anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Advertorial

Haz de necaz

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Mă regăsesc printre cei care sunt la volan cel puțin o oră sau două pe zi şi în timp ce mă deplasez ascult selectiv multe dintre radiourile existente pe piață. Pe cele pentru tineret nu le pot urmări din cauza textelor și a melodiilor, probabil neadecvate vârstei.

Încerc să ascult știri de la radiourile mai serioase, câte mai sunt. În rest, la celelalte nu poți asculta decât o succesiune de glume și banalități! Se râde şi la glume proaste, și la bancuri ieftine. Se pare că principala regulă pentru un moderator este să provoace voie bună. N-ai publicitate, n-ai salariu! Probabil, pentru a avea ascultători, aceste radiouri declanșează un soi de vânătoare-cumpărare de audiență. Dau premii în bani pentru răspunsuri la tot felul de întrebări banale, oferă și benzină, şi obiecte, şi excursii, şi orice dau sponsorii pentru promovarea produselor lor.

Este vina radiourilor că România este dominată de această boală nebună motivată de nişte banale premii? Nu! Ar fi nedrept să dăm vina numai pe radiouri, pentru ca același lucruri se petrec și la televiziune. Se râde, se spun lucruri trăsnite, se fac glume de multe ori deplasate. O bulevardizare în toată regula domină mass-media, indiferent că este cu imagine sau fără, pe hârtie sau pe calea undelor. Și politica românească este dominată de aceeași deversare de bancuri, de umor de prost gust, mai ales la adresa cetățenilor cu rațiune. Discuțiile serioase sunt rarisime şi de cele mai multe ori fără audiență. Mijloacele folosite de unii din partide ne arată până unde a ajuns nivelul de adresare de parcă am fi o țară de retardați.

Nu are România probleme și subiecte? Din moment ce o parte a politicienilor nu le abordează decât în bășcălie, am putea crede că nu. O privire la rece asupra societății ne-ar putea duce la concluzia că țara se scufundă economic și instituțional, atât timp cât nu avem o corelație între consum şi producție.

Cum se dezvoltă țara și în ce direcție nu prea interesează pe nimeni. De ce se cheltuiesc fonduri uriașe în domenii care nu sunt prioritare poporului român, de ce nu sunt gestionate corect fondurile de dezvoltare? După cum se vede, spre exemplu, dezvoltarea infrastructurii nu intră în preocuparea nimănui, în ciuda faptului că, de la căruțașul claxonat și înjurat de toți până la investitori și miniștri, toată lumea se plânge.

Dacă nu-i de râs și nu are poantă, dezvoltarea sau regresul nu interesează pe nimeni; nici economia, nici felul în care finanțele României sunt gestionate dincolo de pensii și salarii. Nimic nu mai contează dacă nu e discotecă, dacă nu este concert, dacă nu sunt reduceri. Dezvoltarea României, educația, combaterea ignoranței, sănătatea nu produc nici optimism și nici umor.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.