anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.09.2020

Declaraţie de presă

Guvernul PSD-ALDE distruge autonomia locală din România

GALERIE
Bodea
  • Bodea
- +

13.11.2017

Îi cer primarului Chirica să îşi dea demisia din PSD pentru că, în acest moment, are o atitudine ipocrită!

„Guvernul PSD–ALDE a luat, în această săptămână, cea mai dezastruoasă decizie din istoria post-decembristă a României, întorcându-ne, practic, în anii 80, zdrobind atât principiul autonomiei locale, cât şi al descentralizării. Trecând peste alba-neagra cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, explicată şi calculată în tot acest timp în  toate contradicţiile posibile, măsură a cărei impact cu adevărat îl vom vedea când obligaţia fiscală intră în vigoare, la fel de devastatoare este lovitura dată de PSD-ALDE asupra primăriilor şi, în special, asupra marilor oraşe.

Necrescând nici salariul brut şi nici salariul net, ca urmare a aplicării acestor modificări legislative, rezultă că asistăm la modificări doar în interiorul contribuţiilor.

O parte din aceste contribuţii, ştie toată lumea, inclusiv plângăciosul ministru Mişa, reprezentau baza de venituri ale autorităţilor locale, şi anume impozitul pe salarii, impozitul pe venitul global.

Această bază de venituri ale autoritătilor locale a fost diminuată cu aproximativ 40% prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, însă aceşti bani nu rămân nici la angajat şi nici la angajator, ci au fost pur şi simplu mutaţi în interiorul acestor contribuţii, de la bugetele locale la bugetul de stat. Adică Guvernul PSD-ALDE şi-a băgat bocancii în autonomia locală şi a sustras aceşti bani pentru propria dispoziţie.

Măsura loveşte, în principal, motoarele economiei româneşti, şi anume marile oraşe, acolo unde sunt cei mai mulţi salariaţi. În oraşele cu peste 150.000 locuitori, acest impozit pe venit reprezintă aproape jumătate din venitul local. În cazul municipiului Iaşi, prima gaură calculată şi de municipalitate este de 20 milioane euro, dacă ne raportăm la veniturile din 2016.

Această măsură, dacă va rămâne neschimbată, va avea efect clar şi neechivoc de decapitalizare a marilor oraşe, experiment ce va eşua în orizontul de timp cel mai scurt.

Însă situaţia este mai dramatică decât 20 milioane euro minus în cazul Iaşului, o sumă uriaşă ce va fi luată ieşenilor, pentru că rata medie de creştere a veniturilor la bugetele locale este de 10% pe an, adică suma cu care marile oraşe vor fi vitregite în cele din urma va fi, de la an la an, tot mai mare.

Guvernul, speriat, mutând haotic, anunţă o promisiune că va analiza punctual fiecare situaţie creată şi va compensa prin alocări de la bugetul central ceea ce se pierde la nivel local, însă avem clar următoarele situaţii:

1. Este o promisiune neacoperită pentru că măsurile dispuse sunt tocmai să pună presiune pe primării şi să distrugă investiţiile locale, în dauna unor investiţii centralizate direcţionate politic spre judeţele şi oraşele neperformante ale baronilor PSD sau spre plăţi sociale tipic pesediste, creşteri de anvelope salariale fără productivitate a muncii în spate s.a.m.d.. Tocmai au băgat mâna în buzunarul primăriilor şi e foarte puţin probabil să dea cu cealaltă mână înapoi.

2.  Neţinând cont de rata medie de creştere anuală a veniturilor locale cu 10%, practic Guvernul PSD ALDE îngheaţă timpul la nivelul anului 2016, vitregind bugetele locale şi de acea creştere anuală.

3. În calculul compensării promise, Guvernul PSD anunţă că va scădea din sumele propuse spre compensare, sumele aflate în excedentul bugetelor primăriilor. Cu alte cuvinte, acele oraşe care au avut administraţii chivernisite şi au strâns bani pentru investiţii ulterioare pentru cofinanţări ale proiectelor europene sunt jefuite într-un mod stalinist. Este absolut nedrept şi barbar să vii să pedepseşti oraşele mari ale României şi administraţiile performante care au căutat să îşi mărească veniturile proprii şi care de multe ori nici nu au primit nimic de la bugetul central tocmai că s-a considerat că se descurcă singure.

Efectul va fi clar încetinirea, chiar blocarea dezvoltării economice naţionale, instaurarea unui sistem ultracentralizat, comunist, de comandă a dirijării fondurilor publice.

Nu am văzut niciun parlamentar PSD ori ALDE de Iaşi care să vină în faţa ieşenilor să explice ce au înţeles ei din aceste măsuri, ori această atitudine de struţ speriat nu este demnă la un aşa nivel de reprezentare.

Apoi, nu pot să nu constat şi ipocrizia primarului Chirica, membru PSD, ajuns primar exclusiv cu ajutorul PSD, susţinut de majoritatea PSD din consiliul local, care dimineaţa înjură PSD şi Guvernul şi după-amiaza îşi trece proiectele cu sprijinul PSD. Această duplicitate imatură ne face să fim şi mai izolaţi ca oraş, pentru că lipsa de caracter a unui Primar PSD raportat la propriul partid, îi face pe toti ieşenii să sufere.

De aceea îi solicit respectuos domnului Chirica să îşi dea demisia din PSD, dacă tot îi critică când are chef, să aibă curajul să vină din nou în faţa oamenilor să le ceară votul pe persoană fizică, dacă tot este convins că a făcut lucruri măreţe de când este primar.”

Marius Bodea,
Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Detector

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.