Hârlăul și localitățile din jur vor avea apă doar 6 ore pe zi până la sfârșitul verii. Marți, orașul a fost pe ”secetă”

miercuri, 10 iulie 2024, 10:27
3 MIN
 Hârlăul și localitățile din jur vor avea apă doar 6 ore pe zi până la sfârșitul verii. Marți, orașul a fost pe ”secetă”

Anunțul a fost făcut de ApaVital, după ce, ieri, întreg orașul nu a avut apă. Potrivit unui comunicat de presă. Hârlăul și comunele din jur vor avea apă cu țârâita.

Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare, înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele care în condiții normale sunt pline, se golesc cu rapiditate și astfel întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat. Astfel, lacul de acumulare Pârcovaci se află în regim de restricție severă, de gradul III, iar nivelul său de umplere în această perioadă este sub 30%.

Pe parcursul anului alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ 3 ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație. Astfel, se depășește capacitatea maxim proiectată și încep să apară probleme în alimentarea cu apă a consumatorilor, în pofida campaniilor permanente pe care le desfășurăm pentru conștientizarea populației asupra faptului că apa este o resursă limitată.

În aceste condiții, până la dispariția consumurilor improprii, suntem nevoiți să furnizam apă după un program prestabilit, doar în anumite intervale orare și în anumite localități unde apa este folosită în alte scopuri.

Dacă până la data anunțată în prezentul comunicat situația se normalizează, prin înregistrarea unor volume importante de precipitații și implicit reducerea tipului de consum impropriu, atunci APAVITAL S.A. va putea asigura furnizarea apei în regim normal.

Astfel, până pe 31 august 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, APAVITAL S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 6.00 – 9.00 și 18.00 – 21.00 către utilizatorii din localitatea Hârlău.
În localitățile în care sunt programe de furnizare, alimentarea cu apă va începe la ora menționată în prezentul comunicat, dar există posibilitatea ca unii utilizatori care sunt branșați în punctele cele mai dezavantajoase (capăt de rețea, imobile supraetajate, branșamente subdimensionate, cote mai înalte), să nu poată beneficia de apă potabilă la ora anunțată, alimentarea efectivă în aceste cazuri urmând să se realizeze doar după amorsarea completă a sistemului.

La reluarea furnizării, există posibilitatea ca apa să înregistreze valori mai mari ale parametrului turbiditate, situație în care robinetul trebuie lăsat deschis timp de câteva minute, pentru ca apa să revină la caracteristicile normale de potabilitate. Dacă situația persistă, sunați la APAVITAL S.A., iar o echipă de lucru specializată se va deplasa în zonă pentru a soluționa problema sesizată.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, APAVITAL S.A. recomandă utilizatorilor afectați să-şi creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.
Pentru informații suplimentare sau alte sesizări, utilizatorii pot suna la numărul de telefon 0232.969.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii