Guvernul a zărit luminiţa de la capătul tunelului la Fortus SA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Guvernul a zărit luminiţa de la capătul tunelului la Fortus SA

GALERIE
licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_23
  • licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_23
- +

"Văd în Fortus un potenţial de peste 100 de milioane euro cifră de afaceri în maxim doi ani, şi peste 1.500 de salariaţi", spune preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. Ce argumente are înaltul oficial guvernamental? Cât de credibile sunt astfel de planuri? „Poveşti. La Fortus nu curge miere”, spune liderul disponibilizaţilor.

Ieşirea din faliment a fostului combinat de utilaj greu Fortus a resuscitat activitatea financiară a companiei, care momentan se află în perioadă de observare, administratorii judiciari lucrând la un plan de reorganizare viabil. La termenul programat pe data de 5 iunie la instanţele de judecată din Târgu Mureş, administratorul judiciar al combinatului, consorţiul format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency, ar trebui să prezinte soluţia prin care Fortus va redeveni o companie profitabilă. La începutul săptămânii trecute, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Adrian Volintiru, declara, în cadrul unei conferinţe de presă, că relansarea activităţii economice a Fortus este unul din cele mai mari proiecte al instituţiei. Totodată, preşedintele creditorului majoritar al combinatului este de părere că, în maximum doi ani, Fortus poate ajunge la o cifră de afaceri de peste 100 milioane euro, chiar dacă anul trecut abia a atins suma de 10 milioane euro. Cît de credibile pot fi astfel de planuri?
 

Semnalele pozitive

 
„Fortus Iaşi este o fabrică pe care suntem convinşi că o vom salva şi care va creşte foarte mult. Eu, personal, văd în Fortus un potenţial de peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri în următorul an şi jumătate sau doi ani, şi undeva peste 1.500 de salariaţi”', a declarat preşedintele AAAS în conferinţa de presă. La solicitarea „Ziarul de Iaşi”, reprezentanţii AAAS au declarat că situaţia actuală a combinatului oferă numai semnale pozitive în ceea ce priveşte relansarea activităţii economice a combinatului, cele mai relevante aspecte fiind cifrele din primele patru luni ale anului. „Administratorii judiciari opinează că societatea debitoare poate implementa un plan de reorganizare viabil, având în vedere activitatea în creştere a SC FORTUS SA din ultima perioadă, precum şi semnalele favorabile primite din partea potenţialilor clienţi, odată cu pronunţarea deciziilor Curţii de Apel Târgu Mureş. Semnalele pozitive se reflectă în situaţia contractărilor, care relevă o creştere cu 55% a valorii totale a contractelor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012. Aspectele prezentate demonstrează că, în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor pentru continuarea activităţii debitoarei, alături de aportul tuturor salariaţilor activi ai societăţii, în prezent putem vorbi de o relansare a SC FORTUS SA, în contextul clarificării situaţiei juridice a societăţii şi a existenţei unei coerenţe în actul decizional”, a declarat Adrian Volintiru. În prezent, în cadrul combinatului mai lucrează circa 500 de salariaţi. Potrivit aceleeaşi surse, aceştia produc şi livrează, printre altele, utilaje pentru industria minieră, metalurgică şi navală, atât în ţară, cât şi în străinătate, în ţări ca Germania, Olanda sau SUA. 
 

„Poveşti. La Fortus nu curge miere”

 
Preşedintele AAAS a mai specificat că varianta vânzării combinatului este exclusă, pe adresa companii neajungând nici o ofertă de cumpărare, mai ales că societatea se află în perioada de observaţie. „Intenţia instituţiei este de a susţine reorganizarea SC FORTUS SA şi, de asemenea, de a sprijini societatea în creşterea portofoliului de clienţi şi implicit a cifrei de afaceri”, a mai precizat Volintiru. Chiar dacă actualii conducători care au în mână soarta Fortus oferă garanţii că fostul combinat de utilaj va redeveni forţa de altădată a industriei româneşti, reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi caracterizează aceste veşti drept „poveşti”. „De fiecare dată când vine cineva nou la conducerea Fortus, lucrurile îşi schimbă automat culoarea în roz. Cum de se vorbeşte despre o astfel de sumă, dacă administratorii judiciari au vândut două strunguri ca să poată plăti salariile salariaţilor încă activi. Urmează să încaseze acum banii de pe al doilea, circa 170.000 euro, de la o firmă din Oradea. Sunt nişte poveşti. La Fortus nu curge miere, nu cred că se va mai ajunge ca Fortus să aibă 1.500 de angajaţi, cum zice preşedintele Volintiru”, a declarat Eugen Mantea, liderul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.