Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Harta votului de la Iaşi. Tăvălugul PSD a înghițit aproape tot în cale

GALERIE
Harta_jud_Iasi_alegeri 2016_1
  • Harta_jud_Iasi_alegeri 2016_1
- +

Tăvălugul PSD a spulberat aproape orice urmă de opoziţie în întreg judeţul. Lista victoriilor PSD cuprinde toate oraşele din judeţ, patru cincimi dintre toate localităţile acestuia, peste jumătate din comunele conduse de primari PNL şi majoritatea celor conduse de primari PMP. Catastrofa suferită de PNL a fost cu atât mai amară, pentru simpatizanţii dreptei, cu cât rezultatele bune obţinute de USR au fost departe de a compensa pierderile electorale ale liberalilor. Liderul filialei ieşene a PNL, Teofil Bălteanu, a anunţat ieri că-şi depune mandatul.

LEGENDĂ HARTĂ: culoarea roșie -PSD, culoare galben - PNL, culoarea verde - PMP

Alegerile fac prima victimă. Li­derul PNL Iaşi a anunţat că va demisiona în urma rezultatelor slabe, Biroul Permanent Judeţean al partidului urmând să propună conducerii centrale un nou lider local. Dacă PNL n-ar fi fost înfrânt sever de către PSD la Iaşi, Bălteanu ar fi urmat să conducă filiala până la alegerile interne, programate în luna februarie. „Sunt un om de onoare, şi înţeleg să-mi asum situaţia. Am acceptat să conduc filiala într-o perioadă foarte tulbure pentru partid. Oricum, mi-am îndeplinit mandatul asumat, acela de a asigura liniştea filialei şi de a forma o echipă din oameni care simt liberal. Situaţia Iaşului nu este singulară. Ilie Bolojan a pierdut în faţa PSD la Bihor, într-un judeţ eminamente liberal, ca şi Falcă la Arad sau Robu în Timiş. Am în­credere că PSD nu va putea face tot ce vrea în ţară, că va şti să-şi asume responsabilitatea acţiunilor sale şi că, atunci când nu va putea face faţă atâtor sute de promisiuni făcute în campanie, va suporta replica societăţii civile“, a declarat Bălteanu.

Rezultate finale
 
Biroul Electoral Judeţean a a­nun­ţat ieri rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de duminică. La votul pentru Camera Deputaţilor s-au prezentat 257.445 de alegători dintre cei 750.124 prevăzuţi în listele electorale ale circumscripţiei (34,3%). Un număr de 9.000 de voturi au fost nule, iar 2.709 voturi au fost albe, pe acestea nefiind aplicată nicio ştampilă. PSD a obţinut 48,53% din voturi, urmat fiind de PNL - 20,07%, USR - 9,75%, PMP - 6,58% şi ALDE - 5,43%. Dintre buletinele de vot folosite la alegerea Senatului, 8.666 au fost anulate, iar 2.724 au fost voturi albe. PSD a obţinut încrederea a 48,45% dintre ieşeni, PNL - 19,41%, USR - 10,61%, PMP - 6,52%, iar ALDE - 5,98%.
 
Reintrarea în politică a fostului primar Gheorghe Nichita s-a dovedit un eşec. În pofida optimismului afişat de acesta în campania electorală, Nichita aproape că nu a contat în alegeri. Partidul România Unită, din partea căruia a candidat Nichita la un fotoliu de deputat, a reuşit să depăşească pragul electoral în doar trei comune ale judeţului: Grajduri, Mirosloveşti şi Valea Seacă, unde a obţinut rezultate cuprinse între 5,7 şi 8,68% din voturi. Pe de altă parte, PRU a obţinut la Moşna doar 0,34% din voturi, în alte trei comune fiind votat de mai puţin de 1% dintre alegători. PRU a obţinut 7.720 dintre voturile pentru Camera Deputaţilor în întreg judeţul, doar cu 800 mai multe decât are PSD doar în Paşcani.

Paradox: Iaşul rămâne majoritar de dreapta
 
Municipiul Iaşi a fost singura lo­calitate din mediul urban în care dreapta politică s-a bătut aproape de la egal la egal cu PSD. Social-democraţii au obţinut 40,45% din voturi, PNL - 19,55%, iar USR - 16,69%. În total, cele două partide au obţinut 36,23% din voturi, cu doar patru procente mai puţine decât PSD. Dacă adăugăm şi PMP, dreapta ar precumpăni. Prezenţa ieşenilor la vot în mediul urban s-a ridicat la 54,7%, cu aproape 10% mai mare decât cea din mediul rural. Aceasta, deşi de regulă alegătorii de la sate sunt mai conştiincioşi în exercitarea dreptului la vot. PSD a câştigat la pas toate oraşele, la Hârlău ajungând la 64% din voturi, în condiţiile în care, în iunie, oraşul din nordul judeţului era dominat de formaţiunile de dreapta. Luând în calcul toate cele 5 oraşe din judeţ, PSD a obţinut 43,1% din voturi, faţă de 19,26% din voturi câte au revenit PNL şi 14,7% câte a obţinut USR. Cele două formaţiuni de dreapta nu s-au descurcat mai bine nici în mediul rural. PNL a obţinut 20,95% din voturile din comune, iar USR doar 3,71%. În schimb, PSD a primit încrederea a 55% dintre ale­gătorii din mediul rural. PSD a câştigat la pas majoritatea comunelor din judeţ, adjudecându-şi victoria în 79 din cele 93 de comune.
 
Comune cu peste 80% pentru PSD
 
La Coarnele Caprei, Costeşti şi Ipatele, PSD a obţinut peste 80% din voturi, în alte 13 comune, social-democraţii înregistrând un scor electoral de peste 70%. Cel mai slab rezultat al PSD a fost cel de la Aro­neanu, unde a obţinut doar 28,85% din voturi. Comuna Aroneanu este una dintre cele câştigate de liberali, primarul însuşi fiind membru al PNL. Liberalii nu au reuşit să obţină victoria în nicio comună condusă de un membru PSD. PNL a obţinut victoria în 13 comune, deşi la alegerile locale îşi adjudecase 30 de primării. Prăbuşirea PNL nu poate fi explicată nici chiar luând în calcul posibila migrare a alegătorilor de dreapta către USR. Dacă am lua în calcul şi voturile USR, dreapta şi-a adjudecat victoria în doar 16 comune din judeţ. Singura comună câştigată de alt partid decât PSD sau PNL a fost Grozeşti, unde s-a impus PMP, partid din care face parte şi primarul George Cristea, cu 42,8% din voturi. Cele mai bune rezultate ale libe­ralilor au fost la Mironeasa, unde au fost votaţi de 60,75% dintre alegă­tori. La Costeşti însă, PNL a primit doar 5,53% din voturi.
 
USR, mai votat la Valea Lupului decât la Iaşi
 
Pentru USR, surpriza plăcută a fost reprezentată de Valea Lupului, unde partidul a primit voturile a 20,91% dintre localnici, faţă de 16,7% din voturi obţinute în fieful reprezentat de municipiul Iaşi. În schimb, la Grozeşti, USR a primit un singur vot. Pentru PMP, cel mai slab scor obţinut a fost cel de la Coarnele Caprei, unde partidul a primit doar 1,02% din voturi. Cel mai bun rezultat ALDE a fost cel de la Golăieşti, unde formaţiunea politică a obţinut încrederea a 17,97% dintre alegători. La Vânători, ALDE a obţinut doar 11 voturi, reprezentând 0,94% din totalul celor valabil exprimate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri