anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Declaraţie de presă

Guvernul PSD-ALDE distruge autonomia locală din România

GALERIE
Bodea
 • Bodea
- +

13.11.2017

Îi cer primarului Chirica să îşi dea demisia din PSD pentru că, în acest moment, are o atitudine ipocrită!

„Guvernul PSD–ALDE a luat, în această săptămână, cea mai dezastruoasă decizie din istoria post-decembristă a României, întorcându-ne, practic, în anii 80, zdrobind atât principiul autonomiei locale, cât şi al descentralizării. Trecând peste alba-neagra cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, explicată şi calculată în tot acest timp în  toate contradicţiile posibile, măsură a cărei impact cu adevărat îl vom vedea când obligaţia fiscală intră în vigoare, la fel de devastatoare este lovitura dată de PSD-ALDE asupra primăriilor şi, în special, asupra marilor oraşe.

Necrescând nici salariul brut şi nici salariul net, ca urmare a aplicării acestor modificări legislative, rezultă că asistăm la modificări doar în interiorul contribuţiilor.

O parte din aceste contribuţii, ştie toată lumea, inclusiv plângăciosul ministru Mişa, reprezentau baza de venituri ale autorităţilor locale, şi anume impozitul pe salarii, impozitul pe venitul global.

Această bază de venituri ale autoritătilor locale a fost diminuată cu aproximativ 40% prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, însă aceşti bani nu rămân nici la angajat şi nici la angajator, ci au fost pur şi simplu mutaţi în interiorul acestor contribuţii, de la bugetele locale la bugetul de stat. Adică Guvernul PSD-ALDE şi-a băgat bocancii în autonomia locală şi a sustras aceşti bani pentru propria dispoziţie.

Măsura loveşte, în principal, motoarele economiei româneşti, şi anume marile oraşe, acolo unde sunt cei mai mulţi salariaţi. În oraşele cu peste 150.000 locuitori, acest impozit pe venit reprezintă aproape jumătate din venitul local. În cazul municipiului Iaşi, prima gaură calculată şi de municipalitate este de 20 milioane euro, dacă ne raportăm la veniturile din 2016.

Această măsură, dacă va rămâne neschimbată, va avea efect clar şi neechivoc de decapitalizare a marilor oraşe, experiment ce va eşua în orizontul de timp cel mai scurt.

Însă situaţia este mai dramatică decât 20 milioane euro minus în cazul Iaşului, o sumă uriaşă ce va fi luată ieşenilor, pentru că rata medie de creştere a veniturilor la bugetele locale este de 10% pe an, adică suma cu care marile oraşe vor fi vitregite în cele din urma va fi, de la an la an, tot mai mare.

Guvernul, speriat, mutând haotic, anunţă o promisiune că va analiza punctual fiecare situaţie creată şi va compensa prin alocări de la bugetul central ceea ce se pierde la nivel local, însă avem clar următoarele situaţii:

1. Este o promisiune neacoperită pentru că măsurile dispuse sunt tocmai să pună presiune pe primării şi să distrugă investiţiile locale, în dauna unor investiţii centralizate direcţionate politic spre judeţele şi oraşele neperformante ale baronilor PSD sau spre plăţi sociale tipic pesediste, creşteri de anvelope salariale fără productivitate a muncii în spate s.a.m.d.. Tocmai au băgat mâna în buzunarul primăriilor şi e foarte puţin probabil să dea cu cealaltă mână înapoi.

2.  Neţinând cont de rata medie de creştere anuală a veniturilor locale cu 10%, practic Guvernul PSD ALDE îngheaţă timpul la nivelul anului 2016, vitregind bugetele locale şi de acea creştere anuală.

3. În calculul compensării promise, Guvernul PSD anunţă că va scădea din sumele propuse spre compensare, sumele aflate în excedentul bugetelor primăriilor. Cu alte cuvinte, acele oraşe care au avut administraţii chivernisite şi au strâns bani pentru investiţii ulterioare pentru cofinanţări ale proiectelor europene sunt jefuite într-un mod stalinist. Este absolut nedrept şi barbar să vii să pedepseşti oraşele mari ale României şi administraţiile performante care au căutat să îşi mărească veniturile proprii şi care de multe ori nici nu au primit nimic de la bugetul central tocmai că s-a considerat că se descurcă singure.

Efectul va fi clar încetinirea, chiar blocarea dezvoltării economice naţionale, instaurarea unui sistem ultracentralizat, comunist, de comandă a dirijării fondurilor publice.

Nu am văzut niciun parlamentar PSD ori ALDE de Iaşi care să vină în faţa ieşenilor să explice ce au înţeles ei din aceste măsuri, ori această atitudine de struţ speriat nu este demnă la un aşa nivel de reprezentare.

Apoi, nu pot să nu constat şi ipocrizia primarului Chirica, membru PSD, ajuns primar exclusiv cu ajutorul PSD, susţinut de majoritatea PSD din consiliul local, care dimineaţa înjură PSD şi Guvernul şi după-amiaza îşi trece proiectele cu sprijinul PSD. Această duplicitate imatură ne face să fim şi mai izolaţi ca oraş, pentru că lipsa de caracter a unui Primar PSD raportat la propriul partid, îi face pe toti ieşenii să sufere.

De aceea îi solicit respectuos domnului Chirica să îşi dea demisia din PSD, dacă tot îi critică când are chef, să aibă curajul să vină din nou în faţa oamenilor să le ceară votul pe persoană fizică, dacă tot este convins că a făcut lucruri măreţe de când este primar.”

Marius Bodea,
Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.