Guvernul japonez recunoaşte că radiaţiile de la Fukushima au cauzat cancer
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 31.07.2021

Guvernul japonez recunoaşte că radiaţiile de la Fukushima au cauzat cancer

GALERIE
Fukushima Daiichi
  • Fukushima Daiichi
- +

Guvernul japonez a recunoscut pentru prima dată că leucemia de care suferă un fost muncitor de la centrala nucleară avariată de la Fukushima a fost cauzat de radiaţii, a anunţat Ministerul nipon al Sănătăţii.

În pofida faptului că şi alţi foşti muncitori de la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi (nord-est) - devastată de un tsunami care a urmat unui cutremur extrem de puternic pe 11 martie 2011- s-au îmbolnăvit de cancer, este pentru prima dată când expunerea la radiaţiile din instalaţie este în mod oficial desemnată drept cauză în declanşarea bolii, potrivit agenţiei franceze.

Alte trei cazuri în examinare

"Acest caz îndeplineşte condiţiile" pentru a fi recunoscut, afirmă Ministerul Sănătăţii.

Fostul muncitor, în vârstă de aproximativ 30 de ani în perioada în care a lucrat - din octombrie 2012 şi până în decembrie 2013 - la centrala Fukushima Daiichi.

El a petrecut, de asemenea, mai multe luni, anterior, într-o altă instalaţie nucleară.

În afara acestui prim caz recunoscut, alte trei cazuri sunt în curs de examinare, a precizat ministerul, care a respins, anterior, mai multe alte dosare înaintate de către foşti muncitori.

Trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au intrat în fisiune la câteva ore după ce tsunamiul a devastat coasta de nord-est a arhipelagului, în urmă cu patru ani şi jumătate.

Explozii de hidrogen au avut loc, atunci, care au distrus clădiri din incinta instalaţiei, iar cantităţi foarte importante de elemente radioactive au fost emise în atmosferă.

Câteva mii de persoane expuse

Mii de muncitori s-au perindat zilnic la locul catastrofei, de atunci, pentru a prelua controlul asupra instalaţiilor, pentru a aplica mijloace de urgenţă, a stropi şi răci reactoarele, a retrage deşeuri contaminate, a încerca să gestioneze sutele de mii de tone de apă radioactivă şi pentru a pregăti dezmembrarea centralei.

Limita anuală de expunere a muncitorilor a fost crescută punctual în toiul crizei, după care a fost coborâtă la un nivel "mai obişnuit" pentru muncitorii din sector.

Niciun deces oficial legat de radiaţii

În mod oficial, nimeni nu a decedat din cauza expunerii la radiaţii în urma catastrofei de la Fukushima Daiichi, considerate cel mai grav accident atomic de la cel de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986.

Nici măcar moartea din cauza unui cancer de care suferea Masao Yoshida, directorul centralei la momentul accidentului, nu este legată, în mod oficial, de radiaţiile la care a fost expus în momentul respectiv.

Yoshida, care a decedat în iulie 2013, era prezent la Fukushima Daiichi în momentul dramei şi a muncit din greu, în instalaţie, în următoarele şase luni.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

pr. Constantin STURZU

Dezvoltare şi dezvoltatori

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Antalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. După cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.