anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Haaretz: România pare să fie prima ţară europeană care cumpără Domul de Fier de la Israel

GALERIE
iron-dome
 • iron-dome
- +

România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier) al Israelului, potrivit unor surse de la Ministerul român al Apărării, în urma unei vizite, săptămâna trecută, a ministrului Vasile Dîncu în Israel, iar în cazul încheierii unui contract, România, un stat membru NATO, ar putea să fie primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpără acest sistem, relatează Haaretz.

Domul de Fier a intrat în arsenalul defensiv israelian în 2011 şi şi-a dovedit eficienţa împotriva unor atacuri provenind din Fâşia Gaza.

O baterie a domului costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar o rachetă de interceptare aproximativ 50.000 de dolari.

Israelul nu a reuşit să comercializeze acest sistem. El a vândut două sisteme armatei americane (US Army) cu 373 de milioane de dolari, iar Washingtonul nu este interesat de alte achiziţii.

Azerbaidjanul a cumpărat de asemenea sistemul, iar Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia şi Cehia au cumpărat componente ale părţii radar a sistemului.

Sistemul este conceput de către Ministerul israelian al Apărării şi contractori din industria israeliană a apărării, dar a fost dezvltat împreună cu Statele Unite.

Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea domului, însă Statele Unite au investit de patru ori mai mult, prin alocări aprobate de Congres.

Astfel, orice vânzare a Domului de Fier implică aprobarea Statelor Unite.

Israelul a vândut sistemul regimului autoritarist din Azerbaidjan în timpul lui administraţiei Trump, însă Joe Biden nu aprobă contractul.

Rachetele sistemului sunt produse tot printr-un proiect comun americano-israelian, al Rafael Advanced Defense Systems şi grupului american Raytheon.

Dezvoltarea rachetelor a costat aproximativ patru miliarde de dolari.

Haaretz scrie că surse sale afirmă că şansele unui contract cu România sunt ”foarte bune”.

Vasile Dîncu a refuzat, într-un interviu acordat Haaretz, să discute despre Domul de Fier, însă a declarat că România abia aşteaptă să-şi actualizeze acordurile de cooperare în domeniul securităţii cu Israelul.

”Vrem să ne îmbunătăţim cooperarea militară şi în domeniul securităţii militare, ca opusă celei civile, medicale, pe linia frontului. Din cauza experienţei sale, Israelul cunoaşte cel mai bine subiectul”, a declarat el.

”Vrem să aducem cunoaşterea tehnologică şi inovaţia israeliene în România. Industria noastră militară este depăşită. Iar eu am descoperit că Israelul, spre deosebire de altele, este o ţară care nu vrea doar să vândă echipament militar, ci vrea să obţină o licenţă de manufactură în România, iar asta este foarte important pentru noi. Asta ne va permite să exportăm sisteme de armament în NATO”, a declarat el.

Israelul a vândut României, în ultimii 25 de ani, armament în valoare de peste un miliard de dolari, estimează Haaretz.

Vasile Dîncu, în vârstă de 60 de ani, care este ministrul PSD al Apărării României de aproape un an, a vizitat Israelul în două rânduri, iar săptămâna trecută pentru prima oară de când se află în post.

România a întreţinut relaţii speciale în domeniul securităţii şi spionajului cu Israelul încă dinaintea prăbuşirii comunismului şi execuţiei dictatorului Nicolae Ceauşescu, în 1989, iar aceste relaţii s-au consolidat în ultimele decenii/

”Avem, în prezent, opt acorduri de vânzare-cumpărare cu companii israeliene, inclusiv cu Elbit and Rafael”, a declarat Dîncu.

Aceste acorduri au condus la construirea a patru fabrici în România, care au 800 de angajaţi, care produc piese de schimb pentru drone, turele şi echipament electronic.

În baza acestor relaţii, România a încheiat un acord cu Israelul prin care Forţele aeriene israeliene se antrenează în spaţiul aerian românesc în simularea unui atac în Iran, exerciţii care au avut loc înainte în Turcia, înainte să fie anulate de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

România intenţionează să semneze acorduri de cooperare în domeniul securităţii prin care militarii israelieni şi rmâni să efectueze manevre militare comune.

Elbit i-a modernizat avioanele ruse de tip MiG-29, ”însă România este interesată de echipament occidental”, a declarat Dîncu.

MiG-urile româneşti urmează să fie scoase din serviciu în aproximativ un an de zile.

România a cumpărat, cu aprobarea Statelor Unite, 17 avioane de tip F-16 din Portugalia şi 32 de la Norvegia, însă Israelul vrea să-i vândă şi el avioane de acest timp, însă Dîncu respinge acest lucru.

România vrea să cumpere aviane de vânătoare americane de tip F-35.

Însă România consideră Israelul ”un punct de acces” la tehnologia occidentală.

Dîncu a declaart în acest sens că Elbit Systems are o ”şansă bună” să câştige trei licitaţii în curs în proiecte privind războiul electromic, radare şi drone.

Guvernul român vrea să-şi crească nivelul cooperării cu Israelul prin manevre militare comune şi o îmbunătăţire a cooperării între serviciile de informnaţii externe (Mossad) şi interne (Shin Beth) cu spionajul românesc, o cooperare care este deja ”foarte bună”, a declarat Dîncu.

Întrebat de Haaretz cine reprezintă o potenţială ameninţare la adresa României, ministrul român a răspuns fără echivoc că Rusia, ”chiar dacă nu este o ameninţare directă”.

”Noi suntem parte a apărării colective a NATO şi operăm în acest cadru. Trebuie să ne apărăm”, a declarat el.

Aproximativ 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi în prezent în România, avioane NATO patrulează spaţiul aerian român, o ţară care are frontiere cu Ucraina şi Rusia.

Un război în partea de nord-est a României este cel mai sensibil subiect în România, scrie Haaretz.

Dîncu a declarat la începutul acestui interviu, scrie Haaretz, că preşedintele român Klaus Iohannis i-a spus să nu vorbească despre Războiul rus din Ucraina.

România, împreună cu Polonia, Slovacia şi ţările baltice, este un ”jucător important în tranzitul armamentului în Ucraina”, scrie ziarul israelian.

Ministrul român al Apărării a discutat despre Războiul rus din Ucraina cu omologul său israelian Benny Gantz.

”Dar impresia este aceeaşi. Politica Israelului este să stea pe gard. Cu alte cuvinte, inclusiv în timpul premierului Yair Lapid, Israelul spune că «noi facem parte din Occident. Cumpăraţi arme de la noi, însă să nu vă aşteptaţi să vă susţinem politica şi strategia”, conchide Haaretz.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.