Harvard
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Harvard

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

Cu siguranţă, noua guvernare de peste Prut va avea parte şi de greşeli, nimeni nu crede că totul va fi perfect din prima zi. Însă noii lideri de la Chişinău vor trebui să dea dovadă de maturitate pentru a reacţiona la erori aşa cum se cuvine. Munca nu va fi uşoară, sistemul lui Plahotniuc şi Dodon, chiar dacă învins, nu va dispărea de bunăvoie.

Începând de astăzi, odată cu învestirea noului guvern, două dintre cele mai importante funcţii din Republica Moldova sunt reprezentate de către două doamne, ambele cu masterate la Harvard şi perioade bune de lucru la Banca Mondială: Preşedintele Maia Sandu şi Premierul Natalia Gavriliţă.

Guvernul Gavriliţă, care începând de astăzi porneşte reîntoarcerea Republicii Moldova către valorile Uniunii Europene, este format din oameni tineri, majoritatea dintre ei cu studii în Occident şi cu o vastă experienţă profesională. Aşa cum a fost promis şi în campania electorală parlamentară câştigată fără drept de apel de către proeuropenii de la Partidul Acţiune şi Solidaritate, tema principală a noului executiv de la Chişinău este reprezentată de către lupta cu corupţia: „Reformarea Procuraturii Anticorupţie (PA) după modelul DNA din România. (...) După reformarea PA, analiza oportunităţii şi, după caz, constituirea Tribunalului (instanţă judecătorească specializată) şi a Curţii de Apel Anticorupţie. (...) Elaborarea şi adoptarea legislaţiei în vederea fortificării competenţelor şi capacităţilor SIS (nr: echivalentul SRI din România) în lupta împotriva corupţiei, verificarea prioritară a averilor deputaţilor, miniştrilor, judecătorilor, procurorilor şi altor funcţionari şi demnitari de rang înalt sau care deţin funcţii sensibile la săvârşirea actelor de corupţie“. Şi trebuie subliniat că în programul de guvernare al noului Cabinet Gavriliţă cuvântul „corupţie” apare de nu mai puţin de 42 de ori!

Un alt pariu pe care şi-l asumă noul guvern de peste Prut este politica externă, mai precis scoaterea Republicii Moldova din izolarea în care a ajuns să fie plasată în anii de domnie ai lui Plahotniuc şi Dodon. Integrarea în Uniunea Europeană prin avansarea şi aprofundarea relaţiilor politice şi economice cu Uniunea Europeană, consolidarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, relansarea dialogului politic cu Statele Unite ale Americii ori dezvoltarea unui dialog politic şi a relaţiilor de parteneriat şi cooperare cu Federaţia Rusă bazate pe pragmatism şi respect reciproc, toate acestea sunt proiecte absolut fezabile pentru tânăra, dar experimentată nouă garnitură guvernamentală de la Chişinău.

În afara guvernului, proeuropenii conduc în acest moment şi Parlamentul de la Chişinău, noul preşedinte al Legislativului fiind ales Igor Grosu, actualul preşedinte interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate. La fel ca şi Preşedintele Maia Sandu ori Premierul Natalia Gavriliţă, Igor Grosu are un discurs orientat pe lupta cu corupţia: „Oamenii nu vor un parlament care este loc de adăpost pentru cei certaţi cu legea, un loc unde se votează scheme, privilegii pentru elite abonate la contracte cu statul, unde se acoperă nelegiuirea. (...) Jocurile cu contrabanda şi furtul banilor publici s-au terminat. Vom interveni prompt şi fără a analiza costurile politice. Dreptatea se face prin sacrificii”, a declarat el în prima sa luare de cuvânt în faţa noului parlament proaspăt constituit. 

„După atâtea eşecuri, măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, pentru toţi oamenii, nu pentru găşti care s-au folosit de încrederea cetăţenilor ca să-şi adune averi nemeritate şi să-şi subordoneze statul propriilor interese. Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara”, a declarat şi Preşedintele Maia Sandu în contextul schimbării politice total pro-europene din Republica Moldova. 

Cu siguranţă, noua guvernare de peste Prut va avea parte şi de greşeli, nimeni nu crede că totul va fi perfect din prima zi. Însă noii lideri de la Chişinău vor trebui să dea dovadă de maturitate pentru a reacţiona la erori aşa cum se cuvine. Munca nu va fi uşoară, sistemul lui Plahotniuc şi Dodon, chiar dacă învins, nu va dispărea de bunăvoie. Însă perseverenţa şi intransigenţa de care au dat dovadă până acum îi va ajuta pe proeuropenii de la Chişinău să iasă victorioşi şi din această încleştare care, chiar dacă nu este vizibilă, este în continuare foarte tensionată. 

Din punct de vedere al vizibilităţii României peste Prut, primul rezultat palpabil al noii schimbări de direcţie a Republicii Moldova este binecuvântata dispariţie din spaţiul mediatic moldovenesc a lui Dan Dungaciu, cel care se erijase într-un atotcunoscător cocoţat într-un turn şi care zi de zi le dicta proeuropenilor de la Chişinău ce fac şi ce nu fac bine. Adevărul este că totul a funcţionat binişor pentru domnul Dungaciu, din perioada lui Plahotniuc încoace, până când savantul nostru a decis să se urce pe un turn nou, de AUR, susţinând nici mai mult, nici mai puţin că singura şansă a Maiei Sandu de a guverna Republica Moldova constă într-o alianţă cu partidul de galerie gălăgioasă al lui George Simion. 0.49% a obţinut AUR-ul lui Simion la alegerile parlamentare în timp ce proeuropenii de la PAS au obţinut 52.8% (cel mai mare scor înregistrat de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova). Aşa că Republica Moldova le-a demonstrat tuturor că are maturitatea să poată merge şi singură pe calea european, fără a apela la expertiza AUR ori a lui Dan Dungaciu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.