anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Interviu

Hepatita B, o afecțiune acută ce se poate croniciza

GALERIE
promo
 • promo
- +

În apropierea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată pe 28 iulie, Policlinica Providența aduce în atenția pacienților informații despre prevenția și tratamentul acestei afecțiuni. Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența, ne oferă în interviul de mai jos detalii despre hepatita B.
 

- Ce este hepatita B?

- Hepatita B este o boală infecțioasă determinată de virusul hepatitic B, transmisibilă, ce afectează ficatul și variază ca severitate de la forme ușoare, ce durează câteva săptămâni, la forme severe și care pun în pericol viața. Poate avea forme acute și cronice.
Hepatita acută B este o afecțiune ce survine în intervalul de 6 luni după ce o persoană a fost expusă la virusul hepatitic B. În unele cazuri infecția acută poate conduce la infecție cronică. Hepatita cronica B apare atunci când virusul hepatitic B rămâne în organism.

- Care este probabilitatea ca hepatita acută B sa devină cronică?

- Probabilitatea depinde de vârsta la care persoana a fost infectată. Cu cât infecția s-a produs la vârste mai mici, cu atât riscul de a dezvolta hepatită cronică este mai mare. Aproximativ 90% dintre copiii infectați cu virus hepatitic B vor dezvolta infecție cronică, riscul scăzând pe măsură ce crește vârsta copilului. Astfel, se ajunge la un risc de cronicizare de 6 – 10% când o persoană este infectată după vârsta de 5 ani.

- Cât de frecventă este hepatita B în România?

- Aproape un milion de oameni suferă de hepatită cronică B în țara noastră, din cele 350 de milioane de persoane din întreaga lume care sunt infectate cronic.

SIMPTOME

- Hepatita acută B are anumite simptome?

- Uneori, adulții și copiii cu vârste peste 5 ani au o probabilitate mai mare (70%)  de a fi simptomatici, comparativ cu copiii mici.
- Care sunt simptomele unei hepatite acute B?
- Simptomele sunt febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor), urini închise la culoare, scaune decolorate, dureri articulare.
Simptomele apar, în general, la 3 luni de la expunere dar pot apărea oricând în intervalul de 6 săptămâni – 6 luni de la expunere.

- Cât dureaza simptomele de hepatită acută B?

- În general simptomele durează câteva săptămâni, dar uneori se pot prelungi până la 6 luni.

- Care sunt simptomele de hepatita cronică B?

- Unele persoane pot prezenta simptome asemănătoare formei acute, dar majoritatea persoanelor cu hepatită cronică B rămân asimptomatici pe o perioadă lungă de timp (20 – 30 ani). Aproximativ 15 - 20% din persoanele cu hepatită cronică B pot face ciroză sau cancer hepatic. Chiar și atunci când ficatul este afectat, unele persoane pot să nu prezinte simptome, dar anumite teste de sânge ce reflectă funcțiile ficatului încep să fie anormale.

TRANSMITERE

- Cum se transmite hepatita B?

- Virusul hepatitic B se poate transmite atunci când sângele sau alte lichide ale organismului unei persoane infectate vin în contact cu sau intră în organismul unei persoane care nu este infectată. Vorbim de situații precum folosirea acelor în comun sau a instrumentelor medicale nesterilizate, utilizarea unor obiecte de igienă personală în comun, act sexual cu un partener infectat. Transmiterea virusului hepatitic B de la o mama infectată la nou născut este, de asemenea, posibilă la naștere.
Nu sunt de menționat transfuziile de sânge întrucât aceasta nu mai este considerată în prezent o cale posibilă de transmitere a virusului hepatitic B, sângele donatorilor fiind testat în mod sistematic.

- Poate o persoană sa transmită virusul hepatitic B fără să știe?

- Da, multe persoane cu hepatită cronică B nu știu că sunt infectate până nu apar simptome.

- Care sunt căile prin care nu poate fi transmis virusul hepatitic B?

- Virusul hepatitic B nu se transmite prin apă, alimente, utilizarea în comun a tacâmurilor sau veselei, prin îmbrățișare, stâingerea mâinilor, tuse, strănut.

- Există factori de risc pentru hepatita B?

- Deși oricine se poate infecta cu virusul hepatitic B, există anumite categorii populaționale care prezintă un risc crescut, și anume consumatorii de droguri, persoanele care au contact sexual cu un partener infectat sau cu parteneri multipli, pacienții hemodializați, persoanele expuse, prin profesia lor, la sânge sau alte lichide biologice și cei care călătoresc frecvent în țările în care hepatita B este răspândită.

- Cât timp supraviețuiește virusul hepatitic B în afara corpului?

- Virusul hepatitic B poate supraviețui în afara corpului șapte zile și poate cauza infecție dacă intră în organismul unei persoane neinfectate.

- Cum pot fi curățate picăturile de sânge de pe suprafețe astfel încât să fim siguri că virusul hepatitic B a fost distrus?

- Toate picăturile / petele de sânge, inclusiv cele deja uscate, trebuie să fie curățate și dezinfectate cu o soluție de clor în apă (1 parte clor la 10 părti apă). Se vor folosi totdeauna mănuși.

- Dacă am avut hepatita B o putem face din nou?

- Nu, din dată ce v-ați vindecat de hepatita B apar anticorpi care asigură protecția împotriva infecției cu acest virus toată viața.

TRATAMENT

- Cum se tratează hepatita acută B?

- Nu există medicație specifică pentru tratamentul hepatitei acute B. Se recomandă repaus, regim alimentar și hidric, vitamine.

- Cum se tratează hepatita cronică B ?

- Exista medicamente specifice pentru virusul hepatitic B, dar acestea pot fi recomandate numai de către un medic cu experiență în tratamentul hepatitelor cronice. Pacienții trebuie să fie urmăriți periodic pentru a se decela evoluția afectării hepatice și evaluarea în vederea tratamentului. Aceasta întrucât nu toate persoanele cu hepatita cronică B necesită tratament specific, aceste medicamente putând avea și efecte nedorite la unii pacienți.

- Cum pot să-și protejeze ficatul persoanele cu hepatită cronică B?

- În primul rând este necesară o monitorizare regulată de către un medic cu experiență în astfel de boli. De asemenea, trebuie exclus alcoolul, pentru că poate cauza leziuni hepatice suplimentare, precum și unele medicamente, dacă nu sunt recomandate de medicul curant.

- Hepatita B poate fi prevenită?

- Da, cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea antihepatită B. Acest vaccin este sigur și eficient și se administrează de obicei în trei - patru injecții la interval de șase luni.

***
Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența,, poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.