Hal de eficienţă la Iaşi: patru ani pentru modernizarea a 30 km de drum judeţean. Primul lot al Axei Iaşi-Suceava, gata de recepţie

miercuri, 08 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Hal de eficienţă la Iaşi: patru ani pentru modernizarea a 30 km de drum judeţean. Primul lot al Axei Iaşi-Suceava, gata de recepţie

La patru ani fără câteva zile de la atribuirea contractului de lucrări, primul lot din tronsonul ieşean al Axei rutiere strategice Iaşi-Suceava e gata de inaugurare. Termenul iniţial prevăzut în procedura de licitaţie era de 24 de luni. Practic, Consiliul Judeţean a anunţat ieri că, „împreună cu celelalte instituţii abilitate, a început faza de verificare în vederea recepţiei lucrărilor de pe Lotul I al Axei”.

Lung de 29,6 km, Lotul I parcurge de la ieşirea din municipiul Iaşi spre Breazu (DJ 282) localităţile Horleşti, Iepureni, Larga Jijia, Movileni, Mălăeşti, Forăşti, Gropniţa şi Bulbucani, până la intersecţia cu DJ 281D, de unde începe Lotul 2.

Întârzierea finalizării lucrărilor a fost pusă în mai multe rânduri de şefii CJ pe lacunele din etapa de proiectare, dar şi pe eliminarea unor soluţii propuse de proiectanţi pentru scăderea costurilor. Astfel, pe parcursul lucrărilor, s-a descoperit că trebuie mutat un cablu de tensiune amplasat prea aproape de axul drumului, că trebuia consultată Administraţia Bazinală de Apă Prut acolo unde platforma drumului este foarte aproape de albia Jijiei sau de lacuri. Ca şi cum asta nu era de ajuns, terenul instabil de la intrarea în Breazu a început din nou să se deplaseze imediat ce a fost turnat stratul de asfalt.

CITIȚI ȘI: Cum s-au dublat costurile celui mai mare proiect de infrastructură al județului? Împrumut pentru finalizarea Axei Iași-Suceava.

Problema de la Breazu este similară celei de lângă Lacul Bulbucani, unde, pe Lotul 2 de data asta, drumul a început să se surpe în lac. Asta s-a întâmplat imediat după recepţionarea Lotului 2, astă-primăvară. Cum constructorul – Alpenside, care şi adjudecat Loturile 1 şi 2 – nu a putut să aplice altă soluţie decât cea din proiect, sarcina reparării sectorului a revenit Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor.

Costurile au fost suportate de administraţia judeţului, adică de ieşeni. De altfel, prima majorare a valorii proiectului, adoptată în 2019 de ambele Consilii Judeţene, Iaşi şi Suceava, a ridicat costul întregului proiect cu aproape 40 la sută. La acel moment, fosta conducere a CJ Iaşi a dat asigurări că diferenţa va veni de la bugetul de stat. Prelungirea lucrărilor până în 2023 a făcut ca valoarea întregului pachet să se dubleze. Lucrurile stau mai prost în Suceava, unde modernizarea celor 75 km de drum din judeţul vecin s-a oprit la o treime, când firma constructoare a reziliat contractele, dar le-a recâştigat anul acesta la o nouă licitaţie care a pornit de la aceeaşi valoare estimată ca şi vechea procedură.

În Iaşi, a mai rămas de finalizat Lotul 3, între Belceşti şi Lespezi/ limita judeţului Suceava. Atribuit în vara anului 2022 firmei Daroconstruct pentru 92 de milioane de lei, contractul a fost majorat zilele trecute la 108 milioane. În schimb, constructorul s-a angajat să finalizeze lucrările până la sfârşitul acestui an.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii