Haz de necaz
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Haz de necaz

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Mă regăsesc printre cei care sunt la volan cel puțin o oră sau două pe zi şi în timp ce mă deplasez ascult selectiv multe dintre radiourile existente pe piață. Pe cele pentru tineret nu le pot urmări din cauza textelor și a melodiilor, probabil neadecvate vârstei.

Încerc să ascult știri de la radiourile mai serioase, câte mai sunt. În rest, la celelalte nu poți asculta decât o succesiune de glume și banalități! Se râde şi la glume proaste, și la bancuri ieftine. Se pare că principala regulă pentru un moderator este să provoace voie bună. N-ai publicitate, n-ai salariu! Probabil, pentru a avea ascultători, aceste radiouri declanșează un soi de vânătoare-cumpărare de audiență. Dau premii în bani pentru răspunsuri la tot felul de întrebări banale, oferă și benzină, şi obiecte, şi excursii, şi orice dau sponsorii pentru promovarea produselor lor.

Este vina radiourilor că România este dominată de această boală nebună motivată de nişte banale premii? Nu! Ar fi nedrept să dăm vina numai pe radiouri, pentru ca același lucruri se petrec și la televiziune. Se râde, se spun lucruri trăsnite, se fac glume de multe ori deplasate. O bulevardizare în toată regula domină mass-media, indiferent că este cu imagine sau fără, pe hârtie sau pe calea undelor. Și politica românească este dominată de aceeași deversare de bancuri, de umor de prost gust, mai ales la adresa cetățenilor cu rațiune. Discuțiile serioase sunt rarisime şi de cele mai multe ori fără audiență. Mijloacele folosite de unii din partide ne arată până unde a ajuns nivelul de adresare de parcă am fi o țară de retardați.

Nu are România probleme și subiecte? Din moment ce o parte a politicienilor nu le abordează decât în bășcălie, am putea crede că nu. O privire la rece asupra societății ne-ar putea duce la concluzia că țara se scufundă economic și instituțional, atât timp cât nu avem o corelație între consum şi producție.

Cum se dezvoltă țara și în ce direcție nu prea interesează pe nimeni. De ce se cheltuiesc fonduri uriașe în domenii care nu sunt prioritare poporului român, de ce nu sunt gestionate corect fondurile de dezvoltare? După cum se vede, spre exemplu, dezvoltarea infrastructurii nu intră în preocuparea nimănui, în ciuda faptului că, de la căruțașul claxonat și înjurat de toți până la investitori și miniștri, toată lumea se plânge.

Dacă nu-i de râs și nu are poantă, dezvoltarea sau regresul nu interesează pe nimeni; nici economia, nici felul în care finanțele României sunt gestionate dincolo de pensii și salarii. Nimic nu mai contează dacă nu e discotecă, dacă nu este concert, dacă nu sunt reduceri. Dezvoltarea României, educația, combaterea ignoranței, sănătatea nu produc nici optimism și nici umor.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.