Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

HELLA România se extinde la Iași, cu o nouă locație R&D (P)

GALERIE
Cosmin Anculia - HELLA Romania
  • Cosmin Anculia - HELLA Romania
- +

Furnizor german automotive de renume mondial, parte din grupul global FORVIA, HELLA este de 17 ani în România. În vestul și centrul țării, funcționează astăzi unități de producție și centre de proiectare și dezvoltare, în care tehnologia de ultimă oră contribuie la crearea produselor și sistemelor folosite de marii constructori de mașini. Atrasă de potențialul puternic al zonei și al oamenilor, HELLA vine la Iași, unde va deschide o locație de cercetare și dezvoltare. Cu o experiență de 11 ani în companie și focus pe proiectele cu tehnologie radar, Product Group Leaderul din HELLA Technical Center Timișoara, Cosmin Anculia, detaliază motivul pentru care Iașiul a fost opțiunea pentru noua locație.

În această toamnă, la Iași se deschide un nou centru de proiectare și dezvoltare pentru industria automotive. Care va fi profilul de activitate, din perspectiva domeniului, proiectelor?

Noua locație din Iași se va axa pe produse care dezvoltă conducerea autonomă a mașinilor (Automated/Autonomous Driving). Acest megatrend, cum este numit în industria automotive, înseamnă, în mod esențial, tehnologie radar. Asta dezvoltăm astăzi la Timișoara, iar senzorii noștri radar sunt nelipsiți din orice mașină prin care constructorul dorește să atingă nivelul 3 de autonomie sau 5 stele NCAP. În noul HELLA Technical Center Iași vom dezvolta cea mai nouă generație a radarului nostru pentru un producător de mașini premium. Venim cu experiență consolidată în domeniu, de mai bine de 15 ani, și cu o cunoaștere complexă din partea echipelor din Timișoara care au lucrat la toate cele șase generații de radar de până acum. Astăzi, suntem lideri de piață pentru corner radar și furnizori pentru majoritatea producătorilor de mașini din top 10 mondial.

Ceea ce descrieți mai sus solicită un anumit tip de pregătire. Ce competențe căutați pentru noua locație?

Construim deja echipa de la Iași, care va fi una multidisciplinară. Pentru că vorbim de un produs complex și cu tehnologii inovatoare, vom angaja specialiști în domeniul System Engineering, Software Development, Testare Software și Testare de Sistem, dar avem deschise și posturi pentru roluri de coordonare. Desigur, competențele tehnice sunt doar baza personalității colegilor noștri. Uitându-mă în urmă, pot spune că am reușit, astăzi, să facem atâtea lucruri datorită spiritului de colaborare cultivat în HELLA, a susținerii reciproce între oameni și a unui simț al responsabilității. Trăim vremuri în care schimbarea definește realitatea, iar asta înseamnă oportunitatea de a construi viitorul, mai degrabă decât a-l privi de pe margine. Este era exploratorilor în tehnologie, care intră într-o nouă etapă. Aceasta este caracteristica pe care dorim să o creștem și la Iași, cu contribuția calităților specifice viitorilor noștri colegi de aici.

În acest context, al specificității, cum va funcționa noul centru în relație cu cel de la Timișoara? Va fi o simplă extensie sau va avea și un anumit grad de autonomie?

Autonomia în proiecte și activități este ceea ce se va întâmpla cu siguranță în cel mult doi ani. Lucrul la primele proiecte se va face în strânsă colaborare cu locația din Timișoara. După perioada de început, colegii noștri din Iași își vor gestiona complet portofoliul, de la achiziție până la intrarea în producție. Astfel, pe lângă responsabilitățile de dezvoltare și cercetare ne propunem ca, în timp, să creștem aici și responsabilitatea de business pentru anumiți clienți. Ca la Timișoara, echipele vor colabora global, cei din Iași vor interacționa si cu colegi din Germania, SUA, Japonia, China sau Vietnam.

De la stânga la dreapta, Cosmin Anculia, Daniel Bărcăuan, Mihai Mateș, Beatrice Cocoș și Alexandru Toma sunt implicați în deschiderea noii locații și în programul de integrare a noilor colegi.

Ultimii doi ani au schimbat mult modul de lucru, comunicarea online între echipe a înlesnit munca pentru angajați, a crescut mobilitatea și flexibilitatea. Vedeți această nouă paradigmă ca pe un avantaj în proiectul noii locații la Iași?

Mobilitatea crescută a oamenilor nu poate fi decât un atu pentru genul nostru de activitate. Mai mult, primii colegi din Iași au și început lucrul în HELLA, deși inaugurarea sediului fizic va avea loc doar in toamnă. Angajații au libertatea de a lucra de oriunde există conexiune la internet, iar asta nu numai că face piața de muncă mai fluidă și mai ușor de adaptat la nevoile de business, dar le conferă și lor un sentiment sporit de control asupra propriilor vieți, personale și profesionale. Iar cu oameni care și-au recucerit starea de echilibru este extraordinar să lucrezi. În HELLA, am adoptat programul de lucru flexibil, în cadrul căruia angajații se bucură în continuare de toate beneficiile oferite de companie. Tocmai pentru că suntem interesați în a menține un mediu prietenos pentru toți colegii noștri, oriunde s-ar afla, le-am oferit echipelor noastre oportunitatea de a accesa echipamente specifice automotive de la distanță, un lucru mai rar întâlnit în companiile de profil. Revenind la mobilitate, noua locație este și o invitație pentru specialiștii ieșeni care lucrează departe de casă să se întoarcă în orașul lor, să-și practice cu succes meseria, în aceleași condiții. Sediul nostru, o locație centrală bazată pe un concept verde, accesibilă din toate colțurile orașului, va fi un loc de conectare pentru noua echipă HELLA.

De ce Iași?

Sunt două motive de anvergură aici: unul legat de oraș și celălalt, de oameni. Aș putea spune că ambele sunt poli de atracție reciprocă între HELLA și Iași. Orașul are un potențial de dezvoltare imens, este o zonă care primește cu deschidere noi inițiative de business. Contribuie la asta și oamenii competenți, bine pregătiți, deja cu experiență de lucru în companii multinaționale. Toate acestea, imersate în tradiția orașului universitar, cu o istorie veche și bogată. O alternativă atractivă pentru cei care simt nevoia de schimbare și, la fel ca noi, văd în schimbare un pas înainte.

Înseamnă că sunteți pregătiți să vă integrați în comunitate. Ce inițiative aveți în acest sens?

Pe lângă proiectele de responsabilitate socială, pe care le derulăm local și global, foarte importantă pentru noi este investiția în educație, prin toate modalitățile. Credem că a ajuta generațiile următoare să-și găsească un drum în carieră înseamnă a contribui la prosperitatea comunității în care ne desfășurăm activitatea. De aceea, și la Iași am încheiat parteneriate cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” și Universitatea ”Al. I. Cuza”, iar un prim proiect este organizarea HELLA Tech Camp, la finalul verii, când așteptăm la Timișoara un grup de tineri din Iași, interesați să ne cunoască. Și la Iași vom dezvolta programele de tradiție deja în HELLA România, Summer Practice și Internship, care deschid oportunități de carieră în companie.  

Mai multe detalii despre HELLA România pot fi aflate pe paginile de Facebook, LinkedIn sau website-ul www.hella.ro. Persoanele interesate de locurile de muncă disponibile în Iași pot solicita informații la Beatrice Cocoș, specialist resurse umane, beatricegordana.cocos@hella.com .

HELLA, furnizor automotive de anvergură internațională, este o companie listată la bursă, operațională sub brand-ul umbrelă FORVIA. În cadrul acestui grup, HELLA reprezintă înalta performanță în tehnologia de iluminat și electronică în industria auto. În același timp, compania acoperă un portofoliu larg de servicii și produse pentru ateliere și magazine de piese auto, precum și pentru constructorii de vehicule speciale prin intermediul Business Group Lifecycle Solutions. HELLA are 36.000 de angajați în mai mult de 125 de locații în întreaga lume și a generat, potrivit datelor preliminare, vânzări de 6,2 miliarde de euro, în anul fiscal 2021/2022.

În România, HELLA este prezentă de 17 ani, cu trei centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție, situate în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, având peste 4500 de angajați.

Despre FORVIA

FORVIA îmbină tehnologia complementară și avantajele industriale ale Faurecia și HELLA. Cu peste 300 de zone industriale și 77 de centre de proiectare și dezvoltare, 150.000 de angajați, printre care 35.000 de ingineri în mai mult de 40 de țări, FORVIA oferă o abordare unică și cuprinzătoare a provocărilor prezentului și viitorului din domeniu. Compusă din șase grupuri de business cu 24 de linii de produse și cu un portofoliu puternic de peste 14.000 de patente, FORVIA se pregătește să devină un partener orientat în zona inovației și a integrării pentru constructorii de top de mașini din lume. FORVIA își propune să determine transformarea mobilității, prin proiecte vizionare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Indiscreţia jurnalistică

Ioan Alexandru TOFAN

Indiscreţia jurnalistică

Cele mai intime şi ferite aspecte ale unei vieţi individuale ajung mărfuri publice. Asta ca să fie clar că suntem toţi la fel, indiferent de ceea ce facem: anatomia ne leagă, ne face să fim asemenea geniilor. Lectura presei ne linişteşte, pentru că ne arată că nimeni nu-i perfect. Aşadar, să ne culcăm voioşi pe-o ureche, că avem de ce.

opinii

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

În faţa ispitei

Cristina DANILOV

În faţa ispitei

Suntem adesea în fața unei alegeri – să cedăm sau nu în fața ispitei? Adesea, oamenii nu realizează situația pe care o au și consecințele care pot veni din cedarea în fața ispitei. Acţionează emoțional, în funcţie de situaţie, motiv pentru care se întâmplă atât de multe greşeli în viaţa lor. De dragul unei plăceri mai mici, o persoană poate sacrifica o plăcere mai mare, de dragul unei aventuri, o relație stabilă, cedând în fața ispitei. Anticipând ceva bun, care poate fi primit aici și acum, o persoană începe să experimenteze emoții puternice care îl privează de capacitatea de a gândi în perspectivă. 

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Spirit neliniştit, înrudit cu Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, William Blake, Gustave Doré, Khalil Gibran, Marcel Chirnoagă face parte din marea familie a artiştilor vizionari, care au schimbat percepţia noastră asupra lumii. El este un maestru al liniei, al luminii şi al umbrelor încrustate pe placa de metal, topite în bronz sau cioplite în piatră.

pulspulspuls

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Iacătă, stimaţi telespectatori, ce instantaneu fain ne-a trimis un binevoitor, după ce l-a pescuit de pe tarlaua feisbucistă, de pe pagina unui băiat de bine, amic din zona sforarilor politici de Bahlui. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri