anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Hallström în maelströmul unei nopţi de început de vară

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

„Viaţa e complexă şi are multe aspecte.” Filantropica (2002)

În data 2 iunie 2022 (săptămâna 15, ziua 99 de război), m-am trezit, ca de obicei în ultima vreme, în zori de zi. Şi aveam în minte o frântură de vis, mai exact, doar un nume: Lasse Hallström!? Mi-am notat numele, am pus de cafea, apoi am început să chestionez chestiunea acestui straniu vis din care-mi rămăsese doar acest nume pesemne de suedez şi pe care nu ştiam de unde să-l iau. Da, numele îmi părea cunoscut, îl mai văzusem eu cândva undeva, dar zău dacă ştiam cine se ascunde în spatele lui. Să fie vreun scriitor suedez? N-am citit cine ştie ce din literatura suedeză - dacă am citit, căci nu-mi amintesc nici o carte de-un autor suedez. Evident, în cele din urmă am dat o căutare pe Google. Şi, ce să vezi, este un regizor din filmografia căruia, am putut constata apoi, văzusem nici mai mult, nici mai puţin de şase filme, rectific: chiar şapte!

Lars Sven „Lasse” Hallström (* 1946, cu trei filme de-ale sale nominalizate la Oscar), m-a lămurit Wikipedia, a regizat mai toate videoclipurile ale formaţiei ABBA şi tot el a fost şi regizorul pentru ABBA - The Movie din 1977 (singurul văzut la cinematograf, încă pe vremea comunismului...)! După 1990, Hallström a trecut, cum se spune, Atlanticul şi şi-a început cariera hollywoodiană. Iată filme faine, unele memorabile, făcute de el pe care le-am văzut de-a lungul timpului:

What´s Eating Gilbert Grape? („Necazurile lui Gilbert Grape”, 1993), cu Johnny Depp şi Leonardo di Caprio;

The Cider House Rules („Legile pământului”, 1999), cu Toby Maguire, Michael Caine şi Charlize Theron;

Chocolat („Ciocolată cu dragoste”, 2000), cu Juliette Binoche şi Johnny Depp;

Hachi: A Dog´s Tale („Hachiko - Povestea unui câine”, 2009), cu Richard Gere;

Dear John („Dragul meu John”,  2010), cu Channing Tatum şi Amanda Seyfried (după bestsellerul lui Nicholas Sparks).

Ca un făcut, vreo două săptămâni mai târziu am putut (re)vedea şi filmul The Hundred-Foot Journey („Război în bucătărie”, 2014), cu Helen Mirren şi Charlotte Le Bon, acesta fiind, deci, al şaptelea în regia lui Lasse Hallström văzut de mine!

Dar însă şi totuşi, enigma visării acestui nume îmi rămâne neelucidată: până la revizionarea ultimului film din lista mea de şapte, nu (re)văzusem în ultima vreme nici unul dintre filmele astea, cel din urmă urmărit (pentru a doua oară) fiind Legile pământului (anul trecut, parcă)! Şi atunci? Cum, de ce, pe ce căi va fi pătruns numele acesta în mintea mea, în visul meu? Mda, misterioase mai sunt căile minţii noastre.

P.S. Într-adevăr, anul trecut în martie am revăzut Legile pământului, dovadă fiind faptul că am făcut şi o poză cu Charlize Theron în rolul lui Candy Kendall...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.