Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Guvernul britanic introduce o "taxă Google", de 25% din profiturile repatriate de multinaţionale

GALERIE
google-logo-with-two-euro-coins Foto gadgets.ndtv.com
  • google-logo-with-two-euro-coins Foto gadgets.ndtv.com
- +

Guvernul britanic a anunţat miercuri introducerea unei noi taxe, supranumită "taxa Google", de 25% din profiturile obţinute în Marea Britanie, dar repatriate, de companiile care vor să scape de impozite prin scheme fiscale complexe.

"Astăzi introduc o taxă de 25% pe profiturile obţinute de multinaţionale în Marea Britanie, dar care ies în mod artificial din ţară", a anunţat ministrul de Finanţe George Osborne, fără să ofere alte detalii legate de această taxă.

Între companiile vizate de noua taxă se numără companii tehnologice provenite din Silicon Valley, precum Google, Amazon şi Apple, dar şi operatorul de cafenele Starbucks.

Ministrul de Finanţe a făcut anunţul în timpul discursului tradiţional de toamnă referitor la buget şi economie.

Osborne anunţase încă de la sfârşitul lunii septembrie, în timpul unei conferinţe a Partidului Conservator, intenţia de a face ca multinaţionalele care evită plata impozitelor să plătească. Această taxă a fost supranumită "taxa Google", grupul american fiind în mod constant criticat pentru practicile agresive de optimizare fiscală.

Prin aceste practici fiscale agresive companiile profită de detaliile tehnice ale unui sistem fiscal sau de neconcordanţele dintre două sau mai multe sisteme în scopul reducerii obligaţiilor fiscale.

"Numeroase companii mari din lume, în special cele din sectorul tehnologic, utilizează structuri create pentru a evita plata impozitelor. Nu este corect pentru companiile britanice şi nici pentru britanici", a spus Osborne.

El a adăugat, în discursul susţinut cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri, că mesajul său este clar şi anume că impozitele trebuie să fie mici dar să fie plătite.

Noua taxă ar trebui să aducă venituri de 1 miliard de lire sterline (circa 1,26 miliarde de euro) în cinci ani, o contribuţie modestă, dar binevenită pentru guvernul britanic care face eforturi să respecte obiectivul de reducere a deficitului bugetar.

Osborne a menţionat în discursul său succesele recente ale Marii Britanii, care va înregistra în acest an o creştere economică estimată la 3% şi de 2,4% în 2015 şi un şomaj de doar 6%, în timp ce ţările mari din zona euro se luptă cu stagnarea şi riscul deflaţiei.

Guvernul conservator nu a reuşit însă să respecte angajamentul de a echilibra bugetul în 2015, asumat la venirea la putere în 2010. Pentru acest an este anticipat un deficit bugetar de 5% din PIB, care este totuşi jumătate din deficitul de peste 10% consemnat în 2010, care fusese umflat de măsurile excepţionale de combatere a crizei financiare internaţionale.

Între factorii menţionaţi de Osborne pentru a justifica nivelul încă ridicat al deficitului bugetar se numără stagnarea din zona euro, scăderea veniturilor din explotarea petrolului în Marea Nordului, din cauza declinului cotaţiei ţiţeiului, şi încetinirea creşterii pieţei imobiliare. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri