anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Guvernul sărbătoreşte 24 Ianuarie la Bruxelles. Nici un ministru nu va călca pe la Iaşi

GALERIE
Unirea principatelor1
 • Unirea principatelor1
- +

Cu excepţia şefului statului, care va da o fugă la Iaşi în seara de 23, niciun oficial din actuala Capitală nu va fi prezent joia viitoare în faţa statuii lui Cuza din Piaţa Unirii.

În cele două ore şi jumătate în care se va afla la Iaşi, în seara zilei de 23 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis va acorda municipiului Iaşi titlul de Capitală Istorică, va împărţi distincţii câtorva instituţii ieşene şi va aduce un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza la mormântul său de la Biserica „Sf. Trei Ierarhi”. Este singura vizită oficială pe care administraţia de la Bucureşti a anunţat-o până acum – şi foarte probabil că aşa va şi rămâne. Preşedintele CJ, Maricel Popa, a precizat că a trimis invitaţii tuturor membrilor Guvernului, însă Cabinetul Dăncilă a fixat pentru seara de 24 Ianuarie o recepţie la Bruxelles, cu prilejul preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Cum preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a evitat în ultimul timp toate ieşirile publice, cu atât mai puţin va fi văzut săptămâna viitoare prin Iaşi. Nici preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu şi-a confirmat prezenţa la ceremoniile de marcare a 160 de ani de la Unirea Principatelor.

Manifestările de pe 24 Ianuarie din Piaţa Unirii sunt programate să înceapă la ora 10.30. Pe lângă ceremonialul militar, discursurile şi obişnuitele depuneri de coroane la statuia lui Cuza, va avea loc şi un survol al Pieţei oferit de două avioane de luptă şi două elicoptere care vor decola de la Bacău – dacă vremea va permite acest lucru.

După-amiază, de la ora 16, la Palatul Culturii se va desfăşura un spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric „Constantin Arvinte” al CJ, de artiştii Operei din Iaşi şi Chişinău, Filarmonicii, Teatrului Naţional, Teatrului „Luceafărul” şi Ateneului  la ora 17.40, vor fi lansate 2019 lampioane, acţiune urmată de retragerea cu torţe a militarilor de la Garnizoana Iaşi. Ziua se va încheia cu un Bal al Unirii, pe care preşedintele CJ doreşte să-l transforme într-o tradiţie al acestei zile cu încărcătură istorică.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.