(HARTĂ) Proiect EXPLOZIV! Şase turnuri în coasta Palasului. Vor avea până la 13 etaje
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

(HARTĂ) Proiect EXPLOZIV! Şase turnuri în coasta Palasului. Vor avea până la 13 etaje

GALERIE
Zamosteanu complex1Zamosteanu complex2zamosteanu proiect strada zimbrului1zamosteanu proiect strada zimbrului2zamosteanu proiect strada zimbrului3
 • Zamosteanu complex1
 • Zamosteanu complex2
 • zamosteanu proiect strada zimbrului1
 • zamosteanu proiect strada zimbrului2
 • zamosteanu proiect strada zimbrului3
- +

Unul dintre cei mai potenţi dezvoltatori imobiliari ieşeni ai momentului, Cristin Zămoşteanu, a cerut Primăriei aprobarea unui PUZ privind ridicarea a nu mai puţin de 11 tronsoane de bloc, având între 9 şi 13 niveluri, în zona de case cu cel mai mare potenţial de protest al locatarilor: între Palas şi facultăţile Universităţii Tehnice. Cele patru noi blocuri imense, având 11 scări, se vor alătura altora două ridicate deja, pe un teren de 0,7 ha pe care acum sunt uriaşe movile de pământ. Blocurile anterior ridicate în zonă au avut parte de proteste, unele lăsându-se cu sistarea lucrărilor. Noul cartier se află la numai 250 metri de Palas, o zonă în plin avânt urbanistic.

Un uriaş complex de blocuri de locuinţe, clădiri de birouri şi spaţii comerciale se va înghesui pe o suprafaţă de exact 7.222,59 metri pătraţi, delimitată de străzile Me­lodiei, Zimbrului, George Emil Palade şi Adunaţi. Terenul respectiv, viran în cea mai mare parte, ba chiar şi cu imense movile de pământ pe el, se află în spatele Facultăţii de Textile-Pielărie şi a celei de Calculatoare, practic la egală distanţă între zona Podu-Roş şi cea a Complexul studenţesc Tudor Vladimirescu, şi a rezultat din comasarea a opt proprietăţi achiziţionate de SC M.Chim SRL, firma dezvoltatorului imobiliar Cristin Zămoşteanu. Societatea este şi cea care solicită aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, „în­tocmit în vederea construirii de locuinţe colective, spaţii comerciale şi birouri pe teren proprie­tate“. Pe cealaltă dimensiune, complexul se află la mai puţin de 300 de metri de complexul Palas.

O zonă cu scandal

Pe schiţa care însoţeşte proiectul de hotărâre de Consiliu Local, se disting 11 tronsoane, care au între 8 şi 12 nivele (plus parterul), am­plasate în patru grupuri. Din complex vor face parte alte două blocuri de locuinţe, care există deja - unul lângă Facultatea de Auto­matizări şi Calculatoare, iar celălalt în extremitatea opusă a perimetrului vizat de PUZ, la intersecţia străzilor George Emil Palade, Fericirii şi Adunaţi. Înălţimea ma­ximă menţionată este de 39 de metri. Planul menţionează şi 218 locuri de parcare, care vor fi realizate pe două niveluri, lângă turnurile respective.

Zona propusă pentru construirea complexului imobiliar a fost în trecut scena protestelor locuitorilor din zonă, ce stau la case, care reclamau regimul de înălţime mare al noilor clădiri, în contrast cu nivelul caselor lor, parter sau parter plus un etaj. În ultimii 15 ani, zeci de ieşeni şi-au ridicat vile în baza prevederilor fostului Plan Urba­nistic General. Însă dezvoltarea proiectului Palas a crescut semnificativ potenţialul zonei, iar în ultimii 4-5 ani au apărut blocuri înalte prin derogare de la prevederile fostului plan urbanistic. Mai mulţi locuitori ai zonei au contestat rând pe rând proiectele dezvoltatorilor imobiliari, iar, în unele cazuri, au obţinut inclusiv sistarea lucră­rilor, în contextul în care au acuzat ilegalităţi la emiterea autorizaţiilor de construire.

În cazul noului complex, disensiuni ar putea să apară la intersecţia străzilor Zimbrului şi Adunaţi, unde distanţa blocuri-case e cea mai mică: aproximativ 20 de metri.

Primăria aşteaptă „sugestii“

„În termen de 10 zile calendaristice de la afişarea anunţului (începând cu data de 03.08.2017), cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa: Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 11, Iaşi, 700064. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare pot fi remise şi Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni - Biroul de Relaţii cu Publicul - ghişeul 6, luni, marţi, miercuri şi vineri între orele 8.30-16.30 şi joi între orele 8.30-18.30, la telefonul direct 0232 984 sau pe e­mail informatii@primaria-iasi.ro“, se precizează în anunţul proiectului de hotărâre afişat pe pagina de internet a Primăriei ieşene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.