Guvernul, cu ochii pe multinaționale. Cum se vede de la Iași proiectul împotriva „optimizărilor fiscale”? Există sau nu abuzuri?

joi, 04 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Guvernul, cu ochii pe multinaționale. Cum se vede de la Iași proiectul împotriva „optimizărilor fiscale”? Există sau nu abuzuri?

„Multinaționalele normal că au foarte mulți analiști financiari și găsesc totdeauna optimizările fiscale ca să facă față sau să exporte capitalul din România”, spunea în urmă cu doi ani Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.

Un an mai târziu, în 2023, în Parlament era depus un proiect de lege, aflat în prezent la Senat, care propune ca toate cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România, să devină nedeductibile. Iar acest proiect legislativ are șanse mari să fie aprobat, consideră consultanții fiscali de la EY România, care au organizat zilele trecute, la Iași, o conferință în care s-au prezentat și explicat cele mai importante subiecte din fiscalitatea românească a momentului.

Ce prevede proiectul?

Ce scrie în proiectul legislativ: Art. 25 alin. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, litera f) se modifică și va avea următorul cuprins: Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile: f) Cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România. Deducerea de cheltuieli de această natură, pe baza unor tranzacții calificate ca fiind artificiale conform art. 11 alin. 3 reprezintă contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 200% din valoarea cheltuielii deduse.”

Raluca Popa, partener EY România, Departamentul de Taxe Directe, este de părere că inițiativa legislativă își propune să rezolve o dispută cu autoritățile fiscale legată de cheltuielile cu serviciile în cadrul inspecțiilor fiscale. Consultantul fiscal spune că ar trebui urmărit îndeaproape evoluția acestei inițiative legislative, deoarece, în ciuda opoziției care argumentează împotriva ei din perspectiva libertăților europene, există șanse ca aceasta să fie adoptată. Modificarea ar putea implica o schimbare în tratamentul fiscal între afiliații rezidenți și cei nerezidenți, ceea ce ar putea genera dezbateri aprinse.

Practic, această inițiativă legislativă vine să rezolve vechea dispută cu autoritățile fiscale care tot încearcă să dea jos cheltuielile cu serviciile și au spus, probabil, că decât să mai existe astfel de dispute în cadrul inspecțiilor fiscale, mai bine le fac nedeductibile.Totuși, deși la început nu îi dădeam prea mari șanse, această inițiativă și-a urmat parcursul și așteaptă aprobare la Senat. Recomandarea mea este să se urmărească cu mare atenție ce se întâmplă cu această inițiativă legislativă, care în momentul de față nu a fost respinsă, deci are ceva șanse să treacă. Chiar dacă este contrară cu ceea ce înseamnă libertățile europene, pentru că noi nu putem spune că o cheltuială de la un afiliat nerezident este nedeductibilă, pe când o cheltuială de la un afiliat român poate fi dedusă. Dar nu ar fi prima dată când avem astfel de inițiative”, a spus în cadrul conferinței de la Iași Raluca Popa, EY România.

Economist ieșean: Personal, cred că este o măsură necesară: există abuzuri”

Pe de altă parte, unii economiști susțin că este necesară o astfel de măsură, deoarece există abuzuri în acest domeniu”.

Ce a vrut să spună Ciolacu este faptul că multe companii recurg la practici de optimizare fiscală pentru a-și minimiza obligațiile fiscale. Așa că textul propune o modificare în legislația fiscală pentru a combate situațiile în care companiile își mută profiturile în afara țării pentru a evita plata impozitelor. Unele companii pot efectua tranzacții artificiale cu filialele lor din alte țări pentru a reduce impozitele plătite în România. Prin schimbarea legislației și interzicerea unor deduceri fiscale, autoritățile își propun să elimine aceste practici și să asigure că impozitele sunt plătite corect. Deși această schimbare poate fi percepută ca fiind restrictivă pentru companiile multinaționale, autoritățile văd în ea o modalitate de a proteja veniturile fiscale ale țării și de a se asigura că toți contribuabilii plătesc impozitele în mod corespunzător. Multe companii plătesc consultanță în afara țării, de exemplu, iar autoritățile au propus o sancțiune de 200% pentru situațiile în care consideră că aceste cheltuieli sunt fictive sau insuficient justificate. Această propunere, promovată anterior de Liviu Dragnea, are șanse mari să fie aprobată de Senat. Personal, cred că este o măsură necesară, deoarece există abuzuri în acest domeniu”, a explicat un economist ieșean pentru Ziarul de Iași”.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii