anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Guvernul britanic a ridicat interdicţia asupra fracturării hidraulice, pentru a permite creşterea producţiei interne de energie

GALERIE
fracturare_hidraulica
 • fracturare_hidraulica
- +

Guvernul britanic a ridicat joi interdicţia asupra fracturării hidraulice, afirmând că este nevoie de creşterea producţiei interne de energie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Premierul Lizz Truss a afirmat pe 8 septembrie, În primul său discurs major, că ridicarea interdicţiei pentru extragerea ”rezervelor de şist uriaşe ale Marii Britanii… ar putea permite exploatarea gazelor chiar şi în şase luni, acolo unde există sprijin din partea autorităţilor locale”.

Interdicţia a fost introdusă în noiembrie 2019, după mai multe cutremure şi, în cele din urmă, un cutremur cu magnitudinea de 2,9, a fost înregistrat în apropierea singurului loc de fracturare activ din Regatul Unit, în comitatul englez Lancashire.

Fracking-ul, sau fracturarea hidraulică, presupune injectarea de apă, substanţe chimice şi nisip în crăpăturile pământului, la presiune ridicată, lărgindu-le pentru a permite extragerea petrolului sau, în cazul Regatului Unit, a gazului din formaţiunile de şist.

Localnicii s-au îngrijorat, aproape 200 au raportat că le-au fost avariate casele în urma cutremurului, şi şi-au făcut cunoscute obiecţiile cu voce tare.

În timp ce un cutremur sub magnitudinea 3 este considerat un cutremur mic şi este relativ obişnuit, un raport guvernamental din 2019 a concluzionat că era necesară interzicerea acestei practici, deoarece ”în prezent nu era posibil să se prezică cu exactitate probabilitatea sau magnitudinea cutremurelor legate de operaţiunile de fracturare”.

Dar Truss şi noul ei ministrupentru Afaceri şi Energie, Jacob Rees-Mogg, insistă că fracking-ul va juca un rol cheie în transformarea Marii Britanii într-un exportator net de energie până în 2040. De asemenea, vor să crească producţia de petrol şi gaze din Marea Nordului, anunţând joi o nouă rundă pentru atribuirea de licenţe pentru petrol şi gaze, alături de utilizarea sporită a hidrogenului şi energiei solare şi eoliene offshore.

O analiză din 2020 realizată de Warwick Business School a estimat că gazul fracturat ar putea reprezenta între 17% şi 22% din consumul de energie al Regatului Unit între 2020 şi 2050.

Cu toate acestea, conform London School of Economics, nu este clar cât de mult gaz de şist (gaz extras din formaţiunile de şist) există în Regatul Unit care este viabil din punct de vedere tehnic şi economic de extras. Un studiu anterior a constatat că operaţiunile cu gaze de şist în sine ar contribui relativ puţin la emisiile de gaze cu efect de seră.

Criticii susţin că problema se referă, în schimb, la nevoia de a reduce dependenţa Marii Britanii de gazele naturale în mod mai larg, care reprezintă în prezent aproximativ 40% consumul de energie din Regatul Unit şi că ar trebui să se concentreze pe menţinerea combustibililor fosili poluanţi în pământ.

Grupuri de mediu precum Friends of the Earth citează, de asemenea, rapoarte care avertizează că fracking-ul ar putea ”contamina” apele subterane din cauza substanţelor chimice utilizate în proces; va creşte zgomotul şi industrializarea în zonele rurale liniştite; foloseşte cantităţi mari de apă; şi riscă noi cutremure de frecvenţă şi putere imprevizibile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.