Haosul din urbanism continuă. Guvernul îngroapă Iașul în studii (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Haosul din urbanism continuă. Guvernul îngroapă Iașul în studii (P)

GALERIE
Marius_0staficiuc
  • Marius_0staficiuc
- +

Peste 20 de ani de dispute politice fără niciun rezultat. Acesta este stadiul celui mai important proiect al municipiului Iași în materie de urbanism. Documentul ce poate reglementa toate aceste probleme în municipiu bate pasul pe loc. Planul Urbanistic General (PUG) a devenit o piatră de moară pentru autoritățile locale. Avem nevoie de acest PUG pentru a reglementa odată și pentru totdeauna situația construcțiilor din municipiul Iași, situație care mereu a stârnit controverse. 

La Iași, uite PUG-ul, nu e PUG-ul

Doar că de aici și până la rezolvarea situației pare din nou o cale lungă. PUG-ul municipiului Iași nu a fost actualizat nici până la această oră, iar toate reglementările sunt cele din 1998, mereu actualizate, cu detalii care nu mai corespund standardelor actuale. 

După ce Primăria Iași a lungit nepermis actualizarea PUG-ului municipiului, iată că ne lovim de o altă situație. Documentația s-a blocat la Ministerul Culturii, for care a anunțat că, pentru ca planul să fie realizat, este nevoie de un nou set de studii arheologice și un set de studii istorice. Practic, ne-am întors de unde am plecat, ceea ce arată că problema urbanistică din municipiul Iași va mai dura cel puțin 3-4 ani. 

Cine este vinovat de această situație și de ce trebuie ieșenii să suporte toate problemele generate de haosul din urbanism? Întârzierea realizării PUG-ului arată o lipsa clară de implicare a autorităților locale și centrale. Dacă cei de la Primăria Iași nu au fost în stare în atâția ani să facă documentațiile necesare, acum ne lovim de o nouă problema. Poate că este nevoie că aceste studii arheologice și istorice să fie realizate, sunt chestiuni absolut firești în realizarea unri documentații de asemenea anvergură. Însă nu este normal că aceste lucruri să treneze atâta vreme, iar sutele de mii de locuitori ai orașului să sufere. 

Haos urbanistic, aceasta e realitatea! 

Toată aceste deficiențe, aceste situații care au dus la derapaje grave în urbanism au afectat imaginea municipiului Iași. 

Iașul a ajuns să se dezvolte într-un ritm amețitor, însă toate aceste etape de dezvoltare trebuie reglementate extrem de clar. În ultimii 20 de ani s-au încercat tot felul de variante și actualizări, însă nu s-a întâmplat absolut nimic.

PUG-ul trebuie reglementat clar, fiecare zona a orașului trebuie bine conturată și delimitată. Toate instituțiile implicate, fie că vorbim de Primăria Iași și de ministerele de resort, ar trebui să-și dea mâna și să rezolve problema, nu să o amâne la nesfârșit. Iașul are nevoie urgent de un PUG valabil, nu de noi studii pentru a ne întoarce de unde se pare că nu am plecat niciodată. Municipiul Iași se află în pragul unui adevărat haos urbanistic, această este realitatea. Iar birocrația și așa numiții specialiști nu fac altceva decât să lungească acest amalgam de probleme din orașul celor șapte coline.

Ca deputat al Iașului, voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca, în perioada imediat următoare, blocajul acesta întreținut artificial de unii să fie depășit. Nu poți pretinde modernitate într-un oraș grevat de practici fanariote...

 

Marius Eugen OSTAFICIUC

– președintele organizației municipale PSD Iași, deputat de Iași -

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.