Guvernul Radio Erevan: salariile în Sănătate nu cresc, ci scad. Ambulanţa, în stradă!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Guvernul Radio Erevan: salariile în Sănătate nu cresc, ci scad. Ambulanţa, în stradă!

GALERIE
poza ambulanta (1)poza ambulanta (2)poza ambulanta (3)poza ambulanta (4)poza ambulanta
 • poza ambulanta (1)
 • poza ambulanta (2)
 • poza ambulanta (3)
 • poza ambulanta (4)
 • poza ambulanta
- +

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi au participat, ieri, în intervalul orar 11.00-12.00, la un miting de sensibilizare desfăşurat la nivel naţional. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa“ din România (FNSAR) au solicitat în primul rând stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului, dar şi îmbunătăţirea parcului auto care în momentul de faţă este învechit. Astfel, de la ora 11.00, salariaţii SAJ s-au adunat în curtea instituţiei şi au pornit sirenele ambulanţelor timp de câteva zeci de secunde, după care au intonat Imnul Ambulanţei şi au prezentat revendicările.

Principala revendicare este stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulan­ţă. Începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării Regulamentului de sporuri, conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017, va exista o scădere considerabilă a sa­lariilor.

„Sunt mai multe situaţii care duc la scăderea veniturilor lu­nare, printre care pierderea tiche­telor de masă, pierderea totală sau reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase prin faptul că în suma sporurilor se introduce sporul de gardă, spo­rul de sâmbătă-duminică şi sărbă­tori legale, alte sporuri şi indemnizaţii, fapt care duce la scăderea salariilor lunare, deşi salariile de bază cresc conform grilelor din lege. De asemenea, pierderea sporului de 50% pentru condiţii deosebite a personalului TESA şi muncitori, spor care a fost acordat din 2007 şi până în prezent având în vedere specificul deosebit. Solicităm în regim de urgenţă modificarea şi completarea Legii 153/2017, cât şi a Regulamentului de sporuri conform propunerilor“, precizează reprezentanţii FNSAR.

80% din ambulanţele existente ar trebui să fie casate

De asemenea, aceştia au sesizat şi situaţia în care se află parcul de ambulanţe, remarcându-se lipsa de continuitate în achiziţia anuală de suplimentare şi înlocuire a ambulanţelor. Raportat la cei aproximativ 919.049 de locuitori ai judeţului Iaşi, necesarul ambulanţelor ar fi de 180, având în vedere faptul că numărul optim conform standardelor europene, raportat la populaţia deservită, este de o ambulanţă cu targă la 5.000 de locuitori. În momentul de faţă, parcul auto al SAJ are 66 de ambulanţe, dintre care 4 sunt de tip C2, destinate urgenţelor medicale cu prioritate maximă unde cazul este suprave­gheat de un medic, alte 42 de tip B1/B2, pentru intervenţii de urgenţă, din care fac parte câte un asistent medical şi un ambulanţier. Alte 12 ambulanţe de tip A1/A2 sunt folosite pentru transportul neasistat al pacienţilor, fiind dotate cu materialele şi echipamentele minime necesare acordării primului ajutor, iar restul de 14 sunt ambulanţe pentru consult la domiciliu. Dintre cele 66, aproximativ 50 ar trebui casate, fiind trecute demult de pragul de uzură fizică şi morală.

„Problemele împărăşite de colegii noştri sunt probleme reale, ambulanţe noi nu am mai primit din anul 2014, peste 80% din parcul auto trebuia de mult timp să fie casat, neavând alte mijloace lu­crăm în condiţii dezastruoase. Se întâmplă de multe ori să ne pornim la un caz, iar ambulanţa să se de­fecteze pe drum. Nu s-a întâmplat de puţine ori acest lucru şi nu putem risca viaţa pacientului şi a personalului în acelaşi timp. Vine iarna şi ne gândim că va fi foarte greu pentru serviciul nostru“, a explicat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. De când au fost date în folosinţă, maşinile din parcul auto al SAJ au parcurs peste 30 de milioane de kilometri, doar în anul 2016 fiind înregistraţi 2,6 mi­lioane de kilometri. O altă problemă expusă de angajaţi a fost deficitul de personal cu care se confruntă, ajungându-se la această situaţie după blocarea de posturi din perioada 2009-2012, când au fost tăiate aproximativ 3.000 de posturi de la SAJ. De asemenea, în perioada 2013-2017, în ciuda promisiunilor şi a proiectelor înaintate, nu au fost suplimentate posturile. Reprezen­tanţii FNSAR au precizat că până în momentul de faţă atât Guvernul României, cât şi restul ministerelor sesizate de-a lungul timpului prin mai multe adrese, nu şi-au exprimat intenţia de a discuta despre salariile care vor fi acordate începând de anul viitor, pe baza Legii 153/2017.

Astfel, dacă până pe data de 4 oc­tombrie nu va fi înregistrată nicio reacţie a acestora, reprezentanţii FNSAR susţin că vor stabili un calendar al acţiunilor sindicale până la obţinerea revendicărilor. „Până pe 4 octombrie, dată la care aşteptăm un răspuns de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi de la Guvern, conducerea FNSAR va strânge semnături de la toţi membrii de sindicat în vederea organizării de acţiuni sindicale, greve de avertisment şi chiar grevă generală dacă se impune“, au conchis angajaţii SAJ Iaşi. Pe durata mitingului, acti­vitatea echipajelor nu a fost afectată, fiind prezenţi la mitingul de sensibilizare şi angajaţi care se aflau în tura liberă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.