anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Guvernul a zărit luminiţa de la capătul tunelului la Fortus SA

GALERIE
licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_23
 • licitatie fortus-utilaje-hala utilaje_23
- +

"Văd în Fortus un potenţial de peste 100 de milioane euro cifră de afaceri în maxim doi ani, şi peste 1.500 de salariaţi", spune preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. Ce argumente are înaltul oficial guvernamental? Cât de credibile sunt astfel de planuri? „Poveşti. La Fortus nu curge miere”, spune liderul disponibilizaţilor.

Ieşirea din faliment a fostului combinat de utilaj greu Fortus a resuscitat activitatea financiară a companiei, care momentan se află în perioadă de observare, administratorii judiciari lucrând la un plan de reorganizare viabil. La termenul programat pe data de 5 iunie la instanţele de judecată din Târgu Mureş, administratorul judiciar al combinatului, consorţiul format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency, ar trebui să prezinte soluţia prin care Fortus va redeveni o companie profitabilă. La începutul săptămânii trecute, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Adrian Volintiru, declara, în cadrul unei conferinţe de presă, că relansarea activităţii economice a Fortus este unul din cele mai mari proiecte al instituţiei. Totodată, preşedintele creditorului majoritar al combinatului este de părere că, în maximum doi ani, Fortus poate ajunge la o cifră de afaceri de peste 100 milioane euro, chiar dacă anul trecut abia a atins suma de 10 milioane euro. Cît de credibile pot fi astfel de planuri?
 

Semnalele pozitive

 
„Fortus Iaşi este o fabrică pe care suntem convinşi că o vom salva şi care va creşte foarte mult. Eu, personal, văd în Fortus un potenţial de peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri în următorul an şi jumătate sau doi ani, şi undeva peste 1.500 de salariaţi”', a declarat preşedintele AAAS în conferinţa de presă. La solicitarea „Ziarul de Iaşi”, reprezentanţii AAAS au declarat că situaţia actuală a combinatului oferă numai semnale pozitive în ceea ce priveşte relansarea activităţii economice a combinatului, cele mai relevante aspecte fiind cifrele din primele patru luni ale anului. „Administratorii judiciari opinează că societatea debitoare poate implementa un plan de reorganizare viabil, având în vedere activitatea în creştere a SC FORTUS SA din ultima perioadă, precum şi semnalele favorabile primite din partea potenţialilor clienţi, odată cu pronunţarea deciziilor Curţii de Apel Târgu Mureş. Semnalele pozitive se reflectă în situaţia contractărilor, care relevă o creştere cu 55% a valorii totale a contractelor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012. Aspectele prezentate demonstrează că, în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor pentru continuarea activităţii debitoarei, alături de aportul tuturor salariaţilor activi ai societăţii, în prezent putem vorbi de o relansare a SC FORTUS SA, în contextul clarificării situaţiei juridice a societăţii şi a existenţei unei coerenţe în actul decizional”, a declarat Adrian Volintiru. În prezent, în cadrul combinatului mai lucrează circa 500 de salariaţi. Potrivit aceleeaşi surse, aceştia produc şi livrează, printre altele, utilaje pentru industria minieră, metalurgică şi navală, atât în ţară, cât şi în străinătate, în ţări ca Germania, Olanda sau SUA. 
 

„Poveşti. La Fortus nu curge miere”

 
Preşedintele AAAS a mai specificat că varianta vânzării combinatului este exclusă, pe adresa companii neajungând nici o ofertă de cumpărare, mai ales că societatea se află în perioada de observaţie. „Intenţia instituţiei este de a susţine reorganizarea SC FORTUS SA şi, de asemenea, de a sprijini societatea în creşterea portofoliului de clienţi şi implicit a cifrei de afaceri”, a mai precizat Volintiru. Chiar dacă actualii conducători care au în mână soarta Fortus oferă garanţii că fostul combinat de utilaj va redeveni forţa de altădată a industriei româneşti, reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi caracterizează aceste veşti drept „poveşti”. „De fiecare dată când vine cineva nou la conducerea Fortus, lucrurile îşi schimbă automat culoarea în roz. Cum de se vorbeşte despre o astfel de sumă, dacă administratorii judiciari au vândut două strunguri ca să poată plăti salariile salariaţilor încă activi. Urmează să încaseze acum banii de pe al doilea, circa 170.000 euro, de la o firmă din Oradea. Sunt nişte poveşti. La Fortus nu curge miere, nu cred că se va mai ajunge ca Fortus să aibă 1.500 de angajaţi, cum zice preşedintele Volintiru”, a declarat Eugen Mantea, liderul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.