TEXT UMORISTIC

Halloween 2024: există modă după moarte?

vineri, 25 octombrie 2024, 08:00
4 MIN
 Halloween 2024: există modă după moarte?

Peste mai puțin de o săptămână e sărbătoarea de Halloween. Altfel zis, „Până la Halloween / mai e foarte puțin! Am primit accesorii de groază la prețuri avantajoase!”, după cum scria pe afișul lipit la intrarea unui magazin. Profitând de lipsa altor clienți am stat de vorbă chiar cu vânzătorul și proprietarul acestei unități de desfacere, domnul… Cum vă numiți?

– Eu mă numesc Toma, dar părinții și cunoscuții m-au poreclit de mic Fantoma.

– Adică aveați încă din copilărie o pasiune pentru fantome și strigoi, să înțelegem?

– Adică nu prea mă vedeau ai mei în timpul zilei, ieșeam doar noaptea, când toți dormeau.

– De ce? Aveați fotofobie, nu suportați lumina?

– Nu suportam să-mi fac lecțiile și să muncesc, că mă mai puneau la una, alta…

– Ați crescut și acum aveți magazin cu produse pentru Halloween; de unde până unde?

– Cu produse ȘI pentru Halloween! Înainte de Crăciun oferim produse pentru Crăciun, anume brazi, globuri, beteală și cârnați, iar înainte de Paști vindem ouă roșii, pască, iepurași… Adică produse diverse pentru ocazii diverse, cum s-ar spune.

– Și în perioada asta, că tot se apropie ocazia de Halloween, cum ar veni, ce oferiți?

– Oferim, de exemplu, costume speciale de groază. De morți-vii, ca în filmele horror!

– Cum așa? Ce fel de costume, cum arată așa ceva?

– Ca ăsta! Iată-l! Dacă nu-i bun, mai căutăm până găsim numărul matale!

– Dar e un costum obișnuit, de îmbrăcat la nunți, la ocazii!

– Pantofii sunt de mort, garantat, că au talpă de carton, iar costumul e din stofă putredă.

– Dar e o porcărie, arată groaznic!

– Păi ăsta e și scopul, să fie groaznic, să stârnească groază! După cum am zis, avem produse pentru ocazii diverse: acum e ocazia de Halloween, dar, dacă vrei, îl poți purta și la ocazia de nuntă sau cumătrie!

– Ce mai aveți pentru Halloween, totuși?

– Echipamente speciale de deghizat în fantome, stafii… Giulgiuri, lințolii, cum li se spune.

– Dar astea sunt seturi de cearșafuri de pat și plapumă! Și mâncate de molii, pe deasupra!

– Păi nu așa arată fantomele, cu cearșaf pe ele? Scrie undeva că stafiile bântuie doar cu pânze albe? N-au voie și cu cearșaf de plapumă tip plic sau cu nasturi? Și cu imprimeu floral vesel!

– Iar găurile de molii?

– Încearcă matale să-ți pui pe cap un cearșaf fără găuri: mai vezi pe unde mergi?

– De fapt, aveți în magazin produse obișnuite proaste, ca în oricare prăvălie obișnuită, nu?

– Merg de Halloween? Merg! Ce vrei, să strici cearșaf bun? Și mai avem obiecte de groază, pe care încă nu le-ați văzut. De un exemplu, avem oase…

– Adică schelete? Sună interesant!

– Oase de vită avem, pentru ciorbă. Noi vindem și pentru pături defavorizate: de unde să aibă pensionarii bani de carne? Mai avem produse de groază, dar nu le arătăm, să nu se sperie prea tare. Liste cu noile prețuri la energie și la produsele alimentare, de după alegeri.

– Unele firme închiriază, pentru Halloween, actori mascați în spiriduși, vrăjitoare, fantome, mumii: aveți așa ceva?

– La nevoie facem rost pe loc: Mămăiiicăăă! Vino puțin aici, să te vadă domnul de la ziar!

Halloween 2024: alegoria moarte-nuntă pe înțelesul tuturor

Multe accesorii de Halloween din comerț au legătură cu morții (schelete, sicrie de plastic cu leduri și melodii) și cu activitatea post-mortem (costume de stafii / vârcolaci / vampiri etc.); prin alte magazine am văzut accesorii de nuntă din cam aceeași categorie: niște costume de ginere chiar semănau bine cu acel ultim costum purtat pe sub paltonul din scânduri…

În liceu ați învățat despre balada Mioriței și alegoria moarte-nuntă; legătura dintre cele două elemente e mai strânsă decât pare: la ambele ocazii participanții poartă costum și cravată, la ambele există niște personaje centrale, în jurul cărora se desfășoară activitatea (răposatul sau mireasa – mirele fiind ocupat cu nașul, să vadă dacă vinul e suficient), la ambele vine preotul, la ambele se trece pe la Evidența Persoanelor, la ambele se eliberează certificate și ambele se isprăvesc la local (doar atât, că la parastas nu se spune „Să trăiască!”, tortul miresei e înlocuit cu desert din grâu fiert și bombonele colorate, iar lumânările nu-s albe, mari și ornate, ci mici și galbene). În plus, de câțiva ani, a devenit trendy să se imortalizeze pe video ultimul drum…

Avem bănuiala că următorii pași vor fi înmormântarea cu dar, parastasul cu formație / artiști renumiți (în tabloide vor apărea articole despre cât iau soliștii și trupele pentru o înhumare ori pomenire), apoi pozarea răposatului în Parcul Copou, în Grădina Botanică și în Piața Unirii, unde unii participanți la eveniment vor răcni „Să se pupe mortul!” etc. Evoluția asta va fi tare bună și frumoasă până la prima înmormântare la care se va fura răposatul și se va cere o navetă de șampanie drept răscumpărare…

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii