anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Haiducii, ultimele personaje intrate în mitologia românească

GALERIE
Haiduc
 • Haiduc
- +

Se poate spune că haiducii sunt ultimele făpturi intrate în mitologia românească, lor atribuindu-li-se şi însuşiri supranaturale. În subconştientul naţional, şi astăzi haiducii constituie un ideal, ei fiind cei care mai făceau dreptate, de la Mihai Viteazul încoace, pe acest greu încercat pământ.

Haiducia a fost specifică mai ales Balcanilor, extinsă şi în Nordul Dunării, prin intermediul românilor, până în Maramureş, Bucovina şi Basarabia. Miezul fenomenului era însă de o parte şi de alta a marelui fluviu, adică în Ţările Române, Bulgaria şi Serbia.

Pe seama haiducilor poporul a pus nenumărate legende, unele chiar fantastice. De obicei, în astfel de legende, multe în versuri, haiducii îi jefuiesc pe cei bogaţi, îndeosebi pe boieri şi pe ciocoi, pe turci şi pe fanarioţi, şi îi ajută pe cei săraci cu o parte din pradă, gest făcut şi ca să-şi asigure sprijinul ultimilor. Înfăţişarea acestor răzvrătiţi impune de multe ori respect, dacă nu chiar groază:

Cincizeci, măre, fără cinci,

Tocmai patruzeci şi cinci,

Tot voinici d-ai Oltului,

Cum îi place codrului,

Cum nu-i vine câmpului:

Lungi de mână,

Tari de vână,

Tot porniţi pentru pricină,

Lungi în coate,

Laţi în spate,

Cu hangere ferecate

Şi cu puştile-ncărcate,

Cu mustaţa-n barbaric,

Cum stă bine la voinic,

Cu mustaţa cât o coadă,

Două la ceafă înnoadă,

Şi face nodul cât pumnul,

De se sperie păgânul,

De-şi face cruce creştinul.

 

Citeşte mai multe pe YahooNews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.