anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Harta barbariei

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Cele 148 de victime de la universitatea din Garissa nu au mai apucat să sărbătorească Paştele, pentru că se găseau pe linia de front a unui război pe care unii preferă să-l ignore.

Nu cu mult timp în urmă, publicam în pagina de opinii a Ziarului de Iaşi un text despre veritabila întrecere a terorii de la graniţa africană a Islamului. Era vorba despre asocierea grupării nigeriene Boko Haram la organizaţia auto-intitulată „Statul Islamic”, precum şi despre previzibilele eforturi ale Al Qaeda de a ţine pasul cu contracandidatul său. Iată că am asistat, între timp, la o crimă în masă săvârşită pe teritoriul kenyan sub stindardul grupării somaleze Al-Shabab, afiliată Al Qaeda.

Cele 148 de victime de la universitatea din Garissa - în marea lor majoritate, studenţi - se adaugă bilanţului deja înfiorător al terorismului islamic pe continentul african. Mărturiile supravieţuitorilor sau ale apropiaţilor celor ucişi ne duc cu gândul la o execuţie în masă pe criterii religioase: dintre ostateci, cei de religie musulmană au fost eliberaţi, iar creştinii au fost asasinaţi cu sânge rece.

Ei nu au mai apucat să sărbătorească Paştele, pentru că se găseau pe linia de front a unui război pe care unii preferă să-l ignore, dar care este real şi dramatic. Nu e vorba de un război între creştini şi musulmani, ci de unul între islamiştii radicalizaţi şi toţi ceilalţi. În Somalia, Al-Shabab ucide preponderent musulmani. În Nigeria şi în ţările vecine, Boko Haram asasinează, şi ea, fără discriminare.

Desigur, guvernul kenyan nu-şi va înceta implicarea în forţa africană ce luptă în Somalia, în sprijinul guvernului recunoscut de ONU - reacţia preşedintelui Uhuru Kenyatta este, din acest punct de vedere, cât se poate de adecvată. Foarte probabil, administraţia sa va lua noi măsuri de securitate pe plan intern, iar şcolile şi universităţile - extrem de vulnerabile, după cum ştim din „experienţa” Boko Haram, în Nigeria - vor fi ceva mai bine protejate.

Va reuşi, însă, Uhuru Kenyatta să combată eficient terorismul islamic venit din exterior şi să-şi protejeze cetăţenii? Există destule zone negre sau măcar cenuşii în privinţa propriului trecut? Dacă am utiliza un termen consacrat în spaţiul est-european, d-l Kenyatta este un oligarh. Traseul său politic anterior, dar mai ales posesiunile sale actuale - terenuri, participare în industrie şi sectorul bancar, instituţii de presă - justifică folosirea acestui cuvânt. Mai mult, el a fost investigat de Curtea Penală Internaţională într-un dosar ce a pornit de la violenţele electorale şi post-electorale din 2007-2008, care au dus la moartea a peste o mie de persoane. D-l Kenyatta nu a fost trimis în judecată, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre „preşedintele adjunct” (funcţie ce a înlocuit-o pe cea de vicepreşedinte) Joseph Ruto, omul cu care trebuie să împartă puterea, la Nairobi.

Aceştia sunt oamenii care trebuie să combată terorismul islamic şi să asigure protecţia kenyenilor, creştini şi de orice altă religie. Poate că îi judecăm prea aspru, iar trecutul lor, deloc nobil, este irelevant. Şi lucrurile nu stau deloc bine nici în alte părţi: să luăm drept exemplu Nigeria. Deloc norocosul preşedinte Goodluck Jonathan - pe care mulţi conaţionali l-au considerat un patron al corupţiei - nu a reuşit să întărească prezenţa statului (atât cât există el) în regiunile afectate de insurgenţa Boko Haram. Spre lauda lor, alegătorii l-au sancţionat, înlocuindu-l cu Muhammadu Buhari, un fost general de religie musulmană în al cărui CV se regăseşte poziţia de dictator, în anii ’80, dar care între timp şi-a demonstrat ataşamentul faţă de democraţie pierzând trei runde de alegeri prezidenţiale. Şi care a fost, el însuşi, ţinta unui atentat atribuit Boko Haram, în urmă cu mai puţin de un an.

Este evident că Occidentul nu este dispus să se implice cu trupe în cazanul încins de la frontiera africană a Islamului. Nici asasinatele de la Garissa, nici cele comise în Nigeria sau Somalia, nici eventuale alte lovituri teroriste nu vor clinti prea uşor concepţia potrivit căreia lupta este a africanilor. Armamentul, informaţiile, asistenţa logistică şi toate celelalte forme de cooperare nu-şi vor face simţite efectele decât extrem de lent. Găurile negre ale corupţiei şi slăbiciunea statelor - pentru care colonialismul este un vinovat important, dar în niciun caz singurul - vor întârzia şi mai mult acest proces, dacă nu cumva îl vor compromite fără drept de apel. Între timp, populaţia civilă va continua să fie expusă atacurilor şi masacrelor, nume precum Garissa ori Maiduguri putând fi urmate de multe altele, pe harta barbariei.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.