anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Guvernul din Coreea de Sud voia să crească săptămâna de lucru la 69 de ore, dar s-a lovit de opoziţia Millennials şi Generaţiei Z

GALERIE
angajati_Coreea_de_Sud
  • angajati_Coreea_de_Sud
- +

Guvernul sud-coreean a fost nevoit săptămâna aceasta să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru la 69 pe săptămână, de la limita actuală de 52, după ce a stârnit o reacţie în rândul Millennials şi al celor din Generaţia Z, relatează CNN.

Muncitorii din economia centrală din Asia de Est se confruntă deja cu unul dintre cele mai lungi programe de lucru din lume – aflându-se pe locul al patrulea după Mexic, Costa Rica şi Chile în 2021, conform Oganizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) – şi se crede că moartea prin surmenare („gwarosa”) ucide zeci de oameni în fiecare an.

Cu toate acestea, guvernul a susţinut planul de creştere a plafonului în urma presiunii exercitate de grupurile de afaceri care căutau o creştere a productivităţii – până când s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea tinerei generaţii şi a sindicatelor.

Guvernul va lua o nouă direcţie

Secretarul superior al preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat miercuri că guvernul va lua o nouă „direcţie” după ce a ascultat opinia publică şi s-a angajat să protejeze drepturile şi interesele Millennials, Generaţiei Z şi lucrătorilor neafiliaţi la sindicate.

Creşterea plafonului a fost văzută ca o modalitate de a aborda deficitul de forţă de muncă cu care se confruntă ţara din cauza ratei sale de fertilitate, care este cea mai scăzută din lume, şi a îmbătrânirii populaţiei.

Dar mişcarea a fost criticată pe scară largă, mulţi susţinând că acest lucru ar înrăutăţi lucrurile; experţii menţionează frecvent cultura muncii exigentă a ţării şi deziluzia crescândă în rândul generaţiilor mai tinere ca factori determinanţi ai problemelor sale demografice.

Abia în 2018, din cauza cererii populare, ţara a redus limita de la 68 de ore pe săptămână la actualele 52 – o mişcare care a primit la acea vreme un sprijin copleşitor în Adunarea Naţională. Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore plus până la 12 ore de ore suplimentare compensate – deşi, în realitate, spun criticii, mulţi muncitori sunt sub presiune să lucreze mai mult.

„Propunerea nu are niciun sens... şi este atât de departe de ceea ce îşi doresc de fapt muncitorii”, a spus Jung Junsik, 25 de ani, un student din capitala Seul, care a adăugat că, chiar şi cu renunţarea guvernului, mulţi muncitori s-ar simţi în continuare sub presiunea de a lucra pentru maximul legal.

„Propriul meu tată lucrează excesiv în fiecare săptămână şi nu există o graniţă între muncă şi viaţă”, a spus el. „Din păcate, acest lucru este destul de comun în forţa de muncă. Inspectorii de muncă nu pot supraveghea fiecare loc de muncă 24/7. Sud-coreenii vor (rămâne) vulnerabili la orele suplimentare ce pot duce la moarte”.

OCDE: sud-coreenii au lucrat în medie 1.915 ore în 2021

Potrivit OCDE, sud-coreenii au lucrat în medie 1.915 ore în 2021, mult peste media OCDE de 1.716 şi media americană de 1.767. Orele lungi – alături de nivelurile ridicate de educaţie şi creşterea numărului de femei care au inrat în câmpul muncii – au fost odată creditate pe scară largă că au dus la creşterea economică remarcabilă a ţării după războiul din Coreea din anii 1950, când a trecut de la a fi o economie săracă la una dintre cele mai bogate din lume.

Cu toate acestea, criticii spun că reversul acestor ore lungi poate fi văzut în mod clar în zeci de cazuri de „gwarosa” – „moarte prin suprasolicitare” – în care oamenii epuizaţi plătesc cu viaţa prin atacuri de cord, accidente la locul de muncă sau accidente rutiere cauzate de lipsa de somn.

Haein Shim, purtătoarea de cuvânt a grupului feminist Haeil din Seul, a declarat că creşterea rapidă şi succesul economic al ţării au avut un preţ, iar propunerea de a prelungi programul de lucru reflectă „reticenţa guvernului de a recunoaşte realităţile societăţii sud-coreene”.

Ea a spus că „izolarea şi lipsa comunităţii care rezultă din orele lungi de muncă şi zilele intense de lucru” se răsfrâng asupra multor muncitori şi „orele de lucru nebuneşti vor exacerba şi mai mult provocările cu care se confruntă femeile coreene”.

Ţara are şi cea mai mare rată de sinucidere dintre ţările dezvoltate

Pe lângă cazurile de gwarosa, ţara are şi cea mai mare rată de sinucidere dintre ţările dezvoltate, potrivit datelor Oficiului Naţional de Statistică, a subliniat ea.

„Este crucial pentru guvern (şi companii) să abordeze problemele stringente care afectează deja vieţi”, a spus Shim. „Nevoia de sprijin şi un echilibru sănătos între muncă şi viaţă nu poate fi trecută cu vederea dacă dorim să asigurăm bunăstarea persoanelor”.

În 2017, cu un an înainte ca guvernul să reducă plafonul programului de lucru, sute de oameni au murit din cauza suprasolicitării, potrivit datelor guvernamentale. Chiar şi atunci când limita a fost redusă la 52 de ore, cazurile de „gwarosa” au continuat să apară.

În 2020, sindicatele au declarat că 14 llivratori au murit din cauza suprasolicitarii, sacrificându-şi sănătatea mintală şi bunăstarea pentru a menţine ţara în funcţiune în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.