anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Problemele s-au mutat de la periferie spre Centru

Harta infracţionalităţii! Topul celor mai periculoase cartiere din Iaşi

GALERIE
infractori
 • infractori
- +

În fiecare zi, la Iaşi se sparg două maşini şi, în acelaşi timp, două persoane reclamă la Poliţie că li s-au furat bani din buzunar. În ce priveşte agresiunile fizice, zonele Cantemir şi Pd. Roş conduc în acest trist top. Mai grav: infracţionalitatea specifică până în urmă cu câţiva ani periferiilor s-a mutat încet-încet în Centru. La polul opus, cea mai liniştită zonă a oraşului a ajuns să fie CUG-Cetăţuia. Ziarul de Iaşi a realizat un inedit „top“ al infracţionalităţii, pe cartiere, dar şi în funcţie de faptele comise. Astfel, puteţi vedea aici, funcţie de cartierul care vă interesează, la ce să fiţi cel mai atent: la agresiuni fizice, la tâlhării stradale, la spargerile de maşini sau la furtul din buzunare?

 

Cartierele din centrul Iaşului au devenit cele mai periculose zone, cu risc mare criminogen. Asta arată cele mai recente statistici ale Poliţiei. În comparaţie, în anii de după revoluţie, cele mai riscante cartiere de traversat noaptea erau cele mărginaşe, cum ar fi Canta, Dacia şi Bularga. Furturile din marile magazine, chiar şi cele cu valoare mică, umflă mult şi statisticile poliţiei, dar şi numărul dosarelor de pe birourile oamenilor legii. În plus, numărul mare de autoturisme din oraş a făcut să crească şi numărul spargerilor acestora: aproape 600 de autoturisme sparte, adică circa două pe zi. De asemenea, anul trecut au fost comise 706 furturi din buzunare în municipiul Iaşi: tot cam două pe zi. Şi aici, fireşte, ne referim doar la cele reclamate.

Furturi şi tâlhării: centrul este în frunte

Statisticile Poliţiei spun că cele mai periculoase cartiere ale municipiului Iaşi sunt cele centrale şi adiacente centrului: Podu Roş, Cantemir, Bucşinescu, Anastasie Panu şi Sfântul Lazăr, zone arondate poliţiştilor de la Secţia 3 Urbană. Aici sunt comise cele mai multe furturi, numărul mare al acestora fiind ridicat, spun poliţiştii, de prezenţa multor oameni cu bani ce vin sau pleacă la cumpărături la Palas, nu puţini dintre aceştia fiind străini de oraş, deci nu prea familiarizaţi cu furturile agresive specifice unui oraş mare. Hoţii acţionează în voie aici, iar camerele de proastă rezoluţie nu ajută deloc oamenii legii. Anul trecut, pe această secţie au fost numai puţin de 736 de furturi, dintre care 184 de pe rafturile magazinelor. De altfel, pe raza acestei secţii, care cuprinde cartierele Podu Roş, Cantemir, Bucşinescu, Anastasie Panu şi Sfântul Lazăr, sunt şi cele mai multe tâlhării - 47 la număr. Numărul mare de tâlhării se produce în zonele Cantemir şi Podul Roş. Tot în aceste cartiere, anul trecut, poliţiştii au deschis 161 de dosare penale pentru loviri, iar tot în aceste zone au fost sparte de către hoţi 114 autoturisme.

Piaţa Unirii şi Târgu Cucu, raiul „şuţilor“

Ieşenii care locuiesc sau tranzitează zonele Târgu Cucu şi Piaţa Unirii trebuie să ştie că hoţii de buzunare, aşa-numiţii „şuţi“, sunt atraşi ca de un magnet de cele două zone aglomerate. Ieşenii care locuiesc în cartierele de la Gară, Copou şi Păcurari trebuie însă să îşi pună la adăpost sigur bunurile din autoturisme, cât şi de hoţii de buzunare şi de apartamente. Anul trecut, în aceste cartiere arondate Secţiei 2 Gară au fost cele mai multe spargeri de autoturisme, 147 la număr. De asemenea, ieşenii care locuiesc în zona Gării trebuie să fie atenţi deoarece gara şi autogara din zonă sunt înţesate cu hoţi de buzunare. În total, în zona Secţiei 2 au fost comise 34 de tâlhării, 647 de furturi, dintre care 62 de pe rafturile magazinelor, cât şi 200 de dosare pentur loviri.

Regres al infracţionalităţii la margine

Cartierele Tătăraşi, Metalurgie şi zona Tudor Vladimirescu sunt următoarele, după centru şi Gară-Păcurari, ca nivel de infracţionalitate. Acestea sunt arondate Secţiei 4 Tătăraşi, unde activează aproximativ 40 de poliţişti. În zonele respective, în anul 2019 au fost comise 24 de tâlhării, 560 de furturi, dintre care 129 de pe rafturile magazinelor, şi au fost sparte 77 de autoturisme. Studenţii din campusul Tudor Vladimirescu ar trebui să fie mai atenţi deoarece mişună mulţi hoţi în staţiile mijloacelor de transport. Curioasă este tranziţia infracţionalităţii în cartierele Dacia, Alexandru şi „Dallas“-Cicoarei. În anii de după revoluţie, aceste cartiere erau punctele de referinţă negre pe harta municipiului Iaşi. Acum, Secţia 1 Dacia a înregistrat în anul 2019 un număr de 35 de tâlhării, 387 de furturi dintre care 94 de pe rafturile magazinelor, 140 de loviri cât şi 103 spargeri din autoturisme. De altfel, cei care locuiesc în zona Alexandru cel Bun - Minerva ar trebui să fie mai atenţi deoarece aici este unul dintre punctele de atracţie ale hoţilor de buzunare din zonă.

CUG - Cetăţuia: cele mai liniştite zone

În ce priveşte locuitorii din zonele Bularga, Bucium şi Baza 3, aceştia sunt şi ei stresaţi. dar în privinţa furturilor din autoturisme. În anul 2019, poliţiştii de la Secţia 5 Bularga au avut de lucru la 102 spargeri din autoturisme, 14 tâlhării, 476 de furturi dintre care 123 de pe rafturile magazinelor, cât şi 133 de infracţiuni de lovire şi alte violenţe. CUG, Nicolina şi Cetăţuia par a fi cele mai liniştite cartiere din municipiul Iaşi. În aceste zone aferente Secţiei 6 CUG, au fost comise 27 de tâlhării, 307 furturi dintre care 78 de pe rafturi, şi 53 de spargeri de autoturisme. De asemenea, au fost comise 209 infracţiuni de lovire sau alte violenţe. (Andrei DÎSCA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.