Hepatita C – România pe primul loc în Europa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Hepatita C – România pe primul loc în Europa

GALERIE
NEK_0370
  • NEK_0370
- +

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată pe 28 iulie, Policlinica Providența pune în prim plan detalii despre prevenția și tratamentul hepatitei C, România având cei mai mulți bolnavi din Europa. Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența, ne oferă în interviul de mai jos informații despre hepatita C.
 

- Ce este hepatita C?

- Hepatita C este o boală infecțioasă, transmisibilă, ce afectează ficatul și variază ca severitate, de la forme ușoare ce durează câteva săptămâni la forme severe de lunga durată. Apare ca urmare a infecției cu virusul hepatitic C care se transmite în principal prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Hepatita C poate fi acută sau cronică.

Hepatita acută C este de scurtă durata și survine în intervalul de șase luni după ce o persoană a fost expusă la virusul hepatitic C. Pentru majoritatea pacienților infecția acută conduce la infecție cronică. Hepatita cronică C este de lungă durată și apare atunci când virusul hepatitic C rămâne în organismul persoanei infectate. Hepatita cu virus C poate dura toată viața și conduce la serioase probleme hepatice, inclusiv ciroză sau cancer hepatic.

- Cât de frecventă este hepatita C în România?

- Conform estimărilor, sunt aproximativ un milion de români infectați cu virusul hepatitei C. România este țara cu numărul cel mai mare de persoane infectate cu HCV din Europa.

SIMPTOME

- Care sunt simptomele hepatitei acute C?

- Aproximativ 70 - 80% dintre persoanele cu hepatita acută C nu au nici un simptom. Totuși, unele persoane pot avea simptome moderate sau ușoare de tipul: febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor), urini închise la culoare, scaune decolorate, dureri articulare.
Simptomele apar, în medie, la șase - șapte săptămâni de la expunere, dar intervalul poate varia între două săptămâni și șase luni. Chiar dacă nu există simptome persoana poate transmite virusul.

- Care sunt simptomele hepatitei cronice C?

- Acestea nu apar decât atunci când ficatul este suficient de afectat încât să apară probleme de funcționalitate hepatică. Deseori, hepatita C este descoperită întâmplător, în cazul efectuării unor teste de rutină, când se evidențiază un nivel crescut al transaminazelor (enzime hepatice).

- Este posibil ca o persoana cu hepatită cronică C să aiba enzime hepatice normale?

- Este ceva obișnuit ca pacienții cu hepatită cronică C să aiba perioade cu transaminaze crescute care sa revină apoi la normal. Unii chiar au transaminaze normale ani de zile. În cazul când transaminazele sunt normale, testele vor fi repetate de mai multe ori într-o perioadă de 6 - 12 luni. Dacă se vor menține normale, repetarea lor se va face la 1 an.

- Cât de gravă este hepatita cronică C?

- Hepatita cronică C este o boală ce determină probleme de sănătate pe termen lung – ciroză, cancer hepatic, insuficiență hepatică. Astfel, din 100 de persoane infectate cu virus hepatitic C, aproximativ 75 - 85 vor face hepatită cronică. Dintre acestia, 60 - 70 vor dezvolta boală cronică de ficat, 5 - 20 vor face ciroză într-o perioadă de 20 - 30 de ani, 1 - 5 persoane vor muri de ciroză sau cancer hepatic.

- Cum este stabilit diagnosticul pentru hepatita C?

- Recomandarea este ca, la început, să se efectueze un test screening care va arăta dacă persoana are anticorpi pentru virusul hepatitic C. Un rezultat pozitiv arată că persoana respectivă a fost expusă la virus cândva în viața sa. Următoarea etapă este consultul unui medic specialist care va recomanda o altă testare ce poate confirma dacă virusul este încă prezent în organism.

TRANSMITERE

- Cum se transmite hepatita C?

- În general, virusul hepatitic C se transmite atunci când sângele unei persoane infectate cu acest virus intră în organismul altei persoane care nu este infectată. În prezent, marea majoritate a infecțiilor se produc prin utilizarea în comun a acelor sau altor dispozitive de injectat droguri.
O persoană se poate infecta cu virus hepatitic C și în cazul unor înțepături accidentale, dacă vorbim de personalul medico-sanitar, sau în momentul nașterii unui copil, când virusul se transmite de la mamă la bebeluș. Mai rar sunt implicate utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală.
Nu în ultimul rând, virusul se poate transmite pe cale sexuală, mai ales dacă sunt prezente și alte afecțiuni care se transmit în acest fel. Și se poate transmite și la efectuarea de tatuaje sau piercing în condiții de igienă deficitară.

- Cum nu se transmite hepatita C?

- Virusul hepatitic C nu se transmite prin apă, alimente, utilizarea în comun a tacâmurilor sau veselei, prin îmbrățișare, atingerea tegumentului unei persoane infectate, strângerea mâinilor, tuse, strănut.

- Cât timp supraviețuiește virusul hepatitic C în afara corpului?

- În mediu, la temperatura camerei, virusul hepatitic C poate supraviețui cel putin 16 ore, dar nu mai mult de patru zile.

- Cum pot fi curățate picăturile de sânge de pe suprafețe, astfel încât să fim siguri că virusul hepatitic C a fost distrus?

- Toate picăturile / petele de sânge, inclusiv cele deja uscate, trebuie să fie curățate și dezinfectate cu o soluție de clor în apă (1 parte clor la 10 părți apă). Se vor folosi totdeauna mănuși.

TRATAMENT

- Hepatita C poate fi tratată?

- Da, infecția acută se poate vindeca și fără tratament în aproximativ 25% din cazuri. În restul cazurilor, tratamentul hepatitei acute se face cu aceleași medicamente ca și hepatita cronică, dar numai sub supraveghere medicală.

- Cum poate o persoană cu hepatită cronică C să-și protejeze ficatul?

- Persoanele cu hepatită cronica C trebuie să fie monitorizate regulat de către un medic cu experiență în aceste cazuri. Este contraindicat consumul de alcool pentru că poate determina leziuni hepatice suplimentare. Orice medicație, specifică sau nu, va fi luată numai la recomandarea medicului curant.

PREVENȚIE

- Există vaccin pentru prevenirea hepatitei C?

- Nu încă, dar există cercetări în acest sens.

***

Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența, poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.