
Gusturile nu se discută – „Ciocolata Dubai”, care a făcut furori în 2024, detronată de „Ciocolata cu mămăligă”?

Ciocolată cu mămăligă, cu zeamă de varză sau cu bere Leffe, lansate la vânzare în România, în premieră, la un mare târg de profil. Rețetele aparțin unor creatori români notorii în domeniul culinar.
Praline de ciocolată roz cu kefir, zeamă de varză la sticle premium sau Ciocolata cu mămăligă. Au fost lansate și praline de ciocolată cu bere Leffe, cu maia, cu grapefruit și piper, scrie StartupCafe.ro.
Weekendul trecut a avut loc la București, la Sala Palatului, a cincea ediție a festivalului Chocolate Saga, la care ciocolateriile din România își prezintă cele mai noi inovații în industria dulce. La evenimentul de lansare au participat mai mulți ciocolatieri, printre care și Marinel Bejan, unul dintre ultimii 4 finaliști World Chocolate Masters. Acesta a prezentat, în premieră, praline de ciocolată roz cu kefir și zeamă de varză.
Totodată, au fost prezenți și ciocolatierii Aura Tomescu și pralinele ei de ciocolată cu bere Leffe, Vlad Niculescu și pralinele sale cu ciocolată dublu-fermentată cu maia, praline cu grapefruit și piper timut, dar și Bianca Catanade la Five Graces, care a venit la eveniment cu ciocolată cu fructul-pasiunii și violete de Parma.
Kinga Dicoi, ciocolatieră și fondatoarea Ingres Chocolate, spune că s-a inspirat pentru noile sale ciocolate din salatele sale preferate, de ardei copt și de sfeclă roșie. În plus, ea a mai venit și cu ciocolată „explozivă”, cu puțin dioxid de carbon în zahăr.
George Cristian de la Chocoholics a prezentat un sortiment de praline de ciocolată cu mămăligă picantă și prune. „Dacă anul trecut a fost pe val ciocolata Dubai, pe care am gustat-o și inclusiv am încercat să o facem toți acasă, anul acesta am răspuns provocării și, pentru că noi românii avem mămăliga, pe care o mâncăm cu orice, cu sarmale, cu ciorbă, de ce să n-o mâncăm și cu ciocolată? Am îndrăznit să creem o pralină cu mămăligă picantă și cu prune. Inspirația a mers mai departe și am mai creat o pralină cu caramel și popcorn, dar și un fel de snack tip „honeycomb”, cu miere, zahăr și ciocolată neagră” – George Cristian.
În 2024, piața ciocolatei din România a fost estimată la aproximativ 600 milioane euro, cu un consum mediu de circa 5 kg de ciocolată pe locuitor, spun organizatorii. Producția locală a fost de aproximativ 5.000 de tone, valorând între 50 și 60 milioane EUR, ceea ce acoperă mai puțin de 10% din necesarul anual al țării, motiv pentru care România este în top 3 importatori de ciocolată la nivel european.
Pentru 2025, partenerul principal al evenimentului, Omniagusti, estimează o creștere de 10% a pieței până la finalul anului.
Articolul integral pe StartupCafe.ro
Publicitate și alte recomandări video