Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Comunicat de presa

Guvernul repară gafele lui Cîțu! Nivelul investițiilor din buget vor crește! (P)

GALERIE
OSTAFICIUC-1
  • OSTAFICIUC-1
- +

Bugetul României pe anul 2022 va fi aprobat în cursul acestei săptămâni. Deși trecem printr-o perioada dificilă atât din punct de vedere economic, cât și sanitar, actualul Guvern a reușit să țină sub control situația pentru a nu bloca și mai mult nivelul investițiilor. De altfel, există multe interese ca Bugetul pe anul 2022 să nu fie adoptat în acest an. Au aparut tot felul de informații din partea celor care fac speculații pe evoluția cursului valutar,  care ar crește dacă s-ar întârzia bugetul. De aceea se invocă acum tot felul de pretexte pentru blocarea bugetului. Nivelul investițiilor invocat de fostul premier Florin Cîțu este un astfel de pretext.

Dar spre deosebire de anul trecut, ministrul Finanțelor a introdus în buget proiecte mature care se fac în mod real. Cu toții ne dorim investiții reale, investiții care se văd în teren și nu doar pe hârtie, așa cum s-au făcut anul trecut. Din capul locului trebuie precizat că Florin Cîțu nu are dreptul să comenteze acest aspect având în vedere că guvernul său a realizat cu 20 la sută mai puține investiții decât cele prevăzute pentru 2022. 

Proiectele care se pot face în mod real, în 2022, sunt în valoare de 6,71 la sută din Produsul Intern Brut, respectiv 88,8 miliarde lei. Dacă vor fi accelerate și alte proiecte în prima parte a anului, atunci cu certitudine se va asigura finanțarea suplimentară la prima rectificare bugetară. Însa ideea principală este să alocăm doar pentru ceea ce se face, nu doar de dragul de a aloca pentru a da bine pe hârtie. Această măsură trebuia luată și de Guvernul anterior, însă unde nu e cap, vai de picioare! 

Florin Cîțu își propunea anul trecut investiții de 5,9 la sută din PIB, mai mic cu 13 la sută față de cât s-a alocat acum. Din această sumă s-au investit efectiv doar 55,9 miliarde lei, adică mai puțin cu 5,5 la sută decât s-a alocat și cu 20 la sută mai puțin față de cât s-a prevăzut pentru 2022. Deci Florin Cîțu nu are dreptul moral să vorbească despre acest subiect și mai ales să inducă în eroare opinia publică. Să lăsăm populismul și demagogia încercând să salvezi o corabie ce abia mai plutește.

Marius Eugen OSTAFICIUC
Președinte PSD Municipiul Iași, deputat 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri