebui să anticipeze viitorul. Arhitectura ar trebui să fie de astăzi, orientată spre mâine. La Iași este un centru istoric cu valori certe, existente, dar care în mod evident nu este terminat. Datoria celor de astăzi este de a lega lucrurile mai bine între ele. Lucrurile există, spațiul, clădirile sunt acolo și totul ține de modul în care sunt utilizate. Iașul are această șansă de a permite, de a cere ca centrul istoric să fie continuat, să fie completat, să fie integrat mult mai bine cu proximitățile pe care le are”, a declarat Șerban Țigănaș, președintele juriului concursului internațional de arhitectură.

În prezent, concursul se află în etapa de pregătire, urmând să se desfășoare consultări cu factorii decizionali, liderii de opinie și reprezentanți ai societății civice locale pentru finalizarea temei. Cei care doresc să transmită opinii și idei către echipa organizatorică a concursului pot scrie pe adresa iulius.dezvoltare@iuliusmall.com.

Iași pentru viitor

Compania IULIUS lansează, cu această ocazie, platforma Iași Pentru Viitor, structurată în două secțiuni, respectiv „Iașul de azi”, care prezintă câteva dintre simbolurile arhitecturale ce pot fi admirate în oraș, și „Iașul de mâine”, prezentarea concursului internațional de arhitectură cu invitați pentru proiectarea unei noi dezvoltări. În „Iașul de azi” sunt reunite peste 30 de clădiri, pentru a exemplifica moștenirea etapelor arhitecturii de până acum, construcții prin care se identifică orașul, care păstrează o simbolistică a vieții urbane din trecut și care demonstrează dorința constantă de a pune în valoare arhitectura timpurilor. În egală măsură, clădirile vorbesc despre evoluția și dinamismul orașului, care se schimbă, se dezvoltă și se adaptează continuu.

Concomitent, IULIUS a lansat o consultare online interactivă privind percepția comunității asupra direcțiilor de dezvoltare a orașului. Studiul poate fi completat pe www.iasipentruviitor.ro și invită locuitorii să își exprime opinia despre ce apreciază și ce îi nemulțumește cu privire la inițiativele existente de dezvoltare și reconfigurare urbană, să identifice soluții și să traseze direcțiile strategice pentru a face din Iași o destinație în care îți dorești să trăiești. Principalele concluzii sunt reunite într-o platformă actualizată în timp real, accesibilă public tuturor celor care se implică în consultare.

Pentru mai multe detalii despre concurs și evoluția acestuia, accesați www.iasipentruviitor.ro!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.