Hălăuceşti: un nou caz în judeţ de primar de comună ţinut în funcţie de secretar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Se măreşte lista neagră a comunelor „stat în stat“: al patrulea caz la Iaşi

Hălăuceşti: un nou caz în judeţ de primar de comună ţinut în funcţie de secretar

GALERIE
Anton Iosif
  • Anton Iosif
- +

Primarul a pierdut definitiv procesul cu ANI, iar prefectul trebuie să îl suspende. Primarul spune însă că fapta sa s-a prescris. El stă însă în funcţie cu complicitatea secretarei care trebuie să transmită un referat la prefectură. Cum e posibil aşa ceva fără ca nimeni să nu fie tras la răspundere? Cazul nu este unic în judeţ.

Prefectura s-a trezit pe cap cu un nou caz în care mandatul unui primar din judeţ ar putea fi invalidat. Anton Iosif, primarul din Hălăuceşti, a pierdut definitiv un proces cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), iar ANI l-a notificat deja pe prefectul Marian Şerbescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a declarat ieri că, deocamdată, acest caz este în analiză. Primarul în cauză spune că fapta lui s-a prescris, iar prefectul trebuie doar să constate acest lucru. Pe de altă parte, în prezent, instituţia se confuntă cu mai multe situaţii în care, deşi există hotărâri definitive, primarii au rămas în funcţie cu concursul secretarilor de comune.

Instituţia Prefectului a obţinut, în unele cazuri, după acţiuni în instanţă, suspendarea secretarilor, dar primarii au apelat la un artificiu: au delegat parţial atribuţii către jurişti din instituţiile pe care le conduc, iar secretarii-delegaţi nu pot redacta referatul care este necesar prefectului, din punct de vedere procedural, pentru a emite ordinul de încetare a unui mandat. În momentul de faţă, există alte trei cazuri în afară de Hălăuceşti (Târgu Frumos, Sireţel şi Răchiteni), dar speţa este diferită: primarul din Hălăuceşti a fost declarat incompatibil, în timp ce omologii săi sunt condamnaţi în instanţă pentru diverse fapte.

„La Hălăuceşti, suntem în procedura de analiză, şi cu ANI, şi cu secretarul pentru ca referatul să fie întocmit. Important de ştiut este că orice ordin de încetare a mandatului, indiferent de speţă, are la bază referatul secretarului“, a comentat ieri prefectul Marian Şerbescu. În ultimii ani, Instituţia Prefectului a mai constatat încetarea mandatului în cazul altor primari, respectiv cei din Balş (condamnare), Andrieşeni (condamnare), Ipatele (condamnare, dar primarul a revenit pe funcţie după ce a obţinut suspendarea ordinului prefectului în instanţă), Oţeleni (condamnare) şi Lungani (deces).

Primarul din Hălăuceşti spune că fapta s-a prescris

În cel mai recent caz, cel de la Hălăuceşti, ce se află încă în analiză la Prefectură, ANI a stabilit că primarul s-a aflat în conflict de interese administrativ: soţia sa a fost angajată ca asistent personal al unei persoane cu handicap, calitate din care a încasat indemniza­ţie de la Primăria Hălăuceşti. Pe 8 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunţat o decizie definitivă prin care raportul ANI a rămas de actualitate.

Numai că, anterior deciziei ÎCCJ, în luna martie 2019, a apărut o modificare legislativă prin care „răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la săvârşirii lor“ (alin. 5, nou introdus la art. 25 al Legii 176/2010). Potrivit ANI, soţia primarului a încasat drepturi salariale de la Primăria Hălăuceşti în perioada ianuarie 2013 - aprilie 2015 în cuantum de 27.054 lei, iar primarul i-a semnat contractul individual de muncă în ianuarie 2013. „Prefectul trebuie să respecte legea şi să constate că a intervenit termenul de prescripţie de 3 ani, iar la mine este vorba de 7 ani. Modificarea legislativă este întărită şi de decizii ulterioare ale Curţii Constituţio­nale“, a declarat ieri primarul din Hălăuceşti.

El a adăugat că a fost inclusiv cercetat penal, tot la sesizarea ANI, pe aceeaşi speţă, dar Parchetul a clasat dosarul pe motiv că fapta nu există. În context, primarul a amintit şi despre un aspect important: la vremea semnării contractului de muncă al soţiei, el a precizat că nu avea modalitatea legală de a-şi delega atribuţiile către viceprimar. Primarul a mai spus că procesul său a fost nedrept. Întrebat despre eventuala prescriere a faptei, prefectul Marian Şerbescu a reiterat faptul că, procedural, situaţia primarului din Hălăuceşti este încă în analiză. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.