Guvernul îl trimite pe Costel Alexe reprezentant la Bruxelles. Ce atribuții a primit șeful CJ Iași?
Președintele Consiliului Județean va face parte din delegația României la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa, precum și din cea a Comitetului Regiunilor de pe lângă Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European.
Un memorandum aflat pe lista primei ședințe de guvern din 2025 îl include pe președintele Consiliului Județean Iași în delegația națională a României la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa (CALRE) pentru perioada 2021-2026. „Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a finalizat procedura de notificare a componenței întregii delegații a României la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa” pentru perioada menționată, se precizează în memorandumul citat.
La sfârșitul anului trecut, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a solicitat ministerului înlocuirea a trei membri titulari şi a doi membri supleanți din cadrul delegației României la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Pe lângă Costel Alexe, care îl înlocuiește pe fostul președinte al CJ Vrancea, în delegație vor intra Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, șefa CJ Bacău, în locul fostei președinte a CJ Botoșani, și Daniela Cîmpean, care conduce CJ Sibiu, în locul fostului președinte al CJ Constanța.
România are 10 membri titulari și 10 supleanți în Congresul care numără 306 membri titulari și tot atâția membri supleanți. Înființat în 1994 în calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa are rolul de a promova democrația locală și regională, îmbunătățirea guvernanței locale și regionale și consolidarea autonomiei autorităților publice locale, încurajează procesele de descentralizare și regionalizare, precum și cooperarea transfrontalieră între localități.
Ce va face șeful CJ Iași în capitala Uniunii Europene
Un al doilea memorandum aprobat de Guvern îl include pe președintele CJ Iași, alături de alți cinci șefi de CJ-uri, între titularii delegației României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene pentru mandatul 2025-2030. „Membrii COR, aleși din rândul reprezentanților locali sau regionali cu mandate electorale, participă la șase ședințe anuale organizate la Bruxelles, unde dezbat avize legislative și adoptă rezoluții pentru măsuri europene”, precizează Guvernul într-o informare de presă.
Înființat de asemenea în 1994, Comitetul Regiunilor reprezintă interesele colectivităților locale și regionale din Uniunea Europeană, fiind complementar instituțiilor comunitare majore – Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European. „Comitetul are misiunea de a implica autoritățile locale și regionale în procesul decizional european, promovând totodată participarea activă a cetățenilor”, menționează sursa citată.
Publicitate și alte recomandări video