Gunoiul ieșenilor, transformat într-un combustibil mai bun ca huila la staţia de tratare a deşeurilor de la Ţuţora
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Festivitate de încheiere a proiectului SMID, deşi încă se mai lucrează

Gunoiul ieșenilor, transformat într-un combustibil mai bun ca huila la staţia de tratare a deşeurilor de la Ţuţora

GALERIE
foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7733foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7713foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7745foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7791
 • foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7733
 • foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7713
 • foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7745
 • foto DAN LUCA - management deseuri gunoi tutora - 7791
- +

Cele patru staţii de tratare a deşeurilor din judeţ în cadrul proiectului sunt unice în sud-estul Europei, spun oficialii Consiliului Judeţean. Întregul proiect a costat aproape 70 milioane de euro, dintre care 40 de la Uniunea Europeană 

Consiliul Judeţean a închis un proiect la care încă se lucrează. Re­prezentanţii CJ au bifat ieri conferinţa de finalizare a proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, deşi în cadrul acestuia mai sunt încă lucrări de executat. Cel mai devreme, sistemul ar putea deveni funcţional la începutul anului viitor, cu 12 luni întârziere faţă de data programată iniţial. „Asistăm azi la prima fază, finalizarea lucrărilor de la Tomeşti-Ţuţora, urmând ca ce­lelalte lucrări să fie încheiate până în octombrie. Staţiile construite în cadrul proiectului sunt unice în sud-estul Europei, din punctul de vedere al capacităţii de procesa­re a gunoiului menajer, al capaci­tăţii de transformare a acestuia în materii prime şi biodegradabile. Este o etapă în evoluţia verde a ju­deţului, evoluţie pe care ne-o dorim cu toţii, printr-un proiect de o anvergură deosebită“, a declarat Alin Aivănoaei, preşedintele Asocia­ţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate.

Proiectul SMID a fost iniţiat în 2008, pe când preşedinte al CJ era Lucian Flaişer, contractul de finan­ţare fiind semnat în 2013, în timpul mandatului lui Cristian Adomniţei. Proiectul presupune colectarea separată a deşeurilor din întreg judeţul, reciclarea sau compostarea acestora, precum şi închiderea gropilor de gunoi de la Tomeşti, Târgu Frumos - Adâncata, Paşcani - Valea Seacă şi Hârlău. Gunoaiele urmează să fie colectate de la populaţie separat, pe patru fracţii, respectiv deşeuri rezi­duale, hârtie şi carton, metal şi plastic, sticlă, în containere de culori şi capacităţi diferite în funcţie de tipul deşeului. Sistemul cuprinde trei staţii de transfer, la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, primele două fiind noi.

La acestea se adaugă trei staţii de sortare deja existente, la Hârlău, Şipote şi Răducăneni şi două staţii de sortare noi, la Ruginoasa şi Ţuţora. În aceste staţii, deşeurile sunt sortate, refuzul staţiilor de sortare şi gunoaiele compactate în staţiile de transfer fiind transportat la Ţuţora. Mai multe imagini găsiți ăn  GALERIE FOTO

Staţia de la Ţuţora este cea mai complexă componentă a proiectului. În cadrul acesteia, deşeurile sunt transportate pe o bandă de pe care se face sortarea materialelor reciclabile. Staţia are capacitatea de a prelucra 22.000 tone de deşeuri reciclabile şi 140.000 tone de deşeuri menajere anual. „Tehnologia existentă este de ultimă oră. Pentru partea de tratare biologică, este cea mai avansată, 100% automatizată. În viitor, la echipamentele existente se mai pot adăuga şi altele, pentru sortarea optică, după ce se va şti compoziţia exactă a gunoiului din Iaşi. În general, în România, două treimi din gunoaie sunt de provenienţă organică“, a precizat Alberto Carrera, directorul operaţional al Sorain Cecchini Tecno, firma care a furnizat utilajele de la Ţuţora.

După extragerea din masa de deşeuri a celor reciclabile, deşeurile de natură organică sunt introduse într-o zonă de tratare biologică, prin biofiltre reprezentate de un strat de bucăţi din lemn însămânţate cu bacterii, o treime din cantitatea totală de deşeuri evaporându-se în timpul procesului. Rezultatul este un compost inert, care poate fi utilizat ca pământ de flori sau material de umplutură.

Materia organică uscată, compactată sub formă de brichete, poate fi utilizată drept combustibil, cu o putere calorifică mai înaltă decât a huilei. „În principiu, se poate ajunge la zero deşeuri depozitate în groapă. Părerea mea este însă că până acolo mai avem mult. Trebuie să terminăm calea de acces la Ruginoasa şi racordul electric de la Bălţaţi. Pe urmă, trebuie găsite firmele care să preia în concesiune serviciile de colectare şi transport a gunoaielor, pe zone şi firma care să opereze staţia de la Ţuţora. Dacă lucrurile încep să meargă la începutul anului viitor, va fi bine“, a spus vicepreşedintele ales al CJ, Victor Chirilă. Valoarea totală a proiectului se ridică la 69,35 milioane de euro, din care 42,2 milioane de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.