Foarte multe persoane vor spune că există și soluția disciplinei economice, atât din partea statului, care să devină mai atent cu cheltuielile și să nu arunce cu banii pe apa sâmbetei sau să-i fure de-a dreptul, cât și din partea contribuabililor, care sunt mai tot timpul tentați să evite plata taxelor și impozitelor.
Dezbaterea electorală din jurul sistemului de impozitare este aproape ca și inexistentă, cu toate că ne aflăm în fața alegerilor parlamentare și prezidențiale, cruciale pentru următorii patru ani. Tema este abordată tangențial, pe ici, pe colo, fără a căpăta consistența așteptată de contribuabili și de oamenii de afaceri, în special. Mai mult, atunci când este adusă în discuție, este purtată în termeni simpliști: scădem sau creștem taxele. Guvernul, la rândul lui, tace. Uneori, liniștea este asurzitoare și provoacă un sentiment de neliniște și așteptare pe acest fond de negare a problemei. Lumea simte că în culise se pregătește ceva, dar nu știe exact ce și cum. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ieșit recent la rampă și a spus clar, fără urmă de îndoială, că va urma o corecție fiscal-bugetară, și nu în sensul reducerii, ci al creșterii.
Situația descrisă de Isărescu este cam așa: „Contul curent al balanței de plăți arată rău, situația deficitelor gemene – comercial și de cont curent – este îngrijorătoare. Cursul de schimb a fost un element de stabilitate, dar nu trebuie să ne așteptăm să le facă pe toate”. Ca să lămurim problema, trebuie să spunem că datele statistice oficiale arată că în primele nouă luni exporturile au scăzut cu 1,4%, dar importurile au crescut cu 2,3% față de perioada similară a anului trecut. Totuși, exporturile au urcat timid în septembrie 2024 cu 0,3% față de septembrie 2023, dar, în aceeași perioadă, importurile au urcat cu 4,2%, adică un avans mai mare de 14 ori față de vânzările companiilor în afara țării.
Pe acest fond, se vede de la o poștă că leul are o poziție extrem de fragilă, iar stabilitatea sa, susținută de intrările masive de valută, este foarte probabil să fie afectată masiv în cazul „gâtuirii” conductei cu fonduri din afara țării. Desigur, peste acest aspect se adaugă și gaura masivă de la buget. Diferența dintre cheltuieli și venituri ar urma să urce anul acesta la circa 8%, fiind probabil un record greu de atins pe timp de pace și în lipsa unor crize economice majore.
Dar să revenim la ce ne transmite Mugur Isărescu. El spune clar că în viitorul apropiat avem nevoie urgentă de o reducere a deficitului bugetar. Putem ajunge aici ori prin limitarea cheltuielilor bugetare, ori prin creșterea veniturilor, sau printr-o combinație a celor două. Dacă s-ar merge doar pe tăierea cheltuielilor, aceasta ar însemna reduceri masive de personal, reducerea achizițiilor curente și a investițiilor. Sigur, mulți vor fi tentați să spună că da, să se taie de la stat. Numai că gândiți-vă bine unde se poate ajunge. Reducerea achizițiilor curente poate să însemne pur și simplu condiții mai proaste în spitale, lipsă de medicamente sau frig în școli. Și așa sistemul de sănătate și cel de educație nu sunt în cea mai favorabilă situației. Reducerea investițiilor înseamnă abandonarea șantierelor, deci să rămânem ca și până acum doar cu autostrăzi pe hârtie.
De partea cealaltă, creșterea veniturilor se va traduce prin taxe mai mari. Cum capitalul este liber să circule, cel mai probabil oamenii de rând vor fi cei mai afectați. Este mult mai ușor să impozitezi salariile decât capitalul, care își va căuta întotdeauna locuri mai călduțe și mai ferite de mâna lungă a statului. Cumva, combinația optimă va fi formată dintr-o impozitare mai mare, dar nu sufocantă, și o reducere a cheltuielilor, dar nu de amploare și neapărat graduală.
Chiar și așa, în condițiile economice actuale, pline de incertitudine și aflate sub spectrul unui izolaționism internațional, este de așteptat, cu o probabilitate mare de îndeplinire, să avem o creștere a PIB marginală, dacă nu chiar una cu minus. Orice tăiere, indiferent de unde, dacă nu este compensată de o creștere în altă parte în aceeași măsură, se va transforma pe termen scurt într-un șoc pentru economie. Pe termen mediu și lung, însă, măsurile se pot dovedi salvatoare.
Foarte multe persoane vor spune că există și soluția disciplinei economice, atât din partea statului, care să devină mai atent cu cheltuielile și să nu arunce cu banii pe apa sâmbetei sau să-i fure de-a dreptul, cât și din partea contribuabililor, care sunt mai tot timpul tentați să evite plata taxelor și impozitelor. Da, este și asta o cale. Trebuie lucrat și aici. Dar, pe termen scurt, cu siguranță, aplicarea disciplinei va produce doar rezultate nesemnificative, rezistența fiind prea mare ca să poată fi redusă așa, cu una, cu două, iar implementarea unei astfel de strategii are costuri ce nu sunt neglijabile.
Concluzia, ce reiese din spusele guvernatorului BNR, este una cât se poate de limpede: în viitorul cât se poate de apropiat, nu vom scăpa de majorarea taxelor și impozitelor. Este inevitabil!
Publicitate și alte recomandări video