anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Comunicat de Presă

Guvernul trebuie să ajute Moldova. Maricel Popa, președintele CJ și al PSD Iași: Nu ne ignorați! (P)

GALERIE
DSC_2600-web
  • DSC_2600-web
- +

Guvernanții au anunțat aseară o măsură pe care am solicitat-o de aproape o săptămână. Era evident de atunci că situația de la Suceava va scăpa de sub control. Am cerut luarea de măsuri urgente, cu caracter preventiv, care să limiteze răspândirea virusului către alte zone ale Moldovei. Acum avem deja la Suceava un focar în adevăratul sens al cuvântului cu aproximativ 600 de persoane infectate din cele peste 2.100 de la nivel național.  Sper că măsura de izolare a municipiului Suceava și a comunelor limitrofe să nu se fi luat prea târziu și mai sper că regiunea noastră nu se va transforma în Lombardia României.

Din păcate, nu am observat la cei care au dictat izolarea și măsuri dispuse pentru a ajuta Suceava, pentru a veni în sprijinul celor peste 160.000 de persoane aflate în carantină, a  pacienților sau a cadrelor medicale. Am văzut că s-au impus multe restricții. Este nevoie de mai mult decât atât. Dincolo de solidaritatea de care trebuie cu toții să dăm dovadă în aceste zile, trebuie luate măsuri concrete care să vină în sprijinul celor de la Suceava. Vă pot spune că noi, de la Iași, am trimis deja cadre medicale către spitalele din județul Suceava. Vom încerca să îi ajutăm și cu materiale, echipamente, în măsura în care vom avea disponibil la spitalele din subordinea Consiliului Județean. Este nevoie de mult mai mult, nu doar de vorbe și de susținere morală. Suntem în stare de urgență. Se pot aloca fonduri suplimentare. Sunt măsuri la îndemâna autorităților centrale.

Grija mea a fost și va fi în continuare să dispun toate măsurile care să crească siguranța cadrelor medicale și a pacienților. De aceea, am alocat spitalelor din subordine, în ultimele două săptămâni, fonduri suplimentare de peste 7,2 milioane lei pentru achiziții de materiale, echipamente, aparate de testare.
Totodată, am solicitat sprijinul tuturor Consiliilor Județene din regiunea Moldovei pentru a achiziționa în regim de urgență un spital mobil de campanie. Deja am primit, în scris, sprijinul președintelui Consiliului Județean Neamț, domnul Ionel Arsene. Discutăm și cu celelalte Consilii Județene. Am cerut și bani de la Guvern pentru a ne ajuta să creștem capacitatea de tratare a bolnavilor de Covid 19 din zona Moldovei. Nu am primit încă nici un răspuns, deși astfel de cheltuieli pot fi decontate ulterior din fonduri europene, deci banii s-ar întoarce la cei care înțeleg acum urgența de a se implica activ.

Mulțumesc domnului profesor Paul Boișteanu, care a solicitat și a primit sprijinul colegilor din cadrul Consiliului Local al municipiului Iași pentru implementarea rapidă a acestui proiect. Mulțumesc și domnului primar Mihai Chirica pentru deschiderea arătată. Poate din noua postură de lider PNL îi va convinge și pe consilierii județeni liberali de oportunitatea acestui spital.

Fac, din nou, un apel către oamenii politici. Dramele care au loc la Suceava în aceste zile nu trebuie folosite în scop politic. Oamenii au nevoie de compasiune, de sprijin concret, nu de dezbateri sterile și de discuții interminabile. Va fi timp suficient pentru astfel de dezbateri după ce va trece pandemia. Să fim uniți și să dăm dovadă de înțelepciune în această perioadă de criză! 

Le mulțumesc tuturor ieșenilor care au înțeles gravitatea situației, au rămas în case și respectă toate recomandările autorităților!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.