Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Guriţă de oxigen de la Primărie?

GALERIE
@@@@mihalache-frăsinescu-iași-voluntari
  • @@@@mihalache-frăsinescu-iași-voluntari
- +

 

Poli poate primi azi dreptul de a folosi 75% din cele 3 milioane de lei alocate în acest an pentru proiecte sportive.Fondurile ar asigura încheierea în picioare a sezonului actual de către un club pus în dificultate de pandemia de coronavirus şi măcinat de datoriile uriaşe făcute în ultimii ani

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local Iaşi este propunerea de alocare a 2 250 000 lei către Academia de Fotbal a clubului Politehnica Iaşi. Suma reprezintă 75% din fondurile de 3 milioane lei prevăzute în acest an în bugetul local pentru finanţarea proiectelor sportive ieşene. Un capitol separat alocat sportului ieşean este dedicat nou înfiinţatului club al Primăriei, CSM 2020, care are dreptul la alte 1,7 milioane lei.

Dacă va fi aprobată alocarea banilor către fotbal, acest lucru ar aduce o guriţă de oxigen unui club pus în dificultate de pandemia de coronavirus şi măcinat de datoriile uriaşe acumulate ca urmare a managementului dezastruos din ultimii ani. Datoriile Politehnicii sunt estimate acum la 1,5 milioane euro.

În cazul în care vor fi aprobate, fondurile actuale nu vor putea fi folosite la acoperirea restanţelor, ci vor putea fi direcţionate doar pentru cheltuieli care vor apărea începând de săptămâna viitoare. Mai mult, cele 2,25 milioane lei vor fi alocate, dacă proiectul va trece, în trei tranşe. Aproximativ, sumele vor fi de 0,7 milioane lei, 1,35 milioane lei şi 0,2 milioane lei. Pentru a cheltui banii, Poli trebuie să facă dovada derulării unor activităţi de instruire a juniorilor de către seniori. Politehnica a mai beneficiat de o astfel de alocare financiară în ultima parte a anului trecut, când au fost primiţi 2 milioane lei de la Consiliul Local, tot prin intermediul Academiei.

Printre datoriile presante ale clubului la ora actuală se numără salariile pe două treimi din luna februarie şi pe 23 de zile din luna martie precum şi taxe urgente la stat. Cum bugetul de salarii la Poli este de circa 185 000 de euro pe lună, numai din retribuţii rezultă un necesar de circa 350 000 de euro. De pe 24 martie şi până pe 15 mai jucătorii au fost în şomaj tehnic, ei primind în această perioadă circa 700 de euro pe lună de la bugetul de stat. Începând de pe 16 mai, salariile au revenit la normal, drepturile pentru ultima jumătate a lunii în curs trebuind să fie achitate până pe 15 iunie. Liga I de fotbal s-ar putea relua pe 13 iunie şi ar trebui să se încheie la începutul lunii august.

Practic, dacă proiectul de azi va fi aprobat, Poli ar putea avea asigurate fonduri pentru perioada în care campionatul se va derula, însă va trebui să găsească alte resurse pentru acoperirea restanţelor presante acumulate în trecut. Una din soluţii pentru al doilea capitol este dată de banii care urmează să fie primiţi din vânzările de jucători.

La ora actuală, Politehnica mai e sigură de încasarea a 75 000 de euro de la clubul polonez Cracovia, ultima rată din transferul fotbalistului Florian Loshaj, efectuat în iarnă contra a 275 000 de euro. Suma amintită ar urma să fie încasată însă abia în luna iulie. Alţi bani din vânzări de jucători, cei 15 000 de euro rămaşi de primit de la CS U Craiova ca urmare a transferului din vara trecută a jucătorului Kamer Qaka, vor fi ciuntiţi serios de diferite procente pe care Politehnica va trebui să le plătească.

Apoi, din prima rată a drepturilor TV pentru sezonul viitor, care va fi încasată dacă Poli va rămâne în Liga I, clubul ieşean aşteaptă circa 700 000 de euro, suma depinzând de locul pe care se va clasa. Peste 200 000 de euro din aceşti bani sunt însă cesionaţi către persoane care au împrumutat gruparea din Copou în acest an: antrenorul Mircea Rednic, care a creditat Poli cu 160 000 de euro şi un apropiat al preşedintelui Consiliului Director, Leonida Antohi. Ultimul a împrumutat Poli cu 45 000 de euro.

Trăgând linie, votul de azi al consilierilor locali poate fi decisiv pentru viitorul unui club care stă de foarte mult timp pe buza prăpastiei. Banii de la Primărie nu garantează reechilibrarea, care rămâne extrem de dificilă, dar ar permite încheierea în picioare a sezonului în curs. Stagiunea 2019-2020 are mari şanse de a se derula în perioada 12 iunie – 2 august, când urmează a fi programate atât meciurile de campionat, cât şi fazele superioare ale Cupei României, Poli având viza de semifinale.

PS: Ieri, încă doi jucători au semnat prelungirea contractelor cu Poli, până la încheierea sezonului: Habib Habibou şi Aleksandru Longher.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri