anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Guvernarea ticăloşilor şi zodia neagră a Moldovei

GALERIE
Pavel Lucescu
 • Pavel Lucescu
- +

Cred că n-a existat până acum vreo guvernare mai puţin deconectată de zona Moldovei, prin oamenii cu putere şi influenţă din interiorul ei. Intrăm, ca zonă, probabil în cea mai neagră zodie. Bugetele vor fi drenate către zonele care dictează guvernarea, Vestul în primul rând, iar Moldova, cu precădere, va primi firimituri şi multă abureală patriotardă.

Într-o analiză publicată ieri în pressone.ro, sociologul Barbu Mateescu observă două chestiuni importante pentru înţelegerea a ceea ce se întâmplă zilele astea pe scena politică şi a ceea ce ne aşteaptă. Prima e pură statistică: „La alegerile parlamentare ce au avut loc de la intrarea României în Uniunea Europeană şi până acum, PSD, PDL, PNL şi UDMR au primit cumulat: 92% din voturi în 2008, 82% din voturi în 2012, 72% din voturi în 2016, 61% din voturi în 2020”. Trendul e evident. Această coaliţie, completează Barbu Mateescu, poate fi văzută şi drept „ultima comandă” a unor partide gârbovite, în mod măsurabil din ce în ce mai puţin conectate la realităţile unei ţări în profundă schimbare. „King Kong şi Godzilla sunt la putere, dar au artrită socială”, conchide metaforic sociologul de la pressone.ro.

A doua observaţie a lui Barbu Mateescu e un răspuns (primul) la întrebarea „Ce va rămâne de pe urma noii coaliţii PSD-PNL-UDMR, create cu binecuvântarea lui Iohannis, care ieri şi-a votat şi guvernul”. Zice aşa: „Realizări punctuale acolo unde mecanismele sunt deja bine puse la punct. Sper să greşesc, dar acest lucru va duce la creşterea decalajelor. În multe locuri din România banii or să dispară fără folos. Administraţiile eficiente şi bine conectate politic vor străluci.” Teoria lui Mateescu e că având în vedere faptul că în acest moment puterea de la Bucureşti e concentrată în mâinile ardelenilor şi bănăţenilor, distribuţia grosului resurselor va merge către zona de vest a României şi că acest lucru va duce la o creştere şi mai accentuată a decalajelor regionale.

Evident, zona Moldovei va fi principală victimă, susţin eu. Nu că ar fi vreo surpriză sau noutate, dar se vede clar şi din ce a dat Moldova în guvernul Ciucă. Mai nimic, aproape zero. Zorile nepăsării faţă de Moldova se întrevăd deja. În chestiunea celor două proiecte de autostrăzi, A7 şi A8, fostul guvern instituise un mecanism de consultare şi monitorizare a progresului în care erau implicaţi şi activiştii civici de la ONG-uri de profil (Moldova vrea Autostradă şi Împreună pentru A8). A fost desfiinţat recent. La Ministerul Transporturilor, USR numise secretar de stat un ieşean, Adrian Covăsneanu, un expert în tematica infrastructurii rutiere. Nu mai e. În schimb, ministerul a ajuns pe mâna lui Grindeanu, pesedist timişorean fără nicio afinitate faţă de Moldova, un politruc care cu siguranţă va juca cartea baronilor PNL-PSD care ţin oricum zona în marginea deciziilor majore de peste 30 de ani.

De altfel, cred că n-a existat până acum vreo guvernare mai puţin deconectată de zona Moldovei, prin oamenii cu putere şi influenţă din interiorul ei. Intrăm, ca zonă, probabil în cea mai neagră zodie. Bugetele vor fi drenate către zonele care dictează guvernarea, Vestul în primul rând, iar Moldova, cu precădere, va primi firimituri şi multă abureală patriotardă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.