
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cunoscut drept „salariul minim european“.
Această decizie finalizează procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii. Ministrul Muncii a vorbit într-un interviu despre avantajele pe care le au angajaţii în urma hotărârii pe care Executivul a adoptat-o.
Demersul de astăzi reprezintă și atingerea jalonului numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din PNRR.
„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392“, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza unor indicatori clari:
- puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții;
- nivelul general al salariilor;
- rata de creștere a salariilor;
- productivitatea muncii la nivel național.
Directiva UE are în vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile și îmbunătățirea condițiilor efective ale lucrărilor. Citește mai mult pe antena3.ro.
Publicitate și alte recomandări video