EXCLUSIV: Transport public aerian la Iași? Telecabină de la Fundație la Agronomie!
„Un sistem de transport de tip telecabina, poate fi implementat partial în municipiul Ia (...)
citeste totmarti, 26.01.2021
Puţini au fost, mulţi au rămas!
Există în viaţa noastră o categorie de personaje de care cu siguranţă nu ne-am putut feri, fie ei colegi de birou, prieteni de la şcoală ori, de ce nu, rude cu care ne întâlneam din an în Paşte, înainte de pandemie: halepologii.
Halepologii sunt cei mai proaspeţi şi mai vocali suporteri ai Simonei, oameni care - deşi nu au călcat niciodată pe un teren de zgură - se pricep cel mai bine la tenis. Înainte de a fi halepologi ei au fost beckerologi („dă bombe pe serva lui”), agassiologi („are pantaloni roz”) sau federerologi („ăsta nu-i ăla care le dă tăiate şi câştigă tot timpul?”).
La început, evident, Simona le-a fost indiferentă, dar - după ce rezultatele au început să apară - halepologii s-au simţit datori să-şi marcheze teritoriul arătându-le tuturor care aveau răbdare să îi asculte că ei ştiu mai bine decât Cahill unde şi când greşeşte campioana noastră atunci când îşi pregăteşte racheta (sau „paleta”, cum mai auzeai pe vremuri pe terenurile de tenis de la ştrand).
Pe linie sportivă, halepologii sunt urmaşii gimnasticologilor şi ai fotbalistologilor, finii analişti de canapea ai rezultatelor gimnastelor şi fotbaliştilor români de pe vremuri. Între timp, prin natura geneticii, evoluţia s-a diversificat şi au apărut şi subspeciile gabrieldorobanţologi-lor, atoatecunoscătorii în muzică, ori şoferologi-lor, confirmaţi cu succes de amicii care nu au permis de conducere, dar te învaţă cum să te încadrezi corect în intersecţie atunci când îi conduci acasă cu maşina după petrecere. La capătul lanţului trofic, după ani de încrucişări mai mult sau mai puţin reuşite, şi-au făcut apariţia lucianmîndruţologii, cei care se pricep la absolut tot ceea ce se petrece pe Terra, de la încălzirea globală până la dreptul malgaşilor de a mânca de două ori pe săptămână pizza cu ton şi cu ardei iute de Buzău. Iar Republica Moldova, firesc, reprezintă şi ea o mică cheie agăţată la brelocul expertizei lor.
Atunci când Maia Sandu a pornit la drum în campania electorală prezidenţială din acest an aproape nimeni din România nu a catadicsit să caute măcar pe Google cine este şi ce vrea ea să facă. Şi de ce vrea să facă, aş mai adăuga eu aici. Câteva chicoteli („Ai văzut-o pe tipa aia de la Chişinău? E cool, dar nu cred că are vreo şansă.”), câteva etichete lipite cu uşurinţă („Asta ar fi chiar culmea, cum să câştige o femeie la moldoveni?”) şi, pe alocuri, câteva flashback-uri, dar nimic mai mult („Auzi, dar asta nu cumva e tipa aia care a fost premier la Chişinău vara trecută?”). Partidele noastre şi politicienii din dotare şi-au văzut de treaba lor („La alegerile locale oricum nu vin voturi de peste Prut”), editorialiştii şi analiştii au disecat subiectul trotinetelor electrice de la Cluj, iar televiziunile au difuzat, ce-i drept, ştiri despre Republica Moldova, dar mai mult despre flori, fete, filme sau băieţi, dansatoare şi cântăreţi.
Nitam-nisam, la mijlocul lunii noiembrie pe capul lucianmîndruţologilor de la departamentele de comunicare ale partidelor din România a căzut năpasta: Maia Sandu câştiga alegerile prezidenţiale, fără ca cineva dintre politicienii noştri să ia în calcul acest lucru. „Urgent, fă-mi un text de felicitare pentru Maia Sandu!”, „Repede, repede, ceva să-i lăudăm pe moldoveni pentru opţiunea europeană”, „Auzi, dar noi ne-am văzut vreodată cu Maia Sandu la Iaşi, avem vreo poză, ceva? Am făcut-o deja Cetăţean de Onoare?”, „A verificat cineva, Maia asta de la Chişinău nu e cumva rudă cu Sandu Ciorbă, de la ProTV?”, „Auzi, dar câţi ani are Maia Sandu asta şi ce a făcut ea până acum? Bănuiesc că vorbeşte româna, nu?”.
Ezitările mediatice în România au ţinut doar două-trei zile după care halepologii, supravieţuitori în orice situaţie, s-au regrupat şi au început să fie invitaţi, organizat şi ordonat, la TV şi la radio: „Mda, mmmdeeeci, mmm, cum să vă spun, pentru noi nu este nicio surpriză, noi urmărim de mult timp, cu atenţie şi încredere, cum să vă zic, mmm, eforturile celor din Republica Moldova de a reveni la valorile europene, mă bucur că am avut dreptate, rezultatul nu mă miră.”, „După părerea mea, sigur, e doar o opinie, dar consider că experienţa mă validează, şi vă mulţumesc încă o dată pentru invitaţie, mă bucur că doamna Sandu a ascultat şi de sfaturile noastre, iar de mâine ea ar trebui să facă asta, asta şi asta, după care, desigur, obligatoriu, va trebui să facă aia, aia şi ailaltă.”, „Chiar mă mir că doamna Maia Sandu încă nu intrat în direct la emisiunea dumneavoastră, probabil e o gafă a consilierilor ei pe comunicare, pentru a vă mulţumi - dumneavoastră şi telespectatorilor - pentru efortul susţinut şi conjugat care a ajutat-o să câştige alegerile, desigur, e doar o chestiune de timp până o va face, sperăm să nu ne dezamăgească.”
Iar dacă tot suntem fraţi, halepologii fără ajutorul cărora Maia Sandu nu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale sunt prezenţi şi la Chişinău. De pildă domnul Andrian Candu, fostul şef al Parlamentului de la Chişinău şi fin de cununie al oligarhului Plahotniuc, s-a pomenit că-i vorbeşte gura fără cap împărtăşindu-ne că „şi Vlad Plahotniuc a contribuit la victoria Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale”, informaţiile compromiţătoare apărute în presă despre Igor Dodon, fostul preşedinte-fantoşă al Kremlinului, venind de pe filiera - Slăvit să-i fie Numele! - domnului Plahotniuc, partener politic cu domnul Doctor Victor Viorel Ponta. Care Doctor Ponta, sau Dottore, cum i se mai spune, le oferă ieşenilor şansa să voteze duminica aceasta ca senator un domn de peste Prut care - deşi candidează la Iaşi - a stat mai mult pe la Bucureşti, lucrând în (şi nu „la”) Ambasada URSS până în noiembrie 1989, perioadă în care profesorul Ştefan Prutianu şi colegii săi nu aveau de unde să ştie că Revoluţia nu va mai putea fi declanşată pe 14 Decembrie 1989, în Piaţa Unirii, din cauza prezenţei neaşteptat de mare a „sportivilor” din Uniunea Sovietică participanţi la „Dinamoviada” de judo.
„Ţară mică, mese puţine” spunea un mare artist de-al nostru, un îndemn numai bun pentru toţi cei care mergem la vot duminica aceasta: mare atenţie la „patrioţii” care vând iluzii! Ar fi şi culmea să ne pricopsim noi, la Iaşi, taman cu cei care au ales să părăsească Chişinăul de teama politicii anticorpuţie validată de către alegătorii Maiei Sandu.
Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
EXCLUSIV: Transport public aerian la Iași? Telecabină de la Fundație la Agronomie!
Cine va fi al doilea viceprimar? PSD intră în cărți. USR nu-și schimbă poziția
EXCLUSIV: Dealer de droguri reținut pentru mită! A promis 10.000 de lei, a oferit 500 lei
Bani cu nemiluita la drumuri, cu ţârâita în rest. Pe unde va fi asfalt ca-n palmă?
„Pod“ de acte false peste Prut. Buletine, permise, certificate măsluite de basarabeni
„Profesorul“ din Valea Lupului, trafic de migranţi afro-asiatici. Detalii de la prinderea sa
Apel pentru salvarea unui activist de mediu internat la Iaşi. Nu are reflexe la un picior
Crima din subteranele oraşului. Revizuire de sentinţă în favoarea ucigașului
Goană de peste 30 de minute a poliţiştilor după un şofer beat turtă
Controale. Trenurile din zona Iaşi „gem“ de blatişti ce merg cu naşul
Cum și-a jefuit un agent de vânzări firma din Păcurari. Marfa nu a ajuns la clienți
Locuinţă pe punctul de a arde complet din cauza unui cuptor electric
De la petrecerea de Crăciun direct în arest. I-a dat un pumn în față polițistului
IPS Teofan ne arată cele trei căi prin care omul poate să vadă sensul real al vieţii
Scenariu hibrid la USAMV în al doilea semestru. Cazarea - în două etape
O treime dintre şomerii ieşeni înregistraţi la ANOFM au doar studii gimnaziale
Incendiu la un magazin Profi din Iași. Trei mașini de pompieri trimise acolo
Fostul președinte chilian, Eduardo Frei Montalva, nu a fost asasinat de Pinochet
1,3 milioane de pui, uciși la cel mai mare producător de ouă din Suedia
Israelul a început vaccinarea adolescenților. Este necesar acordul părinților
Chirica, nervos pe Poli: Iau și eu bătaie cu 4-0 la vârsta mea și la cât știu despre fotbal
Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că va demisiona marţi
Comisia Europeană pune presiuni pe AstraZeneca să livreze vaccinurile
Senator USR: Chirica spune că ar accepta fără probleme un viceprimar cu trandafiri
FOTO: Mașini retro marca Fiat, expuse la Iași timp de o lună
Chirica nu exclude o alianţă cu PSD în Consiliul Local pentru alegerea viceprimarilor
Zborurile Blue Air de la Iași la București, oprite timp de o lună
Angajaţii Google din 10 ţări formează o uniune sindicală globală
Glasgow Rangers îl pune pe liber pe Ianis Hagi! Deja i-a găsit un înlocuitor
Turcia şi Grecia au reluat convorbirile asupra disputelor maritime după cinci ani
Curtea Supremă a SUA închide unul dintre fronturile judiciare deschise împotriva lui Donald Trump
Marius Şumudică, acord pe un sezon şi jumătate cu Çaykur Rizespor
VIDEO - Putin dezminte că el sau rudele sale deţin un palat pe malul Mării Negre
Bulgaria vrea să impună teste PCR covid-19 tuturor persoanelor care intră în ţară
Actriţa engleză Keira Knightley refuză să mai joace nud în filme regizate de bărbaţi
Fondul Proprietatea anunţă că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii
Laboratorul Merck îşi întrerupe dezvoltarea celor două vaccinuri-candidat împotriva covid-19
Muzicianul şi pictorul austriac Arik Brauer, supravieţuitor al Holocaustului, a murit
Şeful Secţiei UPU din Spitalul Judeţean Ilfov, diagnosticat cu noul coronavirus, a murit
Florin Cîţu, întrebat cum se simte după vaccinare: Foarte bine. Chiar mi-a dat mai multă energie
Noul sezon „Românii au talent”, în fiecare vineri şi luni, începând cu 5 februarie
Ce spune premierul despre redeschiderea şcolilor: Urmărim ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică
Ciţu: Dacă ar fi după mine, aş vrea ca toată economia să fie deschisă
VIDEO - Cal căzut la pământ, biciuit cu săbăticie de doi bărbaţi
Valabilitatea cardurilor pentru pensionari, prelungită automat (P)
VIDEO Chirica nu e singurul politician mânjit cu iaurt. Nume mai mari au pațit-o și mai rău
VIDEO Hala Centrală, construită în locul unei mănăstiri. Cum arăta în 1944
Cătălin ONOFREIBanii pesediştilor |
Briscan ZARAŞarlatani |
Ciprian IFTIMOAEIParadigma dezvoltării durabile |
Mihai DORINMoştenirea lui Trump (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.