Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Guvernul SUA ar putea interzice General Electric să livreze motoare pentru un nou avion de pasageri produs de China

GALERIE
motoare avion
  • motoare avion
- +

Guvernul Statelor Unite analizează dacă să interzică General Electric (GE) să continue să livreze motoare pentru un nou avion de pasageri produs de China, au declarat persoane apropiate situaţiei, provocând îngrijorare legată de eforturile chineze de a intra pe piaţa aviaţiei civile, relatează Reuters.

Posibila restricţionare a vânzărilor de motoare, probabil împreună cu limitarea furnizării de alte componente pentru avionul civil chinez, cum ar fi sistemele de control al zborului fabricate de Honeywell International, este cea mai recentă măsură în războiul dintre cele mai mari două economii ale lumii referitor la comerţ şi tehnologie.

Este de aşteptat ca subiectul să fie abordat la o întâlnire între agenţii referitoare la cât de strict ar trebui limitate exporturile de tehnologie americană în China, programată joi, şi la o altă întâlnire cu membri ai cabinetului preşedintelui Donald Trump, care ar trebui să aibă lor pe 28 februarie, au spus surse apropiate situaţiei. Casa Albă şi Departamentul penttru Comerţ, care acordă autorizaţii pentru astfel de exporturi, au refuzat să comenteze, ca şi un purtător de cuvânt al GE. Departamentele Apărării, de Stat, Energiei şi Trezoreriei nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

De-a lungul anilor, Statele Unite au susţinut afacerile companiilor americane în China, pentru dezvoltarea industriei aviaţiei civile. Guvernul american a oferit licenţe care permit companiilor respective să vândă motoare, sisteme de control al zborurilor şi alte componente pentru primul avion comercial mare al Chinei, COMAC C919. Avionul cu corp îngust a efectuat deja teste de zbor şi este aşteptat să intre în serviciu anul viitor.

COMAC este acronimul pentru Commercial Aircraft Corp of China. Administraţia Trump analizează dacă să respingă cea mai recentă solicitare a GE pentru licenţa necesară vânzării motorului CFM LEAP-1C pentru C919, au spus persoane apropiate situaţiei, chiar dacă GE a primit licenţe pentru motoaorele LEAP începând din 2014, ultima în martie 2019. Motorul CFM LEAP este produs de o companie mixtă între GE şi compania franceză Safran Aircraft Engines. Publicaţia Wall Street Journal a scris la rândul ei, duminică, despre acest subiect.

Safran nu a răspuns imeciat solicitărilor de comentarii, iar oficiali ai guvernului francez nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. La şedinţele din februarie se va discuta şi despre sistemele de control al zborurilor. Honeywell International a primit licente pentru exportul acestor sisteme către COMAC pentru C919 timp de aproximativ un deceniu, iar ultima aprobare i-a fost acordată la începutul anului 2020, a spus o persoană apropiată situaţiei.

Sistemul de control al zborului funcţionează prin acţionarea unor componente mecanice din cabină, cum ar fi flapsurile aripilor. Un purtător de cuvânt al Honeywell a refuzat să comenteze. La baza discuţiilor legate de interzicerea exporturilor de componente de avioane în China este dacă aceste livrări vor susţine dezvoltarea unui concurent serios pentru Boeing sau vor contribui la dezvoltarea capacităţii militare a Chinei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri