Advertorial

Haz de necaz

sâmbătă, 21 iulie 2018, 01:50
3 MIN
 Haz de necaz

Mă regăsesc printre cei care sunt la volan cel puțin o oră sau două pe zi şi în timp ce mă deplasez ascult selectiv multe dintre radiourile existente pe piață. Pe cele pentru tineret nu le pot urmări din cauza textelor și a melodiilor, probabil neadecvate vârstei.

Încerc să ascult știri de la radiourile mai serioase, câte mai sunt. În rest, la celelalte nu poți asculta decât o succesiune de glume și banalități! Se râde şi la glume proaste, și la bancuri ieftine. Se pare că principala regulă pentru un moderator este să provoace voie bună. N-ai publicitate, n-ai salariu! Probabil, pentru a avea ascultători, aceste radiouri declanșează un soi de vânătoare-cumpărare de audiență. Dau premii în bani pentru răspunsuri la tot felul de întrebări banale, oferă și benzină, şi obiecte, şi excursii, şi orice dau sponsorii pentru promovarea produselor lor.

Este vina radiourilor că România este dominată de această boală nebună motivată de nişte banale premii? Nu! Ar fi nedrept să dăm vina numai pe radiouri, pentru ca același lucruri se petrec și la televiziune. Se râde, se spun lucruri trăsnite, se fac glume de multe ori deplasate. O bulevardizare în toată regula domină mass-media, indiferent că este cu imagine sau fără, pe hârtie sau pe calea undelor. Și politica românească este dominată de aceeași deversare de bancuri, de umor de prost gust, mai ales la adresa cetățenilor cu rațiune. Discuțiile serioase sunt rarisime şi de cele mai multe ori fără audiență. Mijloacele folosite de unii din partide ne arată până unde a ajuns nivelul de adresare de parcă am fi o țară de retardați.

Nu are România probleme și subiecte? Din moment ce o parte a politicienilor nu le abordează decât în bășcălie, am putea crede că nu. O privire la rece asupra societății ne-ar putea duce la concluzia că țara se scufundă economic și instituțional, atât timp cât nu avem o corelație între consum şi producție.

Cum se dezvoltă țara și în ce direcție nu prea interesează pe nimeni. De ce se cheltuiesc fonduri uriașe în domenii care nu sunt prioritare poporului român, de ce nu sunt gestionate corect fondurile de dezvoltare? După cum se vede, spre exemplu, dezvoltarea infrastructurii nu intră în preocuparea nimănui, în ciuda faptului că, de la căruțașul claxonat și înjurat de toți până la investitori și miniștri, toată lumea se plânge.

Dacă nu-i de râs și nu are poantă, dezvoltarea sau regresul nu interesează pe nimeni; nici economia, nici felul în care finanțele României sunt gestionate dincolo de pensii și salarii. Nimic nu mai contează dacă nu e discotecă, dacă nu este concert, dacă nu sunt reduceri. Dezvoltarea României, educația, combaterea ignoranței, sănătatea nu produc nici optimism și nici umor.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii