anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Guvernul a aprobat liberele pentru studenţi fără să mai anunţe şi CFR

GALERIE
Tren studenti
 • Tren studenti
- +

 Fără să îi anunţe pe cei de la CFR Călători sau să se consulte cu aceştia în vederea posibilităţii desfăşurării procesului de oferire a gratuităţilor pe transportul feroviar, Guvernul a explicat cum vor beneficia studenţii de aceste reduceri. 

Deşi discuţia era în primă fază construită în jurul intenţiei ca de aceste gratuităţi să beneficieze doar acei studenţi de universităţile acreditate de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, conform normelor metodologice orice student care se prezintă cu o legitimaţie de călătorie eliberată după un format ce urmează să fie implementat concret din anul universitar 2017/2018 va beneficia de gratuitate.

Chiar dacă transportul este gratuit, studenţii şi elevii trebuie să îşi ia biletul de la automatele CFR sau de la casierii, şi în tren, în faţa controlorului, trebuie să se legitimeze cu legitimaţia de călătorie şi cu cartea de identitate sau paşaportul. De reduceri beneficiază şi elevi şi studenţi, elevii cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. S-au reglementat şi situaţiile în care pot primi bilete gratuite cei care au peste 26 de ani şi care nu beneficiau de reduceri anterior. Aceştia trebuie să solicite o adeverinţă de la secretariat.

„Până la începerea anului universitar 2017/2018, pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri nu au beneficiat de legitimaţia de student pentru reducere la transport, prevăzută în cadrul anexei nr. 1, pe baza unei adeverinţe eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi“, se precizează în textul publicat în Monitorul Oficial. Nu se specifică dacă studenţii beneficiază de reduceri şi la cuşetă sau vagoane de dormit, iar cei care vor să îşi facă abonamente gratuite pentru distanţe mai mici de 300 de kilometri o pot face doar la aparatele electronice de eliberare a biletelor.

 

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.